GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ

Hostinští: Zákaz kouření je šikana

 

 

ilustracni fotoTeprve od loňska platí novela protikuřáckého zákona, která zavedla povinné rozdělení restaurací na kuřácké a nekuřácké, a část poslanců už chystá novelu další - úplný zákaz kouření v restauracích. Poukazují přitom na nutnost více chránit nekuřáky. Striktní opatření, které by mohlo vstoupit v platnost od roku 2014, označuje ale většina majitelů a provozovatelů restaurací, kaváren a barů za nepřijatelné omezování svobody podnikání.


Třetina hostinských by svou provozovnu v takovém případě zavřela kvůli úbytku hostů jako nerentabilní. Vyplývá to z reprezentativního výzkumu, který včera zveřejnil Svaz obchodu a cestovního ruchu společně s Asociací hotelů a restaurací.


"Je to novodobý hon na čarodějnice," říká prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.


Zastánci restrikcí ale mají jasno. "Stát legalizuje prodej výrobků, které způsobují závislost, případně i smrt, a proto je stát také povinen regulovat jejich použití. I za cenu omezení svobody podnikání," hájí plánovanou novelu protikuřáckého zákona její autor, poslanec Boris Šťastný (ODS). Jeho názory nedávno podpořil i ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).


V Česku funguje na 30 tisíc různých gastronomických zařízení a tisíce jejich zaměstnanců jsou podle Šťastného nuceny pracovat v kuřáckém prostředí. Stavebně oddělené prostory podle něj nic neřeší - často prý nezabrání tomu, aby karcinogenní látky nepronikaly i do nekuřáckých prostor.


Restauratéři s "výchovnou" rolí státu souhlasí, ale současná možnost výběru by měla být zachována. "Stát musí chránit nekuřáky, ale restaurace nemohou být tím, kdo na své náklady ponese tíhu restriktivních opatření. Úplný zákaz kouření bude likvidační především pro malé provozovny v obcích," říká viceprezident svazu Pavel Hlinka.


Podle zjištění průzkumu, který provedla společnost MindBridge Consulting mezi 750 hostinskými zařízeními, považuje více než 70 procent z nich absolutní zákaz kouření za zásah do svobody podnikání. Tento názor zastává dokonce i 43 procent z těch majitelů restaurací, kteří si už teď dobrovolně zvolili čistě nekuřácký provoz a na nezájem hostů si nestěžují.


"Lidí, kteří preferují nekuřácký provoz, je čím dál více, ale mělo by být jen na majiteli, jakou formu zvolí. Myslím, že současný provoz funguje ještě krátce na to, aby bylo nutné ho hned měnit. I když přechodu na striktní zákaz kouření se v budoucnu asi nevyhneme," soudí spolumajitel sítě restaurací The PUB Martin Šampalík.


Část těchto provozoven už funguje vyloženě v nekuřáckém stylu. Šampalík uvádí jako příklad jejich nedávno otevřenou restauraci The PUB ve Vídni. Rakousko je jednou ze zemí jako dosud Česko nebo Itálie, kde mohou mít restaurace ve stavebně oddělených prostorách kuřácký i nekuřácký provoz.


Striktní zákaz kouření v restauracích už platí v zemích, jako jsou třeba Irsko, Island, Velká Británie a Norsko. Jinde jsou pravidla pro kuřáky benevolentnější.

 

Pokud stát zakáže kouřit v restauracích, třetina hospodských vyhrožuje, že ukončí podnikání

 

Striktní zákaz kouření ve všech restauracích, barech či kavárnách a zákaz vstupu osobám mladším 18 let do prostor vyhrazených pro kuřáky navrhuje v novele protikuřáckého zákona skupina poslanců s podporou ministerstva zdravotnictví. Profesní sdružení hoteliérů a majitelů restaurací varuje, že to zničí až třetinu těchto provozoven.


"S tak drastickým opatřením nemůžeme souhlasit. Současný systém, kdy se restaurace dělí na kuřácké a nekuřácké není důvod zpřísnit," říká prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Profesní sdružení hoteliérů vychází z průzkumu, který mezi 750 majiteli všech druhů hostinských zařízení provedla společnost MindBridge Consulting. Třetina současných majitelů čistě kuřáckých provozoven by podle studie v případě zavedení striktního zákazu své podnikání ukončila.


Podle Šťastného neplní loni zavedené dělení na kuřácké a nekuřácké restaurace svůj účel. A je třeba více chránit i mladistvé. "Navíc profesní organizace hájí jen podnikatele, ale ne zaměstnance, kteří v kuřáckém prostředí musejí pracovat," říká Šťastný. Pokud se poslancům podaří novelu prosadit, měl by zákaz kouření v hostinských zařízeních po vzoru zemí, jako je Irsko, Velká Británie nebo Norsko, platit od roku 2014.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Miroslav Petr
10.11.2011 - 06:22:44

PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.