GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 08.05.2024, svátek má Statní svátek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » INSPIRACE/RESTAURACE

25 nejlepších restaurací

 

 

25 podniků, kam chodí ti, kdo jídlu rozumějí


Nejlepší restaurací v˙Česku je pražská SaSaZu. Takový je verdikt sedmnácti českých gurmetů, šéfkuchařů a˙gastronomických profesionálů. Oslovili jsme Pavla Maurera, autora průvodce Grand Restaurant, šéfkuchaře a˙restauratéra Zdeňka Pohlreicha nebo blogera Martina Kuciela alias Cuketku, aby sestavili žebříček svých nejmilejších restaurací napříč cenovými skupinami, regiony i˙typy kuchyní. Všichni pojali hru gentlemansky a˙nikdo nevolil na˙prvních místech podnik, s˙nímž je nějak spjatý. Ve˙výsledném žebříčku nechybějí hospody klasického střihu, nejluxusnější pražské restaurace ani malé rodinné podniky.


1. SaSaZu


Šéfkuchař: Shahaf Shabtay
Bubenské nábřeží 306, Praha 7
www.sasazu.cz

 


SaSaZuK˙restauraci SaSaZu se dobře hodí slovo opulentní. Právě takový je interiér, ve˙kterém podmanivé asijské prvky změkčují strohost prostoru industriální haly. A˙opulentní je také chuť jídla, jež tady dostanete. Jen málokde v˙Praze vám v˙malé misce naservírují takový gejzír chutí jako v˙SaSaZu. "Je to restaurace, která by byla skvělá kdekoliv na˙světě ? není výjimečná jenom v˙rámci Prahy,- říká o˙ní šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Není jediným profesionálem, který do˙podniku za˙branami pražské tržnice chodí: potkat se tu můžete s˙michelinskou hvězdičkou ověnčeným šéfkuchařem Andreou Accordim nebo s˙restauratérem Riccardem Lucquem. Michelinský průvodce SaSaZu ocenil známkou Bib Gourmand, tedy jako místo, kde dostanete dobré jídlo za˙dobrou cenu. S˙tím nelze než souhlasit, z˙tohoto hodnocení je ovšem třeba vyjmout víno, jehož ceny jsou v˙SaSaZu přemrštěné. Sasazu sází na˙jednoduché a˙rychlé úpravy jídel, zdejší kuchaři respektují původní suroviny, a˙pokud použijí koření, dává v˙daném kontextu dokonalý smysl. SaSaZu je místo, kde se můžete nechat unášet na˙vlně intenzivní chuti čerstvého koriandru, zeleného chilli a˙citronové trávy. "Osobně sem nejradši chodím na˙polévku yam yam nebo na˙pálivé kalamáry," doporučuje Daniel Cahel, tiskový mluvčí české pobočky Michelinu.


2. Aromi


Šéfkuchaři: Riccardo Lucque a˙Radek Hasman
Mánesova 78, Praha 2
www.aromi.cz

 


Aromi patří ke˙stálicím pražské gastronomické scény. Podnik nedaleko náměstí Jiřího z˙Poděbrad představuje dokonalou ukázku precizně připravené italské kuchyně, za˙níž se vydáte klidně přes půl města. "Je to skvělé místo pro výjimečné příležitosti," říká o˙Aromi Martina Boledovičová z˙nakladatelství Smartpress, které se kromě jiného specializuje na˙gastronomickou literaturu.
Kdo v˙Aromi ochutnal šafránové risotto, domácí ravioly nebo ossobuco, bude si jen těžko zvykat na˙jiné. Nemluvě o˙rybách, které jsou místní specialitou. Pokrmy střídavě připravují šéfkuchař Radek Hasman a˙majitel podniku Riccardo Lucque. "Vyhovuje mi autentický italský styl se širokou nabídkou vín, čerstvých ryb a˙mořských plodů. Aromi je dokonalým skloubením tradice, jednoduchosti a˙vášně," říká šéfkuchař Miroslav Hanzal. Přestože Aromi patří v˙cenách k˙pražskému nadprůměru, kvalita tomu bez debaty odpovídá.


