GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 22.11.2019, svátek má Cecílie
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ

Škola v Bzenci nabídne dospělým studium oboru sommeliér


ilustracni fotoMilovníci vína brzy dostanou možnost doplnit si vzdělání v oboru sommeliér. Program celoživotního vzdělávání nabídne dospělým zájemcům gastronomicky zaměřená vyšší odborná a střední škola v Bzenci na Hodonínsku, oznámil v tiskové zprávě Jiří Varhaník z Národního ústavu odborného vzdělávání.


Škola doufá, že jí částečné zaměření na celoživotní vzdělávání pomůže překonat očekávaný pokles počtu středoškolských studentů. Absolventi se prý snadno uplatní ve vinotékách, vinařských firmách nebo u dovozců vína.


Bzenecká škola nabízí studium hotelnictví, analýzy potravin, ekologie a podnikání, vzdělává také cukráře, zahradníky, vinaře a kuchaře. Jednotlivé obory se však prý prolínají, což chtějí vyučující přenést i na celoživotní vzdělávání sommeliérů. "Číšník u nás musí i do vinohradu, stejně jako například chemik. Navíc musí být takováto gastronomická škola napůl jazyková," uvedl ředitel školy Emil Ševčík.


Vzdělávací program pro sommeliéry obnáší 100 hodin, které se z 80 procent zaměří především na praktické zkušenosti, zbytek škola věnuje teoretické výuce vinohradnických a vinařských znalostí. "Je špatné, když sommeliér nedokáže zákazníkovi odpovědět na základní otázky ohledně historie nebo výroby vína," uvedl odborný učitel bzenecké školy Jaroslav Váňa.


Absolventi programu se naučí orientovat v odrůdách vín, vinařských pojmech a legislativě, poznají technologii zpracování hroznů a výroby vína a zvládnou hodnocení vín a jejich degustaci s rozpoznáním vad a nemocí. Naučí se také sestavit vinný lístek a jednat se zákazníkem.


Zajímavým uplatněním pro sommeliéry se prý mohou stát firmy, které dovážejí víno ze zahraničí. "Mohou zde hodnotit vína a hledat jejich vady či nedostatky. Mohou radit - toto kupujeme, to je něco, anebo naopak - toto nevozit. Stejně tak mohou posoudit, v jakém stavu se k nám víno dostalo a jak s ním dále nakládat," popsal Váňa.

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
30.07.2010 - 12:59:17



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 4 plus 10 je
 

PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2017 - První boutique hotel na Šumavě láká na delikatesy francouzského šéfkuchaře

Restaurace Nebespán v Kašperských Horách je synonymem špičkové zážitkové gastronomie ...

02.07.2009 - Karlovy Vary - Thriller na kolonádě

Krize tvrdě dopadla na západočeské lázně. Jezdí do nich o ...

04.06.2009 - DAŇOVÉ ŘÍZENÍ - Obrana proti daňové kontrole

Při sporech s finančním úřadem vám potřebné argumenty dodají judikáty.

13.09.2011 - Postmixy šetří váš čas, prostor i peníze

Pokud řešíte zajištění přísunu chutných, čerstvých a osvěžujících nápojů pro ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2019 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.