GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 18.08.2019, svátek má Helena
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ

Úvěr zkuste mimo banky





ilustrační fotoPravděpodobně je zbytečné opakovat, že světová finanční krize zahýbala úvěrovou politikou a způsobila větší opatrnost bank v půjčování peněz. Z obezřetnosti bank ale těží další finanční instituce, které "rizikovější" úvěry stále poskytují.




Banky nechtějí půjčovat peníze, to byl jeden z obvyklých titulků finančních časopisů v nedávných měsících. Světová krize zapříčinila, že banky jsou opatrnější ve výběru klientů, kterým půjčují peníze, a řada podniků se tak dostává do problémů. "Ke 30. červnu 2006 měly tuzemské společnosti půjčeno od bank více než 677 miliard korun. Ke stejnému datu letošního roku už celková půjčená suma klesla o více než 2,5 miliardy. Banky jsou opatrnější v tom, komu a hlavně na co půjčí; vyžadují větší záruky a ze svého pohledu rizikové úvěry poskytují výrazně méně než v předchozích letech," říká Kateřina Burešová, analytička spořitelního družstva WPB Capital.



DRUHOTNÁ PLATEBNÍ NESCHOPNOST: RIZIKO SOUČASNOSTI



Nižší šance na získání úvěru se samozřejmě promítá i do samotného podnikání. Banky totiž nepůjčovaly pouze na investice, ale řada firem využívala různých půjček k provoznímu financování například pro překonání krátkodobé platební neschopnosti. "Krize způsobila, že podniky investují peníze opatrněji, než tomu bylo v minulosti. Rizikem současných firem je ale i vlastní vinou nezaviněná (tzv. druhotná) platební neschopnost. Stačí, když se jeden z běžných odběratelů zpozdí s platbou, a firma rázem nemá dostateč-ný počet volných finančních prostředků. Podobné výkyvy v platební morálce dříve společnosti řešily různými druhy překlenovacích úvěrů. V současné situaci je ale nemusejí dostat," vysvětluje Burešová.


reklama:



Možným řešením v tomto okamžiku je požádat o úvěr mimo bankovní sektor. "Pokud první kroky bankou odmítnutého klienta vedou například do družstevní záložny, je to jedno z ideálních řešení. Záložny jsou, stejně jako banky pod dohledem ČNB a jejich úvěrové produkty splňují bankovní standardy. Některé záložny sice nabízejí úvěry i bankovně rizikovějším klientům; přitom jsou velmi pečlivé v posuzování zajištění a jejich půjčky nejsou zbytečně předraženy. Horší situace může nastat, když odmítnutý klient rovnou osloví některou z méně solidních institucí či jednotlivce. V takovém případě je rizikem nejen vyšší úrok, ale například i nevýhodně postavené smlouvy, u kterých hrozí jednostranné převzetí majetku ze strany poskytovatele půjčky," vysvětluje Kateřina Burešová.



INVESTICE V SOUČASNOSTI? POUZE KOMPLIKOVANĚ



Komplikované, či místy až nemožné získání úvěru způsobuje často problémy i zkušeným podnikatelům, kteří jsou ve svém oboru úspěšní a chtěli by své podnikání rozšířit. "V polovině letošního roku se na naši záložnu obrátil jeden západočeský podnikatel. Vlastní penzion s přibližně 50 lůžky, který je dlouhodobě ziskový. Vzhledem k atraktivní lokalitě se rozhodl své podnikání rozšířit o další lůžkovou kapacitu, kterou chtěl získat zakoupením a rekonstrukcí nedaleké budovy. Nemovitost v hodnotě několika milionů zakoupil z vlastních ušetřených peněz. Částku potřebnou na rekonstrukci měl v plánu získat od některého z bankovních ústavů. Po několika schůzkách s bankami ale zjistil, že získání úvěru je pro něj v tomto okamžiku nemožné. Sice měl firmu, která generovala zisk, ale ubytovací služby jsou nyní z pohledu bank problematickým segmentem. Dalším důvodem bylo i dlouhodobě optimalizované daňové přiznání, které podnikatel k žádosti přikládal. Proto všechny banky jeho žádost nekompromisně odmítly. U nás podnikatel získal tzv. WPB Podnikatelský úvěr na míru s dobou splatnosti pět let," říká Burešová. Že jsou záložny vůči úvěrovým žadatelům vstřícnější, dokazují i čísla pravidelně publikovaná ČNB. Zatímco v bankovním sektoru celková částka poskytnutých úvěrů klesá, u záložen je to na-opak. Součet úvěrů poskytnutých záložnami k poslednímu červnu meziročně stoupl o 53 %.

Zdroj: www.ihned.cz

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Robert Junek
07.01.2010 - 08:09:59



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 10 plus 3 je
 

PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

04.08.2010 - Nejlepší bary v Česku

Bugsys Bar zařadil časopis Newsweek mezi dvacet nejlepších barů světa. ...

04.06.2009 - DAŇOVÉ ŘÍZENÍ - Obrana proti daňové kontrole

Při sporech s finančním úřadem vám potřebné argumenty dodají judikáty.

02.07.2009 - Karlovy Vary - Thriller na kolonádě

Krize tvrdě dopadla na západočeské lázně. Jezdí do nich o ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

18.06.2017 - První boutique hotel na Šumavě láká na delikatesy francouzského šéfkuchaře

Restaurace Nebespán v Kašperských Horách je synonymem špičkové zážitkové gastronomie ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2019 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.