GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ

Prokrastinace v pracovním týmu

 

 


ilustracni fotoPod pojmem prokrastinace rozumíme chronické, téměř chorobné odkládání důležitých úkolů a povinností. Navíc doplněné nepříjemným pocitem uvědomění, že samotný odklad nic neřeší a problém se sám od sebe ze stolu nespláchne.


Škoda že pro výraz "prokrastinace" neexistuje český ekvivalent, protože nazývat tento stav leností, lemplovstvím nebo nezodpovědným flákačstvím není úplně přesné. Notorický lenoch s absencí sebekázně žádný problematický úkol bez permanentního dohledu a neustálé hrozby sankcemi nedokončí. Člověk brodící se prokrastinačními příznaky ano. Ke škodě celého pracovního týmu však až na poslední chvíli a s vypětím všech sil.


Některé názory hlásají, že problematika prokrastinace je produktem současné hektické doby, orientované na výkon. Pravdou je, že určitá míra otálení je lidem vlastní odpradávna. Až současná honba za efektivitou, založená na stanovování a následném plnění cílů v dravě konkurenčním prostředí, prokrastinaci zřetelně zviditelňuje. U většiny případů lze nutkavou potřebu odkládání nepříjemných a složitých úkolů minimalizovat pomocí stanovování dílčích mezníků coby mezistupňů plnění úkolu a vědomou sebekázní. To znamená, že start pracovního dne nezačíná kontrolou novinek facebookového profilu, rychlým přehledem zpráv na některém z portálů ani vyřizováním SMS zpráv, na které se cestou do práce nedostalo. Tyto činnosti navíc vnímáme jako pracovně nesouvisející, ale stejně tak lze řešení důležitého úkolu nahrazovat jinou, méně důležitou pracovní činností, která je pro dotyčného přijatelnější.

 

STANOVTE SI DENNÍ LIMITY


Jak ze spirály věčných úniků a následných výčitek ven? Jednou z cest je stanovení drobných cílů coby mezistupňů odkládané činnosti. Má se vyřídit nepříjemný mail s reportem? Drobným cílem není vytvoření samotného textu. Drobným cílem je spuštění pouze programu, který člověk pro plnění úkolu potřebuje, a zamezení veškerých ostatních rušivých vlivů. Až v okamžiku, kdy člověk soustředěně kouká na prázdnou stránku, mohou začít naskakovat jednotlivá písmenka a věty. Druhým krokem je stanovení vlastního časového horizontu vyřešení úkolu, který je kratší než skutečný termín daný nadřízenými. Podvědomě pak člověk pracuje s myšlenkou, že svůj termín splní, hlavně protože sám chce, a ne proto, že musí. Další obecně uváděnou radou je najít v sobě schopnost objevit i na nejnepříjemnějším pracovním úkolu pozitivní stránku. Nevím, osobně zastávám názor, že na skutečně nepříjemných úkolech je jediným pozitivem jejich konec. V tu chvíli může pomoci systém stanovení si dvou, maximálně tří zásadních úkolů za den. Mysl musí pracovat s informací, že po nepříjemném úkolu, jehož jedinou světlou stránkou je konec, přijde lepší chvíle. Úniky mysli si nezakazujte, pouze je pro tentokrát odložte. A s plněním zásadních úkolů začněte hned zrána. Samozřejmě byste nemuseli, ale vy jednoduše chcete setřást tíhu balvanů co nejdříve. Pokud si navíc představíte jakoukoliv odměnu za odvedenou činnost, jste na nejlepší cestě, jak svazující prokrastinaci převést na pouhé občasné zalenošení, které čas od času provede každý.


Příčin vzniku prokrastinace je několik. Špatně rozvržené cíle, neschopnost soustředění, nesystematičnost, kdy člověk skáče bez rozmyslu od jednoho ke druhému, chybějící celková vize i slabá vůle. Také přecenění vlastních sil a celková rezignace jenom přidávají další a další polínka do ohně. Nic však není ztraceno, s prokrastinací lze úspěšně bojovat. V první fázi si stačí přiznat, že problém existuje, a mít chuť něco s ním dělat.


Otazníky se vznášejí též nad otázkou, zda lze sklony k prokrastinaci odhalit již u kandidátů v době náboru zaměstnanců. Samozřejmě pomocí běžného pohovoru se tato problematika odhalit nedá. Něco více napoví kompetenční pohovory, kdy se zkoumají zvolené vzorce chování, ale i zde záleží na zkušenostech personalisty či liniového manažera, v jakém kontextu výsledky interpretují. Behaviorální pohovor je proto vhodné kombinovat s dalšími technikami, např. osobnostním testováním apod. Toto má samozřejmě smysl pouze u špičkových pozic managementu a pro tyto účely je vždy dobré spolupracovat s kvalitní personální agenturou.

 


Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petr Běhounek, Dream-job
05.12.2012 - 13:46:03

PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.