3. Sansho


Šéfkuchaři: Paul Day a˙Sofia Smith
Petrská 25, Praha 1
www.sansho.cz

 


Restauraci Sansho stačilo k˙získání bronzové příčky pouze několik měsíců provozu. Podnik nedaleko pražského Petrského náměstí dostal do˙kolen většinu pražských gurmetů. Novinářka Hana Michopulu o˙něm mluví jako o˙nové hvězdě. "Nabízí eklektický mix všeho dobrého z˙Asie. Jídla jsou chuťové čistá, sezonní, mají nápad a˙dobrý poměr cena-výkon. Splňuje všechna nejdůležitější kritéria, podle kterých posuzuji restaurace," nešetří chválou Michopulu.


Díky Sansho se čeští gurmeti znovu shledávají s˙talentovanou šéfkuchařkou Sofií Smith, která dřív vařila v˙dnes už neexistující restauraci Angel. Smith má nezaměnitelný rukopis a˙její interpretace asijské kuchyně je jedním slovem okouzlující. Na˙její "sticky toffee pudding" by měli vydávat zbrojní pas, stejně jako na˙pomalu připravovaný bůček.


"Neuvěřitelně svěží závan ze světa. Sansho by podle mě mohlo ukázat pražské fine dining lize, že přechod ke˙casual dining nemusí vůbec bolet a˙že má smysl. Oceňuji také jejich práci s˙českým masem z˙ekologických chovů," vysekl poklonu Sansho nejvlivnější český foodblogger Martin Kuciel alias Cuketka.


4. Allegro, Four Seasons


Šéfkuchař: Andrea Accordi
Veleslavínova 2a, Praha 1
www.fourseasons.com/prague/dining

 


Four seasons hotelO˙tom, že restaurace Allegro patří mezi absolutní českou špičku, nepochybuje snad nikdo. Ve˙svých soukromých žebříčcích jej uvedla víc než polovina odborníků, které Hospodářské noviny oslovily. "Je u˙nás nejlepší," konstatuje lakonicky foodkritik Vladimír Poštulka. "Je dobré čas od˙času zjistit, co nového Andrea vymyslel. Je to borec," vysvětluje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, proč občas zajde ke˙konkurenci.


Nejvýš mezi českými podniky Allegro a˙jeho šéfkuchaře Andreu Accordiho už několik let hodnotí i˙michelinský průvodce, který mu letos počtvrté udělil prestižní hvězdičku. Restauratér Tomáš Karpíšek říká, že návštěva Allegra patří k˙zážitkům, které by si měl člověk dopřát alespoň jednou za˙život.


Talentovaný a˙kreativní Accordi pro svoje hosty připravuje jídlo, jež je kombinací dokonalých surovin a˙novátorských postupů. Dokonale zvládnuté řemeslo se u˙něj snoubí s˙nepřehlédnutelným nadáním. "Mám rád netradiční kombinace surovin, s˙nimiž pracuje Andrea Accordi. Velkým plusem je i˙nádherný výhled na˙Malou Stranu," dodává k˙tomu Dan Cahel z˙české pobočky Michelinu.


5. Lokál Dlouhá


Šéfkuchař: Marek Janouch
Dlouhá 33, Praha 1
www.ambi.cz/ambiente-lokal-kontakt

 


"Retrobufet s˙jedinečným pivem," tak hodnotí Lokál šéfkuchař Titus Eliáš svoje oblíbené místo k˙setkání s˙kamarády. Stejně jako on si na˙podnik restauratéra Tomáše Karpíška zvykly desítky dalších hostů, a˙tak nebývá jednoduché najít tady místo k˙sezení večer ani během oběda.


