GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ

Ceny surovin jdou nahoru, od ledna výrazně zdraží všechen tvrdý alkohol

 

 

ilustracni fotoKvůli zvýšeným cenám lihu už poprvé po třech letech zdražila Becherovka, Stock zvedne ceny svého tuzemáku o osm procent a nahoru půjdou ceny fernetů, vodek, likérů a většiny dalších nejprodávanějších značek.


V průměru zhruba o čtyři procenta podraží u nás po Novém roce většina tvrdého alkoholu. Potvrdili to prakticky všichni velcí výrobci lihovin.


Zdražení si vynutil podzimní až třicetiprocentní růst ceny potravinářského lihu. Z velkých producentů už zdražila trojka trhu Becherovka, další se přidají hned po svátcích.


„Zdražili jsme po třech letech, během kterých jsme se snažili absorbovat rostoucí výrobní náklady a ceny surovin bez jejich promítnutí do koncových cen. Další zvyšování vstupních výrobních nákladů v tomto roce jsme však už nebyli schopni dále absorbovat," řekl obchodní ředitel společnosti Jan Becher - Karlovarská Becherovka Erik Čížek.


Likérka zvýšila ceny svých produktů v rozmezí od 2 do 8 procent. Půllitrová lahev Becherovky například podražila o 14 korun na 179 korun.


Lídr trhu božkovský Stock s víc jak čtyřicetiprocentním podílem ze všech prodaných lihovin zdraží odběratelům své fernety, tuzemáky, vodky a prakticky veškerý další sortiment v rozmezí od 3 do 8 procent hned od počátku ledna.


Obchodníci to promítnou do regálových cen po vyprodání starých zásob, tedy někdy v polovině února. Například půllitr tuzemáku od Stocku tak podraží až o osm procent.


„Není jiné cesty, růst nákladů je opravdu výrazný," říká generální ředitel božkovské likérky a zároveň prezident Unie výrobců a dovozců lihovin Petr Pavlík.

Ústecko - prostějovská společnost Granette & Starorežná Destilleries, které patří druhé místo na trhu, zdraží v rozmezí 3 až 5 procent.

 

„Záleží na značce a obsahu alkoholu," říká šéf likérky Pavel Kadlec. Komplet celé portfolio zdražuje i jindřichohradecká firma Fruko Schulz. Zdražuje nejen lihoviny, ale všechny souběžně vyráběné sirupy.


„Z používaných surovin zdražil totiž i cukr. Zdražení surovin se týká nejen lihu a cukru, ale i všech ostatních, tedy lahví, kartonů, etiket. A to nevyřeší úspory třeba snížením obsahu alkoholu ani to už likérky nemohou brát ze své marže," komentuje situaci spolumajitel Fruka Josef Nejedlý.

Litr potravinářského (kvasného) lihu stojí nyní podle kvality zhruba 25 až 32 korun, pro výrobce představuje ale největší náklady na jedné lahvi lihoviny spotřební daň, která se kalkuluje podle přepočtu na prodané litry stoprocentního alkoholu.

 

Loni vzrostla daň z litru lihu ze 265 na 285 korun. Například na půlitrové lahvi tuzemáku se 37,5 procenty alkoholu činí spotřební daň spolu s 20 procenty DPH přes 50 korun.


Zdražuje kukuřice i brambory

 


Zdražení lihu zdůvodňují jeho výrobci tím, že i jim letos výrazně vzrostly náklady na suroviny.


„Důvodem zvýšení ceny lihu je především růst cen surovin, tedy kukuřice, řepy, brambor i obilí. Rostou nám ale i náklady na energie, na dopravu, na zajištění daně v daňových skladech i rostoucí odbyt lihu jako paliva," tvrdí obchodní ředitel největší lihovarnické firmy v zemi dobrovického Tereosu TTD Martin Kolář.


Průměrné čtyřprocentní zdražení znamená také v průměru zvýšení ceny lahve lihoviny zhruba o tři koruny. O podobnou částku zdražovaly některé likérky už začátkem letošního roku - také s odkazem na zdražení lihu a dalších surovin. Loni, kdy stát zvýšil spotřební daň, podražily lihoviny přibližně o pět korun za jednu lahev.


Postupné a vytrvalé zdražování přispívá částečně ke snižování spotřeby lihovin. Unie výrobců a dovozců lihovin uvádí na základě vlastního šetření, že výrazně roste černý trh a konzumenti těch nejlacinějších značek lihovin přecházejí stále častěji k lacinému vínu - v krabicích nebo PET lahvích.


To dokládají i nedávno zveřejněná čísla Českého statistického úřadu za rok 2010. Zatímco spotřeba vína meziročně vzrostla skoro o čtyři procenta, spotřeba 40 procentních lihovin klesla v Česku meziročně o víc jak 14 procent na 7 litrů na hlavu.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Miroslav Petr
05.12.2011 - 06:24:13

PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.