GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ

Šéfka PepsiCo čelí tlaku na rozdělení firmy

 

 

ilustracni fotoAnalytici, kteří rozdělení doporučují, tvrdí, že by zvýšilo hodnotu značky. PepsiCo ale podle své indické šéfky prosperuje. Firmě rostou tržby i zisk.

 

Generální ředitelka nadnárodní potravinářské firmy PepsiCo Indra Nooyi (55) podnikla v uplynulém roce všechno pro to, aby udržela náskok společnosti před konkurencí a obhájila tak svou pověst nejmocnější ženy byznysu v USA. Přesto teď manažerka, která šéfuje největší potravinářské společnosti na světě, čelí vnějšímu tlaku na změnu uspořádání a vedení PepsiCo.


Jak včera informoval list Financial Times, řada analytiků a poradců firmy začala na vedení kolosu s ročním obratem přes 40 miliard dolarů tlačit, aby se rozdělil na dvě společnosti. Jedna by obhospodařovala nápojovou část a starala se o výrobu oblíbených sladkých nápojů Pepsi-Cola, Tropicana či Gatorade. Do druhé části by pak spadala výroba sladkých a slaných pochutin, takzvaných "snacků".


Analytici s návrhem překvapivě vystoupili v momentě, kdy společnost zveřejnila velmi dobré výsledky za třetí čtvrtletí. PepsiCo vytvořila čistý zisk ve výši dvou miliard dolarů, což představuje meziroční nárůst o čtyři procenta. Tržby se zvýšily o 13 procent na 17,58 miliardy dolarů.


Nooyi: Kolosu se nevzdám


Podle odborníků jsou zveřejněná čísla tak dobrá zejména díky globálnímu zvýšení cen jejích produktů, které Indra Nooyi prosazovala už v loňském roce kvůli očekávanému zdražení komodit. Firmu zároveň táhly vzhůru výsledky prodeje v rychle se rozvíjejících zemích. Naopak v USA prodej pochutin i nápojů stagnuje.


Právě to paradoxně nahrává zastáncům rozdělení společnosti. Podle nich by se totiž každá z nově vzniklých částí PepsiCo mohla soustředit na různé regiony podle toho, jaké výrobky konzumenti v dané oblasti preferují. Obě části rozdělené společnosti by tím podle odborníků ještě získaly na hodnotě. "Nové subjekty by přilákaly více investorů," soudí analytici z firmy Edward Jones & Co.


Tržní kapitalizace PepsiCo činí podle žebříčku FT Global 500 největších firem světa 103 miliard dolarů. Firma je tak padesátou největší společností na světě.


"Pevně věřím, že nic nebude mít větší hodnotu než společnost PepsiCo jako jeden celek," uvedla pro list Financial Times šéfka společnosti Indra Nooyi, která se díky úspěchům potravinářského gigantu opakovaně umisťuje v první desítce žebříčků nejúspěšnějších žen světa magazínů Forbes a Fortune.


"Náš byznys byl vždy založen na výrobě nápojů i pochutin a toto propojení se ukázalo jako úspěšné. Platilo to dosud a bude to platit i do budoucna," dodala Nooyi.


Rozdělením prošla i konkurence


Cestou rozdělení společnosti podle sortimentu a regionů se už letos vydal konkurenční americký potravinářský kolos, společnost Kraft Foods. Ze světové potravinářské dvojky, kterou řídí další uznávaná manažerka Irene Rosenfeldová, vznikly v srpnu dvě samostatné firmy. Jedna z nich se zaměřuje na rychle se rozvíjející trhy, druhá má pod palcem trh v USA.


Jak ale poznamenávají analytici, také Rosenfeldová se dlouhé měsíce rozdělení firmy bránila. Letos v létě ale připustila, že vedení gigantu je pro ni už příliš velké sousto.


"Pevně věřím, že nic nebude mít větší hodnotu než společnost PepsiCo jako jeden celek."
Indra Nooyi
šéfka PepsiCo

 

MOCNÁ ŽENA
Šéfka PepsiCo Indra Nooyi si vybudovala pověst jedné z nejlepších manažerek světa. Teď se bojí, že by rozdělením potravinářského gigantu na dvě společnosti o své renomé přišla.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Lucie Hrdličková
14.10.2011 - 10:30:47

PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.