GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 29.03.2024, svátek má Taťána
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ

 

Podnikání 2013: Změny, které dopadnou na firmy

 

 


Stát přichystal na firmy a podnikatele pro letošní rok desítky změn. Ty nejdůležitější se týkají výše a výběru daní a budou pro firmy znamenat nárůst povinností.

 

 

 

 

 

ilustracni foto

 

 

 

 

 

 


 



Černá listina neplatičů DPH


V rejstříků plátců DPH se objevila nová kolonka. V té je poznámka o tom, jestli daná firma je nespolehlivým plátcem. Tím se firma stane, pokud "závažným způsobem poruší povinnosti vztahující se ke správě daně". Ti, co budou obchodovat s firmami, které jsou za nespolehlivého plátce označeni, ručí za to, že dodavatel řádně odvede daň z přidané hodnoty. Pokud ne, budou ji muset zaplatit za něj. Nespolehlivým plátcům se navíc zkrátí zdaňovací období na jeden měsíc ze tří.

 

Oficiální zveřejněné účty


Podnikatelské subjekty mají nově v přihlášce k registraci k DPH uvádět všechna čísla obchodních účtů. Pokud při platbě za poskytnutou službu či dodané zboží využije odběratel účet jiný, ručí za to, že bude z platby odvedena DPH.

 

Kratší zdaňovací období


Nově registrovaní plátci budou mít povinně měsíční zdaňovací období. Tím chce ministerstvo předejít situacím, kdy si odběratel každý měsíc uplatňuje odpočty daně na vstupu, zatímco dodavatel s čtvrtletním obdobím daň ještě nezaplatil. Stát se tak dostává do minusu a často se zaplacení daně od dodavatele ani nedočká. V praxi totiž vznikaly fiktivní dodavatelské firmy a docházelo k daňovým podvodům. Od roku 2014 má pak klesnout i obrat pro registraci k DPH z milionu na 750 tisíc korun.

 

Služby pro zahraniční firmy


Pokud česká firma či živnostník - neplátce DPH poskytují většinu svých služeb či zboží českým partnerům a jen několik málo z nich partnerům zahraničním, museli se dosud i kvůli jedinému obchodu se zahraničním partnerem registrovat k placení DPH. A kvůli tomu platit daň ze všech svých počinů. Nově se bude jako zvláštní plátce DPH chovat jen ve vztahu k přeshraničním dodáním z EU.

 

Zdaňování záloh


Drobní podnikatelé, plátci DPH, kteří nemuseli vést účetnictví, dosud platili daň až při konečném vyúčtování plnění za zboží či služby. Nyní mají nově platit i za přijaté zálohy.

 

Ručení oprávněného příjemce


Při pořízení zboží z jiného členského státu, které podléhá spotřební dani, např. pohonných látek, odvádí při následném dodání spotřební daň tzv. oprávněný příjemce. DPH musí ale odvádět pořizující firma sama. Právě oprávněný příjemce má nyní za pořizující firmy ručit, že DPH řádně odvedou. Této povinnosti se oprávněný příjemce může vyhnout, pokud si smluvně s pořizovatelem dojedná, že pořizovatel daň řádně zaplatí.

 

Stavební a montážní práce


Dvě dodávky betonu na stavbu, které jsou v závislosti na způsobu uložení betonu vedeny jedna jako dodání zboží a druhá jako poskytnutí služby, podléhají odlišnému režimu zdanění. Firmy často tápaly, který z režimů mají uplatnit - zda klasický, nebo režim přenesené daňové povinnosti. Nově pokud dodavatel použije režim přenesené daňové povinnosti a odběratel jej akceptuje, automaticky se obchod zařadí do tohoto režimu.

 

Prodej bytů


Prodlužuje se lhůta, po jejímž uplynutí budou moci být prodeje staveb, bytů a nebytových prostor osvobozeny od DPH, a to z 3 na 5 let od kolaudace.

 

Elektronická fakturace


Od ledna mají elektronické faktury stejnou váhu jako ty papírové. Jsou na ně ale nově kladeny i stejné požadavky. Při kontrole sice pracovník finančního úřadu nemůže u elektronické faktury vyžadovat elektronický podpis nebo využití elektronických daňových systémů, faktura může být poslána a uložena jednoduše v PDF nebo jakémkoli jiném formátu. Firma či podnikatel ale budou muset zajistit, že má faktura věrohodný původ, neporušitelný obsah a je čitelná - i za deset let v běžně dostupných programech. Podnikatelé budou muset být schopni doložit auditní stopu čili prokázat, že k plnění v uvedené výši skutečně došlo.

