GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 23.04.2024, svátek má Vojtěch
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ

Plzeňský minipivovar zažaloval radnici; brání mu prý v podnikání

 

PurkmistrZnámý plzeňský minipivovar Purkmistr zažaloval magistrát kvůli tomu, že mu brání v podnikání a znemožňuje majiteli pivovaru a hotelu nakládat s jeho majetkem. Odbory památkové péče města i kraje totiž zamítly stavbu pivních lázní v památkové zóně. Lázně by měly vzniknout na půdě fungujícího hotelu Pivovarský dvůr. Koupání v plzeňském pivě by výrazně zvýšilo atraktivitu Plzně, řekl ČTK majitel komplexu v Plzni-Černicích Lubomír Krýsl.


    "Všichni mi řekli, že to je perfektní projekt, ale písemně ho odmítli. Za 1,5 roku jsem se šestkrát odvolával, dále už prý nemám šanci," uvedl.


    Podnikatel, který zaměstnává v Plzni ve dvou firmách a dalším hotelu Gondola 107 lidí, předložil věc právníkům, a ti doporučili podat žalobu. "Na to, že mi svými špatnými rozhodnutími brání v podnikatelské činnosti a svobodnému nakládání s mým majetkem," vysvětlil Krýsl. Pokud se žalobou neuspěje, obrátí se na Nejvyšší správní soud. Celou věc chce dotáhnout do konce, nevylučuje občanskou neposlušnost. Tři právní kanceláře mi řekly, že naděje na výhru je 99 procent, dodal.


    Podnikatel začal připravovat pivovar s hotelem už v roce 1999, kdy bylo v Plzni pouze 90 kvalitních lůžek; otevřel ho v roce 2007. Vznikl ze selského stavení. Ruiny jsme zachránili, objekty začaly znovu fungovat; plně respektujeme intence prostoru, řekl Krýsl.


    "Už tehdy jsme povolili maximum, tedy výrazně zvýšit zadní sekce areálu, což znamenalo vyšší hotel s velkými předimenzovanými vikýři," řekl šéf odboru památkové péče magistrátu Petr Marovič. Další zvýšení objektu není možné. "Nelze se podřizovat pouze podnikatelskému záměru, zvláště v chráněném území rezervace lidové architektury, což je nejvyšší plošná ochrana v ČR. Musíme zohlednit vazby na větší okruh usedlostí a okolních staveb," uvedl památkář.


    Radnice záměr zamítla, kraj verdikt potvrdil. "Nyní lze soudně napadnout jen rozhodnutí kraje. Město je v tom zcela mimo," řekl Marovič. Potvrdil, že stavbu současného pivovaru a hotelu radnice uvítala, protože výrazně zkultivoval zanedbanou část rezervace.


    "Lázně by vznikly na půdě hotelu. Potřebujeme k tomu jen trochu zvednout střechu, což by se opticky vůbec nepoznalo," uvedl Krýsl. Ten chce najít pro svůj areál, kde pracuje 42 lidí, další atraktivitu, protože v Plzni je nyní výrazný přetlak lůžek, celkem 2500, navíc panuje krize a město zatím podle něj není pro turisty příliš atraktivní.


    "Mám odložené splátky 70milionového úvěru o pět let. Restaurace, pivo i gastronomie funguje, ale hotel se 64 lůžky je problém. Jsme odkázáni pouze na služební cesty a obchodní turistiku," řekl Krýsl. Podle něj by lázně Plzeň oživily, protože koupat se v pivu je pro lidi velmi lákavé, zvláště v plzeňském.


    Lázně s krátkou návratností mají přijít na necelých deset milionů korun. Měl jsem předjednaný úvěr i dotace, dodal Krýsl. Úředníci podle něj podnikání nepomáhají, ale naopak ho komplikují. Obě jeho firmy, tedy Lukr Ingeneering a Lukrécius, přišlo loni zkontrolovat 54 úřadů. Pokutu mu ale žádný z nich neudělil.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
18.03.2010 - 13:49:48



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 6 plus 10 je
 

PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.