"Přes oběd nemám jiné místo v˙centru, kde by se mi tak dobře jedlo. I˙když má své mouchy a˙večer je hlučný a˙zakouřený, zůstává mojí obědovou jistotou v˙centru Prahy," říká foodblogger Martin Kuciel alias Cuketka.


Talián od˙uzenáře Dolejšího, smažený sýr připravený na˙másle nebo koprová omáčka, které tu mají ve˙stálé nabídce, jsou dokonalou ukázkou poctivě provedené české kuchyně. Ta dobře ladí s˙designem sedmdesátých let, který se v˙Lokálu zhmotňuje v˙provedení interiéru i˙drobnostech, jakými jsou umělohmotné košíčky na˙pečivo, koflíky, ze kterých se rozlévá polévka, nebo podsvícené tabule, kam se zasouvají proužky s˙názvy jídel z˙aktuální nabídky. "Konečně místo, kde člověk může ocenit dobře připravenou českou kuchyni," chválí Riccardo Lucque.


6. La Gare


Šéfkuchař: Pavel Veltruský
V˙Celnici 3, Praha 1
www.lagare.cz

 


La GareJméno inspirované nedalekým Masarykovým nádražím a˙menu postavené na˙klasických francouzských receptech: to je ve˙zkratce restaurace La Gare. "Konečně pravá francouzská brasserie s˙autentickými jídly a˙rozumnými cenami. Například telecí hlava s˙omáčkou ravigot je lahůdka, kvůli níž od˙doby, co existuje La Gare, nemusím vážit dlouhou cestu do˙Alsaska," pochvaluje si foodkritik Vladimír Poštulka.


Krom telecí hlavy můžete v˙La Gare ochutnat třeba taky kohouta na˙víně, aromatickou klobásku andouilette nebo šneky po˙burgundsku. Mezi svoje oblíbené podniky


La Gare řadí krom jiných i˙foodblogerka Florentýna Zatloukalová, šéfkuchař Miroslav Hanzal nebo šéfredaktorka časopisu F.O.O.D. Jirka Rákosníková.
"Jejich briskní marš na˙zdejší gastronomickou scénu pro mě byl jedním z˙překvapení poslední doby," komentuje Rákosníková rychlost, s˙jakou se La Gare zapsalo do˙povědomí pražských gurmetů. Kromě restaurace samotné je do˙La Gare táhne i˙lahůdkářství s˙nabídkou sýrů, vín, slaných a˙sladkých delikates a˙francouzského pečiva.


7. Čestr


Šéfkuchař: Vlastimil Lacina Jireš
Legerova 75/57, Praha 1
www.ambi.cz/ambi_cestr_kontakt.php

 


Otevření Čestru bylo jednou z˙nejočekávanějších událostí posledních měsíců, nadšení řady gurmetů však zchladilo množství nedostatků, které hlavně během prvních týdnů provozu bilo do˙očí. I˙tak se ale většina labužníků do˙Čestru, jehož název je odvozen od˙plemene české strakaté, vrací.


"Bez ohledu na˙chyby mladého podniku dávám českou stračenu na˙první pozici. Více než restaurace je to pro mě takový showroom pro české maso, akorát se tu na˙místo porsche a˙lamborghini chodíme koukat na˙zavěšené půlky stařeného hovězího," shrnuje za˙všechny foodblogger Martin Kuciel alias Cuketka. Jeho kolegyně Florentýna Zatloukalová k˙tomu dodává: "Je to koncept, kterému vysekávám poklonu za˙odvahu a˙přínos české gastronomii. "Čestr je pionýrskou záležitostí hlavně z˙hlediska suroviny, která menu dominuje, tedy hovězího masa. Výjimečné je dlouhé řízené zrání, jež mu dává jedinečnou chuť. Hosté Čestru mohou volit kromě obvyklejších částí zvířete i˙ty, které jinde ochutnají jen stěží: v˙nabídce je například veverka, oponka či karabáček.


