GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 24.04.2024, svátek má Jiří
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ

OSA vymáhá po lázních miliony 

 

 

ilustracni fotoOchranný svaz autorský zažaloval patnáct lázní o celkem 6 milionů Kč. Lázně odmítají poplatky za televize platit. Věří, že jim soudy dají za pravdu.

 

Víc než šest milionů korun už vymáhá Ochranný svaz autorský (OSA) od lázeňských firem za televize na pokojích, přestože podle českého autorského zákona jsou zdravotnická zařízení s léčbou pacientů od poplatků osvobozena.


OSA po srpnovém soudním vítězství nad první ze žalovaných lázeňských firem rozjela kolotoč dalších soudních sporů. Počet lázní, od kterých OSA vymáhá poplatky soudní cestou, už dosáhl patnácti.


Lázně, sdružené ve Svazu léčebných lázní a akreditované jako zdravotnická zařízení, se platbě poplatků nevyhýbají.


Chtějí ale platit jen za tu část pokojů s televizemi, které využívají klienti vyloženě jako hotelové a pro různé welnes pobyty. Ne za klasické léčebné pobyty pacientů vyslaných lékaři.


Autorské svazy, jako je OSA nebo Intergram, ale argumentují, že žádný podobný pardon neexistuje a že český zákon je svou výjimkou pro zdravotnická zařízení v rozporu s evropským právem.


Lázně se hodlají obrátit na renomované právníky. "Nemůžeme pykat za to, že dodržujeme naše zákony," říká například Jiří Dědek z Lázní Luhačovice, které jsou počtem 1200 lůžek největší z dosud žalovaných.


OSA v tomto případě vymáhá zpětně za několik uplynulých let víc jak 600 tisíc korun. Na seznamu "postižených", který včera lázeňský svaz zveřejnil, figurují z největších lázeňských firem také Léčebné lázně Jáchymov, Darkov, Teplice v Čechách, Bohdaneč. Celkem 15 společností.


Nejvyšší částky ve výši jednoho milionu korun vymáhá OSA z darkovských lázní a od Vojenských lázeňských a rekreačních zařízení.


"Jednání selhávají. Soudů se ale nebojíme, věřím, že nám dají za pravdu," říká šéf jáchymovských lázní a prezident lázeňského svazu Eduard Bláha. Precedens srpnového vítězství OSA nad první ze žalovaných lázeňských firem - malou mariánskolázeňskou společností Hotel Paris - nelze podle Bláhy v dalších sporech využít. Hotel Paris je totiž charakterem spíše ambulantní zařízení. Na rozdíl od ostatních žalovaných lázní, které poskytují léčebnou péči podobnou nemocnicím.


Autorské svazy si ale trvají na svém. Postupují stejně jako v případě hotelových ubytovacích zařízení, které český autorský zákon v roce 2005 od poplatků za televize na pokojích osvobodil. OSA a Intergram přesto začaly peníze od hoteliérů vymáhat a poté, co uspěly u prvních soudů, museli zákonodárci českou normu sladit s evropskou směrnicí z roku 2001 a výjimku pro hoteliéry zrušit. Ubytovatelé pak museli zaplatit poplatky za tři roky zpětně. Přímo pro poskytování zdravotní péče ve zdravotnických zařízení ale novela z roku 2008 výjimku zachovala. A změna se zatím nechystá.


OSA, která zastupuje na šest tisíc textařů, skladatelů a loni vybrala na poplatcích 857 milionů korun, se podle předsedy představenstva Romana Strejčka chce s lázněmi dohodnout. Teoreticky by ale mohla vybírat za televize i od nemocnic. "Od nich jsme ale z etických důvodů o výběru poplatků neuvažovali," dodává. "Výjimka pro zdravotnická zařízení je ale každopádně protiprávní," přidává se ke Strejčkovi Martin Mařan, ředitel Integramu, který zastupuje a vyplácí autorské odměny interpretům.


Všechny autorské svazy, které u nás působí, mohou ze zákona dohromady vybírat měsíčně maximálně 90 korun za pokoj. O největší část z toho se dělí OSA a Intergram, menší část zbývá na svazy jako Dilia nebo OOAS-OASA.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Miroslav Petr
30.11.2010 - 14:04:39

PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.