GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 23.04.2024, svátek má Vojtěch
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ

Cigarety i řezaný tabák výrazně podraží

 

 

Od ledna vzroste spotřební daň z cigaret i tabáku. A za rok znovu. Vláda bude řešit návrh na úplný zákaz kouření v restauracích.

 

 

ilustracni foto

 

 

Kouření začíná být v Česku stále nákladnějším koníčkem. V trafikách nyní zdražila většina cigaret zhruba o dvě koruny na krabičku. O další čtyři koruny zdraží stát cigarety do dvou let a vzroste i cena řezaného tabáku. A ještě letos se ministerstvo zdravotnictví pokusí prosadit úplný zákaz kouření v restauracích.


Letos v lednu zvedl stát spotřební daň zhruba o dvě koruny. V obchodech se to projevuje až v posledních týdnech - výrobci s ohledem na velké zásoby dávají na trh dražší cigarety s několikaměsíčním zpožděním.


Včerejší rozhodnutí vlády novelizovat zákon o spotřebních daních pak přinese další zdražení ve dvou krocích. Česko musí podle směrnice Evropské unie zvýšit spotřební daň z cigaret tak, aby od ledna 2014 dosahovala evropského minima 90 eur za tisíc kusů cigaret. To představuje oproti současnému stavu zdražení krabičky cigaret o čtyři až pět korun v závislosti na vývoji kurzu koruny.


Stát se takového cenového skoku obává. Takže o dvě koruny zdraží cigarety už od příštího roku a o další dvě v roce 2014. "Vyššího zatížení zejména drahých cigaret je vhodnější se vyvarovat z toho důvodu, že by podpořilo změnu spotřebitelských preferencí a přechod od drahých cigaret k levným. To by vedlo k poklesům výnosu spotřební daně," uvedlo ve zprávě ministerstvo financí.


Postupné navýšení ceny vyhovuje i výrobcům a prodejcům cigaret. "Je to nejvhodnější způsob, jak mohou vlády dosáhnout jak daňových výnosů, tak zdravotních cílů a zároveň snížit riziko ilegálního trhu," míní členka představenstva společnosti Philip Morris ČR Andrea Gontkovičová.


Loni stát vybral na spotřební dani za všechny tabákové výrobky necelých 45 miliard korun. Nejnovější zvýšení daně má přinést do státní kasy v příštím roce navíc 1,4 miliardy korun. "Vychází to sice celé ze směrnice Evropské unie, ale vládě se to hodí k zacelení děr státního rozpočtu. Zvýšení ceny konzumenty v tomto případě tolik neodradí, takže předpokládané navýšení výběru daně je reálné," komentuje situaci hlavní ekonom Patria Finance David Marek.


Dojde ale i ke zdražení sypaného tabáku. U něj má spotřební daň vzrůst do roku 2014 také ve dvou krocích - celkem z nynějších 1400 korun za kilogram na 1800 korun. To má podle dřívějšího návrhu rady ekonomických ministrů zvýšit daň z méně zdaněného volného tabáku z nynějších dvou třetin nejprve na 75 procent a od roku 2014 na 80 procent hodnoty daně z cigaret.


Zatímco z jedné cigarety vybírá dnes stát 2,10 koruny spotřební daně, z tabáku je to po přepočtu na jednu cigaretu 1,40 koruny. Sypaný tabák je tak výrazně lacinější než cigarety. Jeho prodej vzrostl meziročně o 20 procent, zatímco odbyt cigaret klesá. Zvýšení daně už dříve kritizovala společnost Imperial Tobacco, která je největším prodejcem řezaného tabáku v Česku. "Tabák vzhledem k výhodnější ceně kupují z velké části lidé ze sociálně slabších skupin. Ti už nemají lacinější alternativu a budou vyhledávat tabák, který se k nám dostává nelegálně bez zaplacení daně," varoval jednatel společnosti Kamil Provazník.


Část politiků také nevzdává snahu omezit kouření v restauracích. Hostinští dnes mají možnost si vybrat kuřácký či nekuřácký režim nebo zřídit oddělené prostory. V další novele protikuřáckého zákona, kterou chystá ministerstvo zdravotnictví společně s poslancem Borisem Šťastným, se navrhuje úplný zákaz. "Ve třetím čtvrtletí by měl návrh jít do vlády. Nejde tady o boj proti kuřákům, ale o ochranu nekuřáků. V tom zvýšení daně nepomůže - vyšší cena kuřáky neodradí," říká Šťastný.


Místo zvyšování spotřební daně by raději viděl přesun části dnes vybíraných daní do veřejného zdravotního pojištění. Kuřáci by tak sami zčásti přispívali na náklady, které stát vynakládá na léčbu nemocí souvisejících s kouřením.

 

Cigarety a daň


70 KORUN


za krabičku (20 kusů) činí v Česku průměrná cena cigaret po letošním zvýšení spotřební daně. Od roku 2014 bude o 4 až 5 korun vyšší.


80 % Z CENY


cigaret jde státu formou spotřební daně a daně z přidané hodnoty.


45 MILIARD KORUN


vybral loni stát na spotřební dani z tabákových výrobků. Plánované zvýšení spotřební daně má v příštím roce zvýšit daňové inkaso o 1,4 miliardy korun a v roce 2014 o 1,9 miliardy korun.


2000 CIGARET NA HLAVU


činí průměrná spotřeba v Česku. Od roku 2007 podle dat ČSÚ spotřeba klesá, ročně o jedno až dvě procenta.

 

CENA NEODRADÍ

Nynější průměrná cena jedné krabičky cigaret vzroste do dvou let ze 70 korun na 74 až 75 korun. A to většinu kuřáků neodradí. Větší zdražení ale zvyšuje riziko rozšíření černého trhu.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Miroslav Petr
22.06.2012 - 08:50:16

PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.