GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ

Škola v Bzenci nabídne dospělým studium oboru sommeliér


ilustracni fotoMilovníci vína brzy dostanou možnost doplnit si vzdělání v oboru sommeliér. Program celoživotního vzdělávání nabídne dospělým zájemcům gastronomicky zaměřená vyšší odborná a střední škola v Bzenci na Hodonínsku, oznámil v tiskové zprávě Jiří Varhaník z Národního ústavu odborného vzdělávání.


Škola doufá, že jí částečné zaměření na celoživotní vzdělávání pomůže překonat očekávaný pokles počtu středoškolských studentů. Absolventi se prý snadno uplatní ve vinotékách, vinařských firmách nebo u dovozců vína.


Bzenecká škola nabízí studium hotelnictví, analýzy potravin, ekologie a podnikání, vzdělává také cukráře, zahradníky, vinaře a kuchaře. Jednotlivé obory se však prý prolínají, což chtějí vyučující přenést i na celoživotní vzdělávání sommeliérů. "Číšník u nás musí i do vinohradu, stejně jako například chemik. Navíc musí být takováto gastronomická škola napůl jazyková," uvedl ředitel školy Emil Ševčík.


Vzdělávací program pro sommeliéry obnáší 100 hodin, které se z 80 procent zaměří především na praktické zkušenosti, zbytek škola věnuje teoretické výuce vinohradnických a vinařských znalostí. "Je špatné, když sommeliér nedokáže zákazníkovi odpovědět na základní otázky ohledně historie nebo výroby vína," uvedl odborný učitel bzenecké školy Jaroslav Váňa.


Absolventi programu se naučí orientovat v odrůdách vín, vinařských pojmech a legislativě, poznají technologii zpracování hroznů a výroby vína a zvládnou hodnocení vín a jejich degustaci s rozpoznáním vad a nemocí. Naučí se také sestavit vinný lístek a jednat se zákazníkem.


Zajímavým uplatněním pro sommeliéry se prý mohou stát firmy, které dovážejí víno ze zahraničí. "Mohou zde hodnotit vína a hledat jejich vady či nedostatky. Mohou radit - toto kupujeme, to je něco, anebo naopak - toto nevozit. Stejně tak mohou posoudit, v jakém stavu se k nám víno dostalo a jak s ním dále nakládat," popsal Váňa.

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
30.07.2010 - 12:59:17



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 2 plus 10 je
 

PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.