GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 23.04.2024, svátek má Vojtěch
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ

Pivo a víno v Česku zatím nabízet nebudeme

 

 


Starbucks coffeeKdyby žil v Americe, byl by jedním z milionů příkladů amerického snu, kdy se člověk z nuly vypracoval do vedení velké společnosti. Erik Zlámal se v březnu stane šéfem všech Starbucks kaváren v Česku a také na jihu Polska - v Katovicích a v Krakově. Začínal přitom jako pomocník kuchaře na částečný úvazek v jednom z ostravských KFC - ještě jako student obchodní akademie. Pětatřicetiletý manažer je tak sedmnáct let zaměstnancem společnosti AmRest, která na území Polska, Česka, Maďarska, Bulharska, Ruska, Srbska a Ukrajiny provozuje restaurace značek KFC, Starbucks, Burger King a Tagliatelle.

 

 


Kromě toho, že se mu podařilo vypracovat se mezi topmanažery, si splní v březnu i další sen. První Starbucks v tuzemsku kromě dvanácti poboček v metropoli otevře ve svém rodném městě. "Samozřejmě, že mám radost, že Starbucks bude právě v Ostravě," přiznává a podotýká, že na facebookové stránce Starbucks Česká republika, která má na třicet tisíc fanoušků, se o tom už teď živě diskutuje. "Postupně přibudou i další města - Brno, Olomouc," slibuje.


Pivo a víno v Česku? Zatím ne!


Ačkoliv na pražském Vítězném náměstí jedna kavárna Starbucks je, scházíme se na oběd v restauraci Kulaťák. Zlámal se s chutí pouští do pečeného kuřete s nádivkou. Do téhle hospůdky chodí obědvat poměrně často. Přiznává, že přes svou zálibu v italské kuchyni nikdy nezanevře na českou klasiku, a tu prý tady umí připravit velmi dobře. Je to vidět, v restauraci je plno. Číšníci ale přinášejí objednávky tak rychle, že mám chvíli strach, aby měl fotograf ještě čas Zlámala s jídlem vyfotit. Vše jde ale podle plánu, protože se kvůli rozhovoru nemůže na jídlo tak rychle soustředit. Takže stíháme...


Většina obsazených stolů kolem nás se plní pivy, což mi připomíná, abych se zeptala, zda tento oblíbený nápoj bude k mání i ve Starbucks. Největší světová síť kaváren, která vznikla v americkém Seattlu, totiž začala před třemi lety nabízet v některých kavárnách i pivo a víno. A ze Seattlu a Portlandu letos hodlá s touto nabídkou expandovat i do dalších amerických států. Alkoholickou nabídku zkouší i na španělské zákazníky. Zlámal ale kategoricky kroutí hlavou, v Česku pivo v nabídce nebude. "Vím, že je pro Čechy pivo srdeční záležitost, ale my touto cestou zatím nepůjdeme. Zákazníkům se budeme dále snažit ještě více přiblížit kávu. I ve Státech je to zatím hodně čerstvé a ne všude se to setkává s kladnou odezvou," vysvětluje.


Když chvíli posloucháte, s jakým zaujetím Zlámal hovoří o sortimentu a službách v "jeho" kavárnách, neubráníte se možná myšlence, že buď to má tak dobře naučené, nebo je typickým příkladem loajálního zaměstnance, který totálně propadl firemní kultuře. Pak prozradí, že se sám podílel na tréninkových programech pro zaměstnance Starbucks nejen v Česku, ale i na dvouleté misi v Polsku. A řeknete si: On tomu prostě opravdu propadl. "Kombinace osmdesáti tisíc nápojů, které zákazníkům nabízíme, nemá obdoby. Navíc baristé jsou školeni tak, aby zákazníkům poradili, jakou kávu si k čemu dát. A hlavní je, aby se u nás zákazník cítil dobře," vypočítává přednosti, které síť kaváren, v nichž vám servírují kávu do typických kelímků, nabízí.