8. La Degustation Boheme Bourgeoise


Šéfkuchař: Oldřich Sahajdák
Haštalská 18, Praha 1
www.ladegustation.cz

 


Podnik na˙rohu pražského Haštalského náměstí byl u˙nás prvním, který postavil koncept výhradně na˙degustačním menu, a˙jako první dokázal představit sofistikovanou verzi moderní interpretace české kuchyně.


Ekonomický novinář a˙gurmet Miroslav Motejlek o˙restauraci, vedené šéfkuchařem Oldřichem Sahajdákem, říká, že je neoddiskutovatelnou jedničkou na˙českém trhu. Foodkritik Vladimír Poštulka sem zase bere návštěvy z˙ciziny, které mají vytříbené chutě a˙chtějí poznat česká jídla na˙vysoké úrovni.


Degustační menu založené na˙ingrediencích od˙tuzemských dodavatelů a˙českých receptech z˙konce 19. století je průběžně obměňováno. Mezi populární delikatesy na˙tom aktuálním patří králík na˙slanině či loupaná hovězí plec se smetanovou omáčkou. Labužníky od˙návštěvy neodradí ani cena degustačního menu, která převyšuje dva tisíce korun bez nápojů.


"Je to jeden ze skvělých nápadů géniů z˙restaurační skupiny Ambiente. Fine dining a˙nápaditá kreativní kuchyně v˙jednom," nešetří chválou na˙adresu konkurence restauratér Riccardo Lucque.


9.-11. Na˙Kopci


Šéfkuchař: Titus Eliáš
K˙Závěrce 20, Praha 5
www.nakopci.com

 


Na KopciNevelký podnik, který vybudovali dva kamarádi, šéfkuchař Titus Eliáš a˙šéfčíšník Jan Turek, má příznivce mezi gastronomickými profesionály i˙mlsnými laiky.
Do˙odlehlé části Smíchova, kde se nachází, se hosté vracejí nejen na˙sezonně obměňované menu, ale i˙na˙speciální nabídku, kterou Titus Eliáš čas od˙času na˙několik dní připraví.


"Na˙Kopci je držák na˙gastronomické scéně, který nikdy nezklame. Bohužel moje předpověď, že se budou podobné podniky šířit po˙Česku více, je zatím lichá. Ač je to k˙neuvěření, žádný jiný pohodový Kopec zatím v˙Česku není. Velká poklona pro tým, který drží standard i˙cenovou úroveň," smeká klobouk foodblogger Martin Kuciel alias Cuketka.


Nevelký podnik vybudovaný od˙nuly nedávno rozšiřoval prostory, aby dokázal uspokojit poptávku rostoucího množství štamgastů. Několik stolů navíc smíchovské restauraci neubralo na˙komornosti ani na˙vysoké úrovni, jakou tu má provedení veškerých pokrmů. Z˙aktuální nabídky rozhodně vyzkoušejte pomalu pečený vepřový bok nebo konfitované kachní stehno se zelím a˙kaštanovým knedlíkem.


9.-11. Monastery


Šéfkuchař: Richard Fuchs
Letenská 12, Praha 1
www.theaugustine.com/dining


Citlivá rekonstrukce historických prostor nedaleko Malostranského náměstí dala v˙roce 2009 vzniknout hotelu Augustin, jehož součástí je restaurace Monastery. Vzdušný prostor Monastery je ukázkou nekomplikovaného řešení, které však ani v˙nejmenším nerezignuje na˙vysoko nasazenou laťku luxusu a˙elegance. Zejména půvabné je tamní nádvoří, kde se stoluje pod korunami stromů. Totéž, co o˙interiéru, platí i˙o˙zdejší kuchyni.


