GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ

Právo: Firma IDS se ubránila neoprávněnému insolvenčnímu řízení

 

ILUSTRAČNÍ FOTOFirma IDS Toužim, která se zabývá distribucí instantních potravin a dalších produktů pro gastronomii, se patrně jako první v Česku ubránila u soudu před neoprávněným insolvenčním řízením. Po dvouletém jednání nyní pražský vrchní soud konstatoval, že k insolvenčnímu řízení nemělo v případě této firmy vůbec dojít, že ho plzeňský krajský soud neměl nařídit a že banka postupovala zjevně nesprávně, když firmě IDS obstavila účty. Uvádí to dnešní deník Právo.


    Původně prosperující toužimskou firmu IDS prakticky zlikvidoval v květnu roku 2008 návrh jejího obchodního partnera na insolvenci, po níž následovalo okamžité obstavení účtů a úvěrů ze strany banky. Případ začal v roce 2007, kdy dlouhodobého obchodního partnera IDS, potravinářskou společnost Pěkný-Unimex, ovládli polští investoři. Ti se pak podle jednatele IDS Petra Ajšmana snažili získat v IDS majoritní podíl a ovládnout jeho distribuční síť čítající kolem 6000 zákazníků.


    Ajšman uvedl, že měl ve smlouvě půlmilionový bonus, a když požádal o jeho vyplacení, polští investoři na něj podali insolvenční návrh. "Dlužili mi asi půl milionu a já jim 367.000 korun," řekl Právu Ajšman. Přestože jeho firma měla na svých účtech částku jednoznačně převyšující domnělý dluh, Krajský soud v Plzni s ní 29. května 2008 zahájil insolvenční řízení. Ještě týž den banka obstavila účty i úvěry IDS a loni v červenci poslal krajský soud firmu do úpadku.


    A to přes fakt, že pražský městský soud mezitím uznal poškození firmy IDS ze strany navrhovatele insolvence a vydal vůči Unimexu platební rozkaz na zhruba 14 milionů korun jako náhradu ušlých zisků IDS. Ajšmanova společnost se proti usnesení o úpadku odvolala k vrchnímu soudu, který vloni 19. listopadu verdikt z Plzně úplně změnil. Senát návrhy na insolvenci zamítl jako šikanózní a navíc nařídil navrhovatelům zaplatit Ajšmanově firmě IDS náhrady za všechna soudní řízení v celkové výši téměř 23.000 korun.


    Pro Ajšmana je nyní stěžejní spor u pražského městského soudu. Ten sice před časem vydal zmíněný platební rozkaz vůči Unimexu, ovšem jeho zástupci podali takzvaný odpor, a soud tedy musí nařídit veřejné jednání. V tom už bude Ajšman a jeho firma požadovat v žalobě po Unimexu nikoli 14 milionů, ale nejméně 38 milionů korun jako náhradu ušlých zisků. Chystá i další žaloby na Unimex kvůli poškození dobrého jména jak firmy IDS, tak jeho samotného i trestní oznámení na jednatele Unimexu.

 

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
15.03.2010 - 11:30:02



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 6 plus 1 je
 

PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.