V roce 2007 dostal nabídku, aby zavedl tyto americké kavárny do Česka. A o rok později otevíral první pobočku v Praze, v Grömlingovském paláci na Malostranském náměstí - na místě, kde dříve sídlila známá Malostranská kavárna. V současné době má na starost 12 kaváren, všechny v Praze. Na jaře přibude první mimopražská v Ostravě. V té době bude mít za sebou už celou řadu pozic v KFC. Dělal vedoucího směny, asistenta manažera a pak mu nabídli místo manažera restaurace KFC v Letňanech i na Václavském náměstí, pak byl oblastním manažerem, kdy měl na starosti osm restaurací KFC v Praze.


Ve Starbucks, kavárně, která dostala jméno hlavního důstojníka velrybářské lodi z knihy Hermana Melvilla Moby Dick, měl zpočátku na starosti právě tréninkové centrum a vytvoření manuálu pro zaměstnance. "Odjel jsem na trénink do Seattlu, v němž kavárny Starbucks vznikly, a to byla velká škola," vzpomíná. Mentalita Američanů mu učarovala. Nejvíc se mu líbilo, že ať přišel ve Státech do kteréhokoliv obchodu či hospůdky, všude si připadal jako vítaný host. "Víte, tam je vstřícnost přirozená, opravdu prodavače nebo servírku zajímáte, je vidět, že vás obsluhují rádi. To bych chtěl, aby fungovalo i tady, v Česku se s tím pořád mnohde nesetkávám," tvrdí manažer, který bude mít od března pod sebou dvě stě zaměstnanců.


Když se ho zeptáte na obrat, řekne, že se loni pohyboval v řádu stovek milionů korun. Konkrétnější být nechce. Podle výroční zprávy, která je k dispozici v obchodním rejstříku, se společnosti AmRest Coffee, což je joint-venture partner zodpovědný za provoz kaváren Starbucks v České republice, daří. V roce 2010 vykázala tržby téměř 177 milionů korun. O rok dříve to bylo 142 milionů korun, meziroční nárůst je téměř 25procentní.


Rodina, rodina, rodina a pak teprve vše ostatní


Zlámal tvrdí, že jeho věrnost firmě spočívá i v tom, že zaměstnavatel má velké pochopení pro rodinný život. Loni v září měl před sebou důležitou služební cestu do Polska. Ale mladší dcera měla jít poprvé do školy. "Omluvil jsem se a šel jsem s dcerou. Služebních cest bude ještě hodně, ale do první třídy šla dcerka poprvé jen jednou," vysvětluje. Stejně tak by si nenechal ujít první tenisový turnaj své starší dcery. "U takových akcí prostě musím být, i když přiznávám, že bez pochopení své ženy bych svou práci dělat nemohl, obdivuji ji," zopakuje několikrát.


A přiznává, že na domácí úklid s dětmi ani pomoc s domácností moc času nemá. "Ale vařím, o víkendu vařím, protože to je můj největší koníček," dodává. Jeho záliba v italské kuchyni je prý mezi jejich přáteli pověstná. "Manželka mi jako dárky dává kurzy do Pražského kulinářského institutu, z toho mám vždycky největší radost," vypráví. I ve Starbucks získal už ocenění Master v přípravě kávy. "Ale to by vydalo na další článek, kdybychom si měli povídat o kávě," směje se.


Když se ale na Zlámala podíváte, řeknete si, že zrovna jako milovník jídla nevypadá, je velmi štíhlý. "Rád cvičím," přiznává. Neváhá vstát v pět ráno a jet před zaměstnáním do posilovny. "A taky rád chodím. Loni jsem vzal holky do Jeseníků, manželka zůstala doma, aby si odpočinula. Bylo to super, jezdili jsme na kole, i holky vyjely kopec. Letos to asi zopakuji," plánuje.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petra Horáková
31.01.2012 - 09:51:46

PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.