"Monastery se prosadilo hlavně díky atraktivní nabídce českých jídel z˙místních surovin. Mezinárodní kuchyně je tu nápaditá a˙exkluzivně zpracovaná," říká foodkritik Milan Ballik o˙restauraci, kde vaří šéfkuchař Richard Fuchs. V˙rámci jarního menu Fuchs nabízí třeba špenátovou polévku s˙pošírovaným vejcem, těstoviny s˙chřestem a˙krevetami či telecí svíčkovou se sezonní zeleninou.


"Richard Fuchs ví sakra dobře, co dělá," říká o˙svém kolegovi z˙branže šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Mezi favority jej ve˙svém soukromém žebříčku zařadila i˙Jitka Rákosníková, šéfredaktorka časopisu F.O.O.D. Ta kromě inovativní kuchyně vyzdvihuje ještě skvělou, vstřícnou obsluhu.


9.-11. La Finestra


Šéfkuchař: Tomáš Černý
Platnéřská 13, Praha 1
www.lafinestra.cz

 


Novější ze dvou podniků Riccarda Lucqueho sází hlavně na˙výběr kvalitního červeného masa, jež dováží povětšinou z˙Itálie. Číšníci hostům nabízejí nejen jídelní lístky, ale také pojízdný tác s˙flákotami, mezi nimiž si můžete vybrat kousek, který má skončit na˙vašem talíři.


"Okouzlí vás tu prvotřídními italskými surovinami a˙mimořádně přátelským vztahem k˙návštěvníkům," vysvětluje Jitka Rákosníková, šéfredaktorka časopisu F.O.O.D, proč se do˙La Finestry ráda vrací.


Z˙menu rozhodně nevynechejte mix vnitřností, který sestává z˙telecího brzlíku, mozečku, morkové kosti a˙líček, ani jehněčí karé s˙myrtovou omáčkou nebo pomalu dušenou krkovici. Majitel Riccardo Lucque nabídku masitých delikates ve˙všech svých podnicích stále rozšiřuje, postupně by do˙nabídky mělo přibýt třeba jeho vlastní prosciutto. V˙Itálii je totiž podílníkem farmy, na˙níž se svým společníkem pěstuje prasata. Prosciutto budou moci ochutnat nejen hosté La Finestry, ale také prodejny s˙delikatesami, již se chystá Lucque v˙blízkosti své restaurace otevřít.


12. Céleste


Šéfkuchař: Gwendal Le Ruyet
Rašínovo nábřeží 80, Praha 2
www.celesterestaurant.cz

 


"Nádherný výhled v˙kombinaci s˙moderní kuchyní. Chodím sem, když potřebuji okouzlit své známé," říká o˙Céleste Daniel Cahel, mluvčí české pobočky Michelinu. Novinářka Hana Michopulu ji zase označuje za˙místo, kde vaří jako v˙Paříži. Zdejší menu spolu s˙umístěním v˙horním patře Tančícího domu dělá z˙Céleste jednu z˙gastronomických atrakcí hlavního města.


13.-16. Coda


Šéfkuchař: David Šašek
Tržiště 9, Praha 1
www.codarestaurant.cz

 


Coda restaurant"Jídlo je výborné, a˙přitom si na˙nic nehraje," vysvětluje Roman Vaněk, majitel Pražského kulinářského institutu, proč chodí rád jíst k˙šéfkuchaři Davidu Šaškovi do˙restaurace Coda. Rád se sem vrací i˙šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. "Pokud hledám něco formálnějšího, vždycky jdu tam," říká o˙podniku, kde si nyní můžete dát třeba sezonní chřestové risotto.


13.-16. Divinis


Šéfkuchař: Zdeněk Pohlreich
Týnská 21, Praha 1
www.divinis.cz

 


Divinis je komorním podnikem s˙neformální atmosférou, který staví na˙špičkových surovinách a˙dokonalém zpracování. Menu zaměřené na˙italskou kuchyni tvoří dvacítka stálých pokrmů, které vždy doplňuje několik specialit dne. Novinářka Hana Michopulu o˙Divinis říká, že je to jedno z˙mála míst v˙Praze, kde se dá spolehnout na˙nabídku čerstvých ryb.


