(rozpis na 2 koláče)
350 g polohrubé mouky60 g másla40 g moučkového cukru2 žloutky120 ml mléka1/2 balíčku droždíšpetka soli2 lžíce rumu4 lžíce másla na rozpuštění1/4 kg sušených hrušek1 vanilkový cukršpetka badyánuna špičku nože skořice1 lžíce citronové šťávy2 lžíce smetany150 g másla na drobenku150 g cukru moučky na drobenku150 g polohrubé mouky na drobenku
Polovinu mléka ohřejeme, aby bylo vlažné, přidáme do něj droždí a lžičku cukru. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
Mezitím utřeme zbylý cukr s máslem a žloutky.
Když se na kvásku začnou dělat bubliny, přidáme k němu utřenou směs, potom zbylé mléko. Promícháme a pak přisypeme mouku s vmíchanou solí. Důkladně vypracujeme těsto. Přikryjeme jej v nádobě utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.
Hruškové křížaly vložíme do vody a necháme je do měkka vařit s badyánem a skořicí.Když těsto vyskočí asi na dvojnásobek objemu, rozdělíme hmotu na dva bochánky a necháme je ještě dvacet minut kynout.
Uvařené křížaly slijeme, rozemeleme na mlýnku na maso a přidáme k nim smetanu, vanilkový cukr a trochu citronové šťávy.
Troubu rozehřejeme na 170 stupňů.
Bochánky rozválíme úplně do tenka a přesuneme je na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme vychladlou náplní až do okrajů. Posypeme drobenkou. Dáme péct na 40 minut.
Hotové frgále necháme vychladnout, potom pokapeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.
24.02.2012 - 08:44:53
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...
Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.
(zasílání lze kdykoliv odhlásit)