GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ

Sypaný tabák podraží, stát zvýší spotřební daň

 

 

 

ilustracni fotoVyšší daň z tabáku má přinést do státní kasy 200 milionů korun ročně. Zdražení nejlevnějšího kuřiva pomůže podle výrobců černému trhu.

 

 

Vyznavači vlastnoručně balených cigaret si budou muset od příštího roku připlatit za tabák. Ministerstvo financí předloží v polovině května vládě návrh novely zákona o spotřebních daních, který zvyšuje daň ze sypaného tabáku ze současných 1400 korun za kilogram na přibližně 1800 korun. To podle propočtů ministerstva zdraží dvacetigramový balíček tabáku z nynějších 47 o více než šest korun.


Daň ze sypaného tabáku se v Česku dlouhodobě pohybuje na úrovni dvou třetin daně z klasických cigaret. Zatímco z jedné cigarety odvádějí dnes prodejci státu na spotřební dani 2,10 koruny, z tabáku je to po přepočtu na cigaretu 1,40 koruny. A tomu odpovídá výhodnější cena v porovnání s nákupem i těch lacinějších krabiček cigaret. Prodeje tabáku tak v posledních letech narůstají, zatímco trh cigaret klesá. Loni se v Česku prodalo zhruba 1100 tun sypaného tabáku.


"Nejde nám o to, zvýšit daň z tabáku až na úroveň daně z cigaret. Ale rozdíl by měl být menší než dnes. Ze dvou třetin bude nárůst přibližně na 80 procent daně z cigaret," říká náměstek ministra financí Ladislav Minčič. Ministerstvo plánuje zvýšit tabákovou daň ve dvou krocích. Jednak od příštího roku - to by mělo přinést do státní kasy sto milionů korun navíc, a od roku 2014, kdy by měla vyšší daň z tabáku vydělat státu už 200 milionů ročně.


Tabák se ale podílí jen malou částí na celkovém ročním daňovém inkasu ze všech tabákových výrobků. Z jejich prodeje vybral stát loni dohromady 44,9 miliardy korun oproti 42,5 miliardy zaplacené spotřební daně v roce 2010.


Podle jednatele společnosti Imperial Tobacco Kamila Provazníka si stát příliš nepomůže a zdražení řezaného tabáku bude znamenat spíše větší odbyt pašovaného zboží, a tedy nárůst černého trhu. "Tabák vzhledem k výhodnější ceně kupují z velké části lidé ze sociálně slabších skupin. Ti už nemají lacinější alternativu a budou vyhledávat tabák, který se k nám dostává nelegálně bez zaplacení daně. Příkladem je Slovensko, kde po zvýšení daně z tabáku spadla oficiální spotřeba z 900 na 500 tun," říká šéf firmy, která v Česku ovládá skoro polovinu trhu prodeje volného tabáku.


K prodejcům řezaného tabáku patří i tuzemský lídr prodeje cigaret, společnost Philip Morris ČR. Tabák ale není pro kutnohorskou firmu rozhodující položkou. "V době, kdy vláda hledá nové možnosti příjmů státního rozpočtu, je zřejmě nevyhnutelné sáhnout i ke zdanění tabáku," uvedla členka představenstva firmy Andrea Gontkovičová.


Původně bylo zvýšení tabákové daně součástí velkého balíku daňových změn souvisejících se snižováním schodků veřejných rozpočtů (včetně úprav, jako je zvýšení DPH, daně z převodu nemovitostí či zrušení zelené nafty). Podle Minčiče je ale logičtější zařadit zdražení tabáku do zákona o spotřební dani, v němž ministerstvo předkládá i zvýšení daně ze samotných cigaret - rovněž od roku 2013 a 2014.


Krabička cigaret by tak měla podražit od příštího roku zhruba o dvě až tři koruny a o stejnou částku pak od roku 2014. Česko totiž musí do dvou let zvýšit cigaretovou daň na minimum 90 eur za tisíc kusů, stanovené Evropskou unií.

 

1,4 koruny


Zhruba tolik činí současná spotřební daň ze sypaného tabáku v přepočtu na jednu cigaretu (1400 korun za kilogram).


1,1 tuny


sypaného tabáku se spotřebovalo loni v Česku. To odpovídá 1,1 miliardy kusů balených cigaret.


2,10 koruny


činí spotřební daň z jedné klasické cigarety.


20 miliard

 

 

Zdrjo: www.ihned.cz

 


kusů cigaret se prodalo loni v Česku.

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Miroslav Petr
07.05.2012 - 09:18:59

PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.