13.-16. Lokál U˙Bílé kuželky


Šéfkuchař: Marek Janouch
Míšeňská 66/12, Praha 1
www.ambi.cz/ambiente-kuzelka-kontakt.php

 


Mladší ze dvou Lokálů je, pokud jde o˙jídlo, klonem svého staršího "sourozence" v˙Dlouhé ulici.


"Skvělé pivo mě jako bývalého patriota od˙Tygra přilákalo sem," říká o˙Lokálu číslo dvě šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.


Foodkritik Vladimír Poštulka zase kvituje, že tento podnik patří k˙těm nemnoha, které na˙Malou Stranu lákají české hosty, nikoliv turisty.

13.-16. V˙Zátiší


Šéfkuchař: Milan Hořejš
Betlémské náměstí /Liliová 1, Praha 1
www.vzatisi.cz/cs/vzatisi

 


Restaurace V˙Zátiší patří ke˙stálicím mezi pražskými restauracemi. K˙jejím příznivcům patří například marketingová ředitelka pražského hotelu Four Seasons Martina Vávrová nebo ekonomický novinář a˙gurmet Miroslav Motejlek.


Z˙aktuálního menu vyzkoušejte jehněčí kotletky v˙hořčično-bylinkové krustě, bílý chřest s˙citronovou pěnou nebo křepelku pečenou na˙medovině.


14.-25. La Rotonde


Šéfkuchař: Roman Paulus
Štěpánská 40, Praha 1
www.alcron.cz

 


"Mám ráda restauraci La Rotonde v˙Alcronu, protože hotel Alcron byl vždycky považován za˙pražskou špičku a˙pod šéfkuchaři, jakými byli Zdeněk Pohlreich, Jirka Štift a˙v˙současnosti Roman Paulus, kteří kombinují vysokou gastronomii s˙českou klasikou, jí zůstává," říká Jitka Rákosníková, šéfredaktorka časopisu F.O.O.D. o˙svém oblíbeném podniku.


14.-25. Café de Paris


Šéfkuchař: Ondřej Kynč
Maltézské náměstí 4, Praha 1
www.cafedeparis.cz

 


Komorní podnik na˙pražském Maltézském náměstí staví svoje menu na˙jediné specialitě: roštěnci v˙omáčce podle tajné receptury; ostatní jídla tu obměňují podle sezony. Domácká atmosféra, přívětivá obsluha a˙skvělé jídlo - Café de Paris je skutečným francouzským ostrůvkem v˙českém hlavním městě.


14.-25. Café Imperial


Šéfkuchař: Zdeněk Pohlreich
Na˙Poříčí 15, Praha 1
www.cafeimperial.cz

 


Café ImperialOpulentní interiér v˙secesním stylu a˙přímočará poctivá kuchyně, kterou připravuje tým Zdeňka Pohlreicha - to je Café Imperial. V˙aktuálním menu můžete vybírat z˙křepelky s˙chřestem, hřbetu ze selátka na˙bazalkovém zelí či z˙telecích líček na˙červeném víně, které patří mezi vyhlášené speciality Café Imperial.


14.-25. Enzian


Šéfkuchař: David Grundza
Pec pod Sněžkou č. p.˙209
www.enzian.cz

 


Vyhlášená krkonošská restaurace patří mezi oblíbené podniky Pavla Maurera, vydavatele gastronomického průvodce Grand Restaurant. Efektně tu dokážou naservírovat i˙obyčejnou česnečku, obecně jsou tu sázkou na˙jistotu veškeré české speciality. Nenechte si ujít zdejší lívance, noky s˙kysaným zelím a˙ovčím sýrem nebo grilovaná kachní prsa s˙ořechovou omáčkou.


