GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ

Cigarety možná zmizí z regálů prodejen

 

Bičem na kuřáky i výrobce může být zákaz vystavení kuřiva. Evropská komise chystá další sadu opatření k omezení prodeje.

 

ilustracni foto 

 

Podle jedněch zbytečné opatření, podle druhých zásadní změna k lepšímu. O plánech na zpřísnění evropské směrnice o tabákových výrobcích, které by se mohly zásadním způsobem dotknout českých trafik a kuřáků zhruba za dva až tři roky, se zatím jen diskutuje. Ale vlnu sporů už vyvolávají teď. Zákaz vystavování kuřiva v regálech obchodů nebo sjednocení obalů krabiček všech značek má odpůrce i mimo sféry výrobců cigaret.


V Bruselu se už z popudu Evropské komise diskutuje o celém balíku změn, které je třeba do současné směrnice doplnit. Úvahy o tom, že obchody nebudou smět prodávané kuřivo nikde vystavovat a krabičky budou mít jednotný "kabát", doplňují i další návrhy. Krabičky by měly obsahovat i číslo na telefonní odvykací linku a pro členské země by mělo být povinné k současnému zdravotnímu varování i doplnění obrázku, zobrazujícího důsledky kouření na organismus.


V Bruselu o těchto plánech vyjednávají a za Českou republiku je hájí zástupci ministerstva zdravotnictví a ministerstva zemědělství, která směrnici transponují do své vyhlášky. "Směrnice je pro členské státy závaznou právní úpravou, státy tudíž musí zajistit její promítnutí do národních legislativ," připomíná mluvčí zemědělského resortu Magdalena Dvořáčková. Evropský parlament má změny schválit možná už do konce roku 2011, Česko by pak mělo až půl roku na zapracování nových protikuřáckých opatření do tuzemské legislativy.


"Jsme zásadně proti těmto opatřením, protože neexistují žádné důkazy, které by potvrzovaly, že zavedení tohoto opatření sníží spotřebu tabákových výrobků. Naopak je zcela zřejmé, že toto opatření pouze otevře dveře černému trhu, protože bude velmi snadné tyto krabičky padělat a velmi složité trh kontrolovat," tvrdí manažerka největšího prodejce cigaret v Česku společnosti Philip Morris Andrea Gontkovičová.


Výrobci ale neumějí odpovědět na otázku, zda by jim zmíněná restriktivní opatření třeba bránila v uvádění nových značek na trh. S unifikací krabiček se v Evropě ještě nesetkali, zákaz vystavení platí jen třeba na Islandu nebo v Norsku.


I odborníci, kteří sledují tabákový byznys, kroutí nad úmysly expertů z Bruselu hlavou. "To těžko bude mít vliv na stav kouření mladistvých. Dá se ale čekat, že na tom budou velcí výrobci tratit, když bude jejich marketing vytlačen z trafik. To spíš nahraje menším dodavatelům," soudí analytik České spořitelny Radim Kramule. O těchto návrzích se podle něj musí ještě intenzivně jednat.


Bránit prodejcům ve vystavení nabízeného kuřiva a sjednocovat design všech značek je podle názoru prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeňka Juračky nereálné. "O těchto opatřeních diskutujeme. Ale k omezení dostupnosti cigaret je účinnější spíš jejich zdražení."


"Z pohledu ochrany veřejného zdraví lze záměr předběžně hodnotit kladně," oponuje mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

 

Prodej cigaret


21,3
miliard kusů cigaret se prodalo za rok v Česku. Spotřeba klesá o více než jedno procento ročně.

 

54,3 %
celkového prodeje je v Česku podíl lídra trhu Philip Morris. Následují společnosti British American Tobacco, Imperial Tobacco a JT International.

 

13,6 %
kuřáků je ve věkové skupině 15 až 19 let na Islandu. Když Island jako jedna z mála zemí Evropy v roce 2001 zakázal vystavovat prodávané cigarety, kouřilo v této skupině 17,5 % mladých. V roce 2000 však byl tento podíl 14,4 %, uvádí statistický úřad Islandu.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Miroslav Petr
02.09.2010 - 20:00:47



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 6 plus 1 je
 

PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.