GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ

Stravenky mají opět na kahánku

 

ilustrační fotoNa zrušení daňového zvýhodnění benefitů se vznikající vláda shoduje. Konec stravenek by podle odhadů připravil restaurace o miliardy.

 

Stravenkám, které v Česku používá téměř třetina všech zaměstnanců, opět zvoní hrana. Zrušit jejich daňové zvýhodnění chce nově vznikající vláda. Tím by se pro firmy staly neatraktivními. Státní kasa by ale ušetřila od 600 milionů do jedné miliardy korun ročně.

 

Omezení daňového zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů, kam kromě stravenek patří například režijní jízdenky, závodní stravování, rekreace či bydlení na ubytovnách, má přitom podporu napříč trojkoalicí. Kromě nejhlasitějšího odpůrce daňových výhod, místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, je chce zrušit i ODS. "Tyto kroky mají naši podporu. Nyní diskutujeme o tom, v jaké míře a kdy má k omezení výhod dojít," řekl HN Martin Kocourek, ekonomický expert ODS.

 

Se zrušením daňové výhodnosti benefitů počítají i Věci veřejné. Zatímco ostatní zaměstnanecké výhody by podle nich měly přijít o podporu hned, stravenky chtějí na přechodnou dobu zachovat. "Lidé jsou na to zvyklí, jde o citlivou věc," prohlásil nedávno Michal Babák, budoucí poslanec za Věci veřejné.

 

Miroslav Kalousek chce opět prosadit, aby se DPH ze zaměstnaneckých výhod stanovila z tržní ceny, nikoli z ceny snížené. Tím by se zvýšila samotná daň, o niž by se navýšila konečná cena. O tom, jak se budou stravenky danit, se ještě bude jednat.

 

Jejich konec by však postihl okolo 1,3 milionu zaměstnanců. "Sníží se příjem lidí s nejmenšími platy, kteří dávají skoro třetinu příjmu za potraviny," domnívá se Bruno Berthier, místopředseda Asociace provozovatelů poukázkových systémů. Ten se zároveň domnívá, že firmy nebudou chtít kompenzovat chybějící stravenky lidem v platu, protože by to bylo pro ně příliš nákladné.

 

Jeho názor sdílí mluvčí sítě knihkupectví Kanzelsberger Zdeněk Fekar: "Od firmy se nedá čekat, že bude stravenky poskytovat, pokud to pro ni nebude zajímavé."

 

Problém s koncem stravenek by přitom měly zejména malé a střední podniky do padesáti lidí, které kromě poukázek na jídlo nemají jinou možnost, jak zaměstnancům oběd zajistit.

 

Téměř osmimiliardový pokles tržeb očekává s koncem podpory stravenek i 25 tisíc tuzemských restaurací, které umožňují nákup jídla na poukázku. "Dnes chodí příjemce stravenek do restaurace v průměru dvakrát týdně. Průzkumy ukazují, že v případě jejich ztráty, dojde k dramatickému poklesu návštěv," tvrdí Bruno Berthier. Tuzemské restaurace přitom výrazně postihla ekonomická krize. Podle posledních údajů pracuje v hotelech a restauracích nejméně lidí za posledních sedm let.

 

V Česku je přitom daňové zvýhodnění stravenek relativně malé v porovnání s jinými evropskými státy. Zatímco tuzemská firma si může dát do nákladů nejvýše 55 procent na stravenku, což pro letošek činí 51,10 koruny, ve Španělsku jde o čtyřnásobnou sumu.

 

Podle zákona o DPH mělo vyšší zdanění benefitů fungovat už letos, poslanci nakonec daňovou výhodnost ponechali. Nově vznikající trojkoalice má ve sněmovně dostatečnou sílu 118 hlasů na její zrušení.

 


27 procent

českých zaměstnanců používá stravenky, což je 1,3 milionu lidí

 

60 tisíc

firem nabízí svým zaměstnancům stravenky

 

22 miliard

korun je hodnota stravenek, které se vydají za rok

 

Stravenky a rozpočet

 

0,6 až 1 miliarda

korun bude činit úspora státu při zrušení daňového zvýhodnění stravenek

 

312 milionů

korun je nyní odhadovaný roční přínos stravenkových systémů pro státní rozpočet

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Jan Záluský, Luboš Kreč
21.06.2010 - 10:06:43



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 5 plus 9 je
 

PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.