 

Nové účty pro odvody


Českou daňovou správu čeká v lednu 2013 zemětřesení. Místo dosavadních 199 finančních úřadů bude výběrem daní pověřeno pouze 14 krajských úřadů a jeden specializovaný. Z dosavadních finančních úřadů se stanou pouze pracoviště krajských finančních úřadů. Zdánlivě administrativní změna s sebou přináší ale změnu všech bankovních účtů, na které podnikatelé daně platí. Jejich seznam je k dispozici na webových stránkách České daňové správy.

 

Zkrácení doby splatnosti faktur


Těm, co rádi odkládají splácení faktur, nastanou v novém roce těžké časy. Už od března 2013 začne v Česku fungovat nařízení EU, které stanoví standardní dobu splatnosti faktur na 30 dní a maximální na 60 dní. Obchodní zákoník dosud striktně žádnou dobu splatnosti nenakazoval. Zvyšují se také úroky z prodlení, a věřitel bude mít navíc nárok na úhradu nákladů, které měl kvůli vymáhání pohledávky. Průměrná doba splatnosti faktur se přitom podle letošních zpráv v tuzemsku prodloužila za poslední čtyři roky o polovinu na sedmdesát dní.

 

Důchodová reforma


Od ledna 2013 se Češi mohou hlásit do 2. pilíře důchodového systému. Tomu budou muset firmy a podnikatelé přizpůsobit i zúčtování mezd, jakmile se alespoň jeden jejich zaměstnanec rozhodne do druhého pilíře vstoupit.

 

Možnost prodat obchodní podíl v dražbě


Od ledna 2013 se zlepší situace věřitelů, kterým dluží společníci ve společnostech s ručením omezeným. Nově se totiž do zákona zavádí možnost prodat majetkovou účast společníka v dražbě.

 

Růst DPH


Daň z přidané hodnoty vzrostla na 15 a 21 procent - zatím do roku 2015.

 

Omezení výdajových paušálů


Výdajové paušály u živnostníků zůstanou v současné výši, ale u činností spadajících do paušálů ve výši 40 procent nebo 30 procent bude absolutní výše odpočtu omezena částkou 800 tisíc, respektive 600 tisíc korun. Zároveň podnikatel využívající výdajových paušálů přijde o možnost uplatňovat daňové zvýhodnění na vyživované dítě a na manželku nebo manžela.

 

Zdanění vyšších příjmů


Měsíční příjmy zhruba nad 100 tisíc korun budou v letech 2013 až 2015 nově zdaněny sedmiprocentní daní. U živnostníků je rozhodující rozdíl mezi příjmy a výdaji, u zaměstnanců hrubý příjem, tedy nikoli "superhrubá" mzda.

 

Omezení zelené nafty


Zemědělci již nebudou mít nárok na vrácení 80 procent spotřební daně z nafty a benzinu použitých ve výrobě. Letos mohou dostat zpět jen 60 procent, od roku 2014 už vůbec nic.

 

Daň z převodu nemovitostí vzroste


Při převodu nemovitosti zaplatí prodávající na dani čtyři procenta z její ceny. Dosud to byla tři procenta.

 

Placení daní z nemovitostí se zjednoduší


Majitelé více nemovitostí budou mít v lednu při vyplňování daně z nemovitosti méně papírování než dosud. Nově totiž budou podávat pouze jedno daňové přiznání za všechny své nemovitosti, které se nacházejí na území jednoho kraje. Taktéž úhradu daně provedou za všechny nemovitosti v kraji jedinou platbou.

 

Zrušení stropů u zdravotního pojištění


Pro roky 2013 až 2015 jsou zrušeny maximální vyměřovací základy pojistného na veřejné zdravotní pojištění. Dosud byl maximální vyměřovací základ 1 809 864 korun. Zároveň se zvyšují minimální zálohy na pojistné na 1748 korun.

 

Růst srážkové daně


Srážková daň na příjmy firem, které nemají sídlo v Česku, se od roku 2013 zvýší na 35 procent ze současných 15 procent. Má to řešit především zdaňování příjmů plynoucích do daňových rájů.

 

Minimální mzda


Absolventům, mladistvým a invalidním důchodcům již nebudou moci firmy dávat nižší než minimální mzdu. Dosud to zákon umožňoval, aby firmy k zaměstnávání těchto skupin lidí motivoval.

 

Sociální pojištění


V roce 2013 vzrostou živnostníkům minimální zálohy na důchodové pojištění na 1890 korun.

 

Náhrady


Od ledna vzrostou sazby za stravné, naopak klesá náhrada za použití vozidla.

 

BUĎTE O KROK NAPŘED


Podrobnější informace pro podnikatele o změnách, jež začínají platit v roce 2013, najdete na http://ProByznys.info/zmeny2013

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

17.01.2013 - 07:00:18

PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.