14.-25. La Veranda


Šéfkuchař: Radek David
Elišky Krásnohorské 2, Praha 1
www.laveranda.cz

 


Kosmopolitní přístup a˙sezonní suroviny od˙českých farmářů jsou nezaměnitelnými známkami rukopisu šéfkuchaře Radka Davida. Pstruhy, maso i˙sýry vozí většinou z˙jižních Čech, kde si sám našel ty nejlepší dodavatele. V˙současnosti La Veranda pro svoje hosty připravuje menu postavené na˙francouzských receptech z˙regionu kolem Lyonu.


14.-25. Šupina


Šéfkuchař: Petr Posel
Valy 155, Třeboň
www.supina.cz

 


Nakladatelka Martina Boledovičová o˙tomto jihočeském podniku říká, že je hřích nedát si tu rybu. Šupina je místo, kde můžete vybírat z˙široké nabídky toho, co skýtají tuzemské řeky i˙rybníky. Je libo candáta, úhoře, amura, kapra nebo pstruha? Nebo raději vyzkoušíte lína potřeného směsí česneku a˙hořčice či štičí filátko z˙meandrů řeky Lužnice?


14.-25. Zinc


Šéfkuchař: Ari Munandar
V˙Celnici 7, Praha 1
www.hiltonpragueoldtown.com

Originální interiér v˙přízemí hotelu Hilton Old Town a˙jídlo, které navazuje na˙tradice mezinárodní kuchyně a˙asijské kuchyně: to je restaurace Zinc. Šéfkuchař dokáže obě tradice přirozeně spojit. Zinc má mezinárodní tým kuchařů a˙díky nim mohou hosté každý čtvrtek ochutnat speciality z˙východní Asie, Středního východu, Středomoří a˙severní Afriky.


14.-25. Bohém


Šéfkuchař: Martin Kníže
Šantovo náměstí 181, Litomyšl
www.hotel-aplaus.cz

 


AplausDo˙podniku v˙centru Litomyšle se rád vrací Pavel Maurer, vydavatel gastronomického průvodce Grand Restaurant. Nabídka restaurace hotelu Aplaus se inspiruje především kontinentální kuchyní, mezi speciality patří telecí kýta na˙paprice, grilovaná husí prsa s˙mačkanými bramborami, hovězí líčka na˙červeném víně a˙králík na˙kořenové zelenině.


14.-25. Argument


Šéfkuchař: Marek Buk
Bubenečská 19, Praha 6
www.argument-restaurant.cz

 


Pravidelným hostem restaurace, která patří mezi bubenečské stálice, je šéfkuchař restaurace Na˙Kopci Titus Eliáš. "Mají dobrý poměr cena-výkon," shrnuje, proč se sem vrací. Argument se specializuje na˙jednoduchou středomořskou kuchyni a˙kromě dobře provedeného jídla si řadu stálých hostů získal také přátelskou, a˙přitom velmi profesionální obsluhou.


Jak žebříček vznikal


Každý z milovníků jídla, kterého Hospodářské noviny oslovily, sestavil žebříček 25 restaurací, jež má z nejrůznějších důvodů rád a kam ho těší se vracet. U prvních pěti nejoblíbenějších určil pořadí, další už jen vyjmenoval. Za umístění na první příčce dostala restaurace šest bodů, za druhé místo pět, za třetí čtyři body, za čtvrté tři a za páté dva. Podniky uvedené bez
pořadí dostaly po jednom bodu. Výsledný žebříček je součtem všech bodů od všech hodnotitelů.


Kdo hodnotil


Milan Ballik (foodkritik)


Martina Boledovičová (nakladatelka kuchařek)


Daniel Cahel (tiskový mluvčí českého Michelinu)


Titus Eliáš (šéfkuchař restaurace Na Kopci)


Miroslav Hanzal (šéfkuchař restaurace CzecHouse Grill, Hilton)


Tomáš Karpíšek (zakladatel restaurační sítě