GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 24.04.2024, svátek má Jiří
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ

Kubánské doutníky nyní mají luxusní variantu pro ženy

 

KUBÁNSKÁ LADYDoutníky, ať již v ústech Fidela Castra nebo Winstona Churchilla, kubánských rolníků nebo západních podnikatelů, byly vždy považovány za mužskou záležitost. Kuba chce ale teď na tuto libůstku nalákat i ženy a vytvořila pro ně speciální doutník Julieta s rafinovaným aroma, napsala agentura AFP.
    Julieta má světlou barvu, je tenká a krátká (průměr 13 milimetrů, délka 12 centimetrů). Podle výrobce je určena pro životní styl moderní a aktivní ženy.
    "Je to pocta ženě," vysvětluje Javier Terres, viceprezident kubánsko-španělské společnosti Habanos S. A., která v uplynulém týdnu představila Julietu na 12. havanském festivalu doutníků.
    Habanos S.A. uvádí na trh všechny značky ručně vyrobených kubánských doutníků, které jsou považovány za nejlepší na světě.
    Při výrobě toho luxusního produktu hrají ženy prvořadou roli, připomíná Torres. V havanské továrně El Laguito tvoří 90 procent ze 300 zaměstnanců ženy, které většinou samy doutníky milují.
    "Velmi ráda kouřím. Žena neztrácí svou ženskost, jestliže kouří doutník, naopak," ujišťuje Miriam Obelinová, šedesátiletá černoška, nad jejíž tváří krouží obláčky dýmu.
    A byla to žena, Norma Fernándezová, která po 14 let vyráběla dlouhé doutníky Cohiba Lanceros pro otce kubánské revoluce z roku 1959 a bývalého prezidenta Fidela Castra, jemuž je dnes 83 let. Připravovala mu je až do té doby, dokud nepřestal v roce 1986 kouřit. Pak sama svou práci torcedory opustila.
    "Měla jsem příležitost se s ním dvakrát nebo třikrát setkat. Řekl mi, že vyrábím dobré doutníky," říká dnes sedmapadesátiletá Fernándezová, jež v současnosti kontroluje kvalitu nejdražších doutníků na světě Cohiba Behike (balíček stojí kolem 375 eur, tedy asi 9800 korun).
    Ženy nejen vyrábějí doutníky na Kubě, jsou také stále častěji producentkami tabáku. Avšak v této zemi pověstné svým machismem muži na ženy s gustem si vychutnávající doutník, ať to jsou dělnice nebo podnikatelky, i dnes někdy pohlížejí úkosem.
    "Ženy jsou krásné. Doutníky jim nesluší," soudí pětašedesátiletý zedník José Torres.
    Společnost Habanos S.A. s takovým názorem nepochybně nesouhlasí. Naopak se snaží změnit mentalitu a vytvořit trh, který byl dlouho opomíjen. Jen deset procent kuřáků doutníků na světě totiž tvoří ženy.
    Světová ekonomická krize, která vedla k poklesu přílivu turistů na Kubu, a zákony zakazující kouření v barech a restauracích západních zemí, se odrazily na prodeji kubánských doutníků, který loni poklesl o osm procent.
    Dvaadvacetiletá Yelena Ventová za sebou šíří vonný doutníkový dým. "Můj přítel vůni tabáku miluje, vůbec mu nevadí. A žena, která kouří doutníky, je pěkná a elegantní," ujišťuje mladá torcedora.
    Její kolega, dvaatřicetiletý Adonis Velasco, s ní souhlasí. Prý má velmi příjemné pocity, kdy se dívá na ženu vychutnávající si "puro".
    Pro mnoho Kubánců, kteří vydělávají v průměru 20 dolarů (necelých 400 Kč) měsíčně a přitom by si chtěli vychutnat dobrý doutník s bohatým aroma, však není problémem pohlaví, nýbrž peníze.

 

   

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
03.03.2010 - 02:58:51



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 7 plus 10 je
 

PODNIKÁNÍ/UŽITEČNÉ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.