GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ

Průzkum: 78 procent Čechů si přeje nekuřácké restaurace, vydělaly by na tom i hospody

 

 

ilustracni fotoZákaz kouření v restauracích pomohl v Irsku, Velké Británii nebo Itálii snížit počet kuřáků, tržbám hospod ale neublížil. V Česku se chystá podobný zákon a má podporu veřejnosti. Ještě před pěti lety by podobný zákaz přivítalo jen 35 procent lidí, nyní jej podporuje téměř 80 procent Čechů.

 

Úplný zákaz kouření v restauracích podporovalo před pěti lety pouze 35 procent Čechů, třebaže jiné státy jako Velká Británie už tehdy cigarety zakazovaly. Situace se ale výrazně otočila i v Česku, kouření vadí lidem čím dál více. Nyní je pro jeho zákaz už 78 procent Čechů, oproti roku 2007 více než dvojnásobek.


Ukazuje to rozsáhlý průzkum Univerzity Karlovy a agentury Ipsos Tambor, jehož výsledky mají HN exkluzivně k dispozici.


Tlak na politiky, kteří zde o boji proti tabáku až dosud jen mluvili, tak výrazně zesílil. A přesně toho hodlá využít i ministr zdravotnictví Leoš Heger, který tabákovou novelu právě teď chystá.


Průzkum jako argument

„Určitě to použijeme jako argument. Prosazovat budu úplný zákaz kouření v restauracích," řekl HN ministr Leoš Heger.

V zahraničí totiž po přísnějších zákonech ubylo kuřáků, což může zdravotnickému rozpočtu dost ušetřit. Podle statistik stojí nemoci spojené s kouřením v tuzemsku až třicet miliard korun ročně.

V Česku měl podle původních plánů úplný zákaz už platit třetím rokem. S návrhem totiž přišlo ministerstvo zdravotnictví poprvé už za Tomáše Julínka. Přísný antikuřácký zákon ale během schvalování pokaždé ztratil politickou podporu. Zákaz tak nakonec vystřídala jen nepříliš účinná definice, podle níž si provozovatelé mohou vybrat, jestli se u nich bude kouřit, nebo ne.

Ve světle nynějšího průzkumu, jenž je svým rozsahem jedním z vůbec největších, který se kdy v Česku uskutečnil, se to však může změnit. Z postojů více než osmi tisíc respondentů totiž vyplývá, že odpor proti kouření v restauracích se zvedá už i mezi samotnými kuřáky.

V roce 2007 bylo pro zákaz 13 procent kuřáků, teď je to 33 procent, shrnuje univerzitní studie. A právě o ovlivnění nynější debaty o tom, kde kouřit či nekouřit, autorům průzkumu i šlo.

„Chtěli jsme tím ukázat, jestli by zákon zakazující kouření v restauracích měl či neměl opodstatnění," popisuje Miroslav Slíž z Fakulty sociálních věd UK, kde postoje osmi a půl tisíce respondentů zjišťovali.

 

Restaurace mohou vydělat


Zákazu kouření se podle průzkumu nemusí bát ani restaurace - návštěvnost jim prý nejen neklesne, ale dokonce stoupne. Zhruba jedenáct procent lidí totiž uvádí, že do nekuřáckých restaurací by chodili častěji než dnes, naopak s omezením návštěv počítá jen pět procent lidí.


„Kuřáci do restaurací nechodí kvůli kouření, ale kvůli jídlu, přátelům, pití a atmosféře. Kouření je pro ně jen doplněk," vysvětlují v komentáři k výsledkům autoři. Navíc kuřáci podle jejich zjištění ani neutrácí více než nekuřáci: u obou skupin je to při každé návštěvě v průměru 210 korun za osobu.


Restaurace tak mají na zákazu kouření vydělat - a to výrazně. Tržby by podle studie měly stoupnout až o šest miliard korun ročně.Naproti tomu pokles ve spotřebě cigaret může být trvalý: například v Itálii ubylo od změny zákona zhruba pět procent kuřáků.


(S přispěním Adély Skřivánkové)

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Michaela Mužíková
24.05.2012 - 08:25:21

PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.