GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » HOTEL/WELLNESS/SPA

Pivo: Zlatavý mok nejen do půllitru, ale i do vany

 

pivoPivní lázeň prospívá vlasům, pleti, svalům i kloubům

 

Pokud se kvůli krizi již nemůžete koupat v šampaňském, zkuste pivo. Budete tak mít možnost pocítit léčivé a omlazující účinky celé řady vitamínů B, proteinů a sacharidů, které v sobě mají pivní kvasnice. Při lázni si navíc můžete kdykoliv lahodný mok libovolně sami načepovat.

Kdo nevěří, může se sám přesvědčit například v pivních lázních Bahenec, které se nacházejí v Písku u Jablunkova v Beskydech nedaleko polských hranic. Posezení v dřevěném sudu plném piva s pípou na dosah si tu lázeňští hosté dopřávají už 12 let. Pivní lázně se tak řadí k nejstarším v Česku. "Když jsem v roce 2005 přijel do pivních lázní v Rakousku, byl jsem překvapený, že jsou plné lidí všech věkových kategorií," říká Alexandr Hradil, manažer well­ness hotelu Bahenec. V Česku ještě o pivních lázních řada lidí vůbec neslyšela.

 

Posezení v pivní kádi

 

Hlavní složkou "pivní lázně" je voda o teplotě mírně nad 35 stupňů Celsia a původní, tajná, patenty chráněná receptura. Celá procedura je založena na teplu a následném pozvolném vstřebávání pozitivních a aktivních složek, které jsou součástí extraktu, přes kůži do lidského organismu. Extrakt neobsahuje žádný škodlivý alkohol a ani jinou, lidskému organismu škodlivou složku. Je složen z potravin, z nichž se vaří pivo (kvasnice, chmel, sladový šrot) a doplněn o tajné ingredience. "Za dobu fungování lázní máme prokázáno, že jsou vhodné při léčbě kožních nemocí, bolestivých kloubních onemocnění a s tím spojených pohybových problémech. Rozhodně se tedy nejedná jen o nakládání klientů do vody s pivem," říká Alexandr Hradil.

Účinek "pivní lázně", který by v případě čistě sedací koupele nebyl zcela optimální, se výrazně zvýší použitím speciální vířivky, která zabraňuje vychladnutí lázně.

Rychlému ochlazení lázně brání rovněž speciální dřevo, ze kterého jsou kádě vyrobeny. Vířivý efekt jemně rozptýlených bublinek vzduchu podporuje rozpuštění chmelové hořčiny a třískoviny. Dále uvolňuje aromatické látky obsažené v chmelovém oleji a kvasnicích. To všechno se během procedury vstřebává do pokožky.

 

Vana plná černé desítky

 

chmelPro koho jsou Beskydy z ruky, může najít pivní relaxaci a uvolnění v západních Čechách. Malý rodinný pivovar v Chodové Plané také vsadil na lázeňskou kartu. Tady už čtvrtým rokem pomáhají léčit kožní, cévní a ischemické choroby.

Stošedesátilitrová, titanovo-nerezová vana se naplní z poloviny obyčejnou teplou vodou a druhou polovinu tvoří minerálka. K pivovaru ji dopravuje potrubí z tři kilometry vzdáleného lesního pramene. Minerální voda obsahuje dvojmocné železo a vysoký obsah přírodního kysličníku uhličitého. Kysličník vytváří na těle vrstvu zajišťující prokrvení celého organismu. Uhličité bublinky obsažené v minerální vodě ulpívají na kůži, uklidňují prohřátý povrch těla a umožňují účinnou relaxaci v jemně perlivé lázni.

Dále se do vany napustí osm až deset litrů nepasterizované černé desítky Chodovaru. Do 34 stupňů teplé karamelově zbarvené lázně se musíte ponořit alespoň na 25 minut. Není těžké uhádnout, čím tu lázeňští hosté během procedury doplňují tekutiny. Pro zvýšení účinku koupele a umocnění relaxačního zážitku se hostům doporučuje vypít sklenici nepasterovaného ležáku obsahujícího živé kultury kvasnic příznivě působících v celém trávicím traktu. Upíjení z vany totiž kvůli teplotě a složení piva není příliš rozumné ani pro skalní pivaře.

Po lázni pak následuje půlhodinový zábal a relaxace. Prohřáté tělo dokončuje fázi pocení, srdeční činnost se zklidňuje, dochází k pozvolnému poklesu krevního tlaku, uvolnění svalů a obnově tělesné energie. "Procedury mají ozdravný účinek na pleť a vlasy, způsobují uvolnění svalů, prohřátí kloubů a podporují imunitní systém organismu," říká Roman Vokatý, odborný garant pivních lázní v Chodové Plané, specialista pro balneologii, rehabilitaci a fyziatrii.

 

Rezervace nutná

 

Kromě Beskyd a Chodové Plané jsou v provozu také lázně v harrachovském minipivovaru Novodas a syn nebo v hotelu Stein poblíž Františkových Lázní. Tam vsadili na pivo Bernard. V lázeňském penzionu v obci Hořelec na Chrudimsku zase spolupracují s pardubickým pivovarem Pernštejn.

Pivní lázně jsou také v rakouském Salcburku, Frankingu nebo Saalfeldenu. Dají se nalézt i v Německu, žádné ale nemají vlastní pivo.

Dřív, než se ale do pivních lázní rozjedete, je nutné se objednat alespoň měsíc předem.

Ceny za lázeň pro dvě osoby se pohybují kolem dvanácti set korun.

Pro pobyt v pivních lázních je možné zakoupit i dárkový kupon, který může posloužit jako nevšední překvapení.

U zážitkové firmy Allegria přijde voucher pro dvě osoby na celý víkend v pivovaru na devět tisíc korun. V ceně je polopenze a exkurze do pivovaru.

 

Tipy na lázně


Pivní lázňe BahenecPivní lázně v pivovaru Chodovar v Chodové Plané

Roztok z tmavého piva a minerální vody má tady teplotu 34 stupňů Celsia. Lázeň je doplněna živými kulturami pivovarských kvasnic a směsí sušených drcených bylin. Pivní kvasnice předávají pokožce řadu vitamínů B, proteiny a sacharidy. Procedura trvá dvacet minut. Po koupeli potom následuje relaxace.

Pivní lázně Bahenec v Písku u Jablunkova


Hlavní složkou "pivní lázně" je voda v dřevěné kádi o teplotě 37 stupňů Celsia. Voda je obohacena přísadami, z nichž se vaří pivo - kvasnice, sladový šrot či chmelová hořčina. Účinek sedací koupele je zvýšen použitím vířivky a výměníku tepla, který zabraňuje vychladnutí lázně. Doba koupele je 20 minut.
ihned

 

Zdroj: www.ihned.cz

reklama:
 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Vítězslav Křížek
29.05.2009 - 09:56:22



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 10 plus 10 je
 

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.