GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 29.03.2024, svátek má Taťána
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ

Daně 2009: Většina změn pomůže. Sníží daně


ilustrační fotoLidé vyplňující daňové přiznání za rok 2009 se nemusejí obávat velkých změn oproti roku předchozímu. Formulář přiznání zůstal stejný, všechny kolonky jsou na svých místech a nezmění se ani postup při vyplňování. Pár rozdílů ale pominout nelze. Většina jich podnikatelům prospěje. Vznikly totiž v rámci zavádění protikrizových opatření a státem deklarované snahy o zjednodušení daní a snížení byrokracie.



1. Výhodnější daňové paušály



Většina podnikatelů, kteří nepřiznávají skutečné výdaje, ale uplatňují si je paušálem, si oproti předchozímu roku polepší. Daňové paušály se totiž významně zvýšily.



Například řemeslníci si budou moci uplatňovat celých osmdesát procent příjmu namísto šedesáti. Živnostníci, kteří dosud využívali paušál 50 procent, si polepší o deset procentních bodů. Pak je tu navýšení platné pouze pro daňové přiznání za rok 2009 - ze 40 na 60 procent se zvyšuje daňový paušál pro advokáty, lékaře, daňové poradce, insolvenční správce, tlumočníky, rozhodce a zprostředkovatele smluv. Totéž platí pro nezávislá podnikání, jako jsou architekti nebo jiní umělci. V přiznání za rok 2010 už budou tyto hodnoty zpátky na 40 procentech.



2. Nový paušál na dopravu



Velké zjednodušení a mnohdy úsporu přinese pětitisícový paušál na výdaje na dopravu pro fyzické i právnické osoby. Je to dohromady 60 tisíc za rok, které si podnikatelé mohou uplatnit jako paušál.



Mohou se tak zbavit agendy spojené s knihou jízd - zapisování ujetých kilometrů, cen benzinu, parkovného. Platí to ale jen pro ty, kdo nejsou plátci DPH. Plátci totiž musí evidenci vést nadále pro účely DPH.



Podnikatel, který používá auto i pro soukromé účely, nemůže uplatnit celý pětitisícový paušál. Může si odečíst jen 80 procent, tedy 4 tisíce.



Stejně musí pokrátit i odpisy a jiné výdaje na opravu a údržbu. Zákon sice začal platit až v průběhu roku 2009, ale paušál nelze uplatnit jen za část roku. Do výdajů je nutné uplatnit celých 60 tisíc, popřípadě 48 tisíc korun, anebo výdaje vykázat za celé období ve skutečné výši.



3. Mimořádné, rychlé odpisy



Auta, stroje, plottery a další majetek zakoupený vloni mohou podnikatelé odpisovat rychleji než v předchozím roce. Rychlejší odpisy se vztahují na majetek koupený od 1. ledna 2009. Podmínkou je, že podnikatel musí být jeho prvním vlastníkem.


Počítače, zemědělské stroje a přístroje (patřící do první odpisové skupiny) se mohou odpisovat jeden rok namísto tří let. Do této skupiny patří i servery, plottery a veškerý hardware. Auta, traktory a stroje (druhá odpisová skupina) mohou firmy odepisovat dva roky namísto současných pěti. První rok uplatní 60 procent hodnoty a druhý 40 procent. Podnikatelé se ale mohou rozhodnout pro odpisování postaru.



4. Nové sazby pojištění


reklama:



Rok 2009 přinesl podnikatelům nižší sazbu na sociálním a nemocenském pojištění. OSVČ musí nově zaplatit 29,2 namísto 29,6 procenta. Pojištění se počítá stejně. Sociální pojištění si od loňska musí platit i herci, umělci, novináři a osoby vykonávající svobodná povolání. Pojistné na nemocenské pojištění se snížilo na 1,4 procenta z dosavadních 4,4 procenta. Účast na něm je nadále dobrovolná. Zdravotní pojištění zůstalo na úrovni 13,5 procenta jako v předchozím roce.




Marie Pelešková
Autorka textu a daňová expertka, firma BDO


Kdo přiznává daň z příjmů


Stačí příjem 15 000 korun

Pracujete či podnikáte v České republice? Přesáhla výše vašich příjmů částku 15 tisíc za kalendářní rok? Pokud jste odpověděli ano, musíte podat přiznání k dani z příjmů. Výjimkou jsou příjmy osvobozené od daně, např. z prodeje nemovitosti po dvou letech užívání, a příjmy daněné srážkovou daní, jako jsou autorské honoráře.



Zaměstnanci bez starostí



Nejjednodušší vztah s finančním úřadem mají zaměstnanci pracující celý rok u jedné firmy, kteří jsou bez vedlejších příjmů. V takovém případě pro ně daň z příjmů znamená jen podpis dokumentů, které jim připraví účetní firmy. I zaměstnanci mohou využít nejrůznějších slev na dani, musejí ale odevzdat do účtárny včas všechna potvrzení.



Podnikatel i se ztrátou



Přiznání k dani z příjmů se nejvíce dotýká podnikatelů, kteří na jeho základě platí také sociální a zdravotní pojištění. Povinnost podat daňové přiznání se týká všech podnikatelů, a to i v případě, že se ocitli ve ztrátě. S daněmi pomohou podnikatelům daňoví poradci, kteří mají na podání přiznání více času a navíc nesou zodpovědnost i za jeho správnost.


Důležité termíny



31. března



Je nejzazším termínem, kdy má mít finanční úřad vaše peníze na účtu a má být odevzdán formulář Přiznání.


30. června



Termín pro podání daňového přiznání zpracovaného daňovým poradcem. Do 31. března je ale nutné na finanční úřad doručit plnou moc.

 

Zdroj: www.ihned.cz


 

 

Související články:

 

 

Daně 2009: Náklady na auto

 

 

Daně 2009: Jak vyplnit daňové přiznání snadno a rychle

 

 

Daně 2009: Daň z příjmů fyzických osob

 

 

Daně 2009: Daňový formulář 

 

 

Daně 2009: Neplaťte, když nemusíte

 

 

Daně 2009: Výdělky z ciziny

 

 

Daně 2009: Změny daní v roce 2010

 

 

Daně 2009: Odkaz na daňové formuláře

 

 

 

 

 

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Marie Pelešková
16.02.2010 - 08:44:46



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 1 plus 7 je
 

PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.