GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 16.04.2024, svátek má Irena
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ

Daně 2009: Náklady na auto



ilustrační fotoPaušálem zahrnete do nákladů až 5000



Mnozí podnikatelé řeší, co s náklady na provoz auta, konkrétně se silniční daní, pojistným, opravami a garážováním po eventuálním zrušení knihy jízd. Účtují se dále, anebo jsou zahrnuty v paušálu? Novela zákona umožní daňovým subjektům uplatnit jako daňový výdaj náklady na dopravu buď v prokazatelné výši, tzn. že je prokazujeme nejčastěji knihou jízd, nebo u omezeného počtu vozidel v podobě paušálu, tj. bez dalšího prokazování skutečných výdajů (nákladů).



Je třeba mít na paměti, že novela zákona o daních z příjmů (dále již jen ZDP) nezrušila knihy jízd jako takové. Kniha jízd je prostředek k prokázání skutečných výdajů (nákladů) na dopravu, pokud se pro něj rozhodnete.



Paušál za každý měsíc



Daňový poplatník si bude moci uplatnit náklady na dopravu paušálem ve výši 5000 korun za každý celý kalendářní měsíc, a to již za zdaňovací období roku 2009 za podmínek daných zákonem. Co to znamená?



V daném měsíci musí poplatník používat vozidlo pouze k dosažení, zajištění nebo udržení zdanitelných příjmů, tedy jenom k podnikání. Paušální výdaj na dopravu si může uplatnit kterýkoliv poplatník, ať již právnická, či fyzická osoba, s příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti a s příjmy z pronájmu. Avšak kromě poplatníka s příjmy dle § 10 ZDP (ostatní příjmy), kam řadíme například příjmy z příležitostných činností,z prodeje nemovitosti, cenných papírů, výhry v loteriích a sázkách. Dále nesmí být vozidlo přenecháno k užívání jiné osobě, a to ani na část měsíce.



Zkrácený paušální výdaj



V případě, že poplatník používá vozidlo ke své podnikatelské činnosti pouze zčásti, například vůz také ke svým soukromým cestám, může si uplatnit paušální měsíční výdaje pouze ve výši 80 procent částky, to jest 4000 korun.


reklama:



Provozuje-li poplatník více vozidel a uplatnil u jednoho vozu zkrácený paušální výdaj, pak platí předpoklad, že ostatní vozidla používá výlučně k podnikatelské činnosti, a tak u nich již paušální výdaj nekrátí. Paušální výdaj však lze za zdaňovací období uplatnit jen na tři vozy, ať už jsou, či nejsou zahrnuty v obchodním majetku, anebo jsou v nájmu. Uplatňuje-li poplatník náklady na dopravu silničním motorovým vozidlem v podobě paušálu, nemůže potom uplatňovat skutečně vynaložené náklady na pohonné hmoty a parkovné jako daňový náklad. Jako daňový náklad nemůže uplatňovat ani náhradu za spotřebované pohonné hmoty.



Co není součástí paušálu



Ostatní výdaje, např. na opravy a údržbu, nejsou součástí paušálu a zůstávají daňově uznatelné. Stejně tak jsou daňově účinnými náklady pojistné, silniční daň či odpisy. V případě, že poplatník uplatnil zkrácený paušální výdaj na dopravu, nemůže si uplatnit jako daňový náklad 20 procent ostatních výdajů vynaložených na provozování vozidla. V takovém případě musí zkrátit i odpisy majetku o 20 procent.



Novelu zákona o dani z příjmů využijí hlavně drobní podnikatelé, kteří nejsou plátci (DPH) a nemají vysoké náklady na pohonné hmoty. Zda se podnikateli vyplatí paušál, zjistí jednoduchým propočtem ujetých kilometrů, spotřeby vozu a ceny pohonných hmot. V případě, že je daňový subjekt i plátcem DPH a bude si ji chtít uplatnit na vstupu z nakoupených paliv, bude muset správci daně prokázat, že poskytnuté plnění použil ke své ekonomické činnosti, neboli nejlépe vést knihu jízd, či obdobnou evidenci. Navíc bude muset evidovat i příslušné daňové doklady.




Vůz i pro soukromí



jestliže má podnikatel vozidlo ke své podnikatelské činnosti pouze zčásti, například používá vůz také ke svým soukromým cestám, může si uplatnit paušální měsíční výdaje pouze ve výši 80 procent částky, tj. 4000 korun.


 

Zdroj: www.ihned.cz


  

Související články:

 

 

Daně 2009: Daň z příjmů fyzických osob

 

 

Daně 2009: Jak vyplnit daňové přiznání snadno a rychle

 

 

Daně 2009: Většina změn pomůže. Sníží daně 

 

 

Daně 2009: Daňový formulář 

 

 

Daně 2009: Neplaťte, když nemusíte

 

 

Daně 2009: Výdělky z ciziny

 

 

Daně 2009: Změny daní v roce 2010

 

 

Daně 2009: Odkaz na daňové formuláře

 

 

 

 

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

Odkaz na daňové formuláře

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

16.02.2010 - 08:55:39



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 1 plus 7 je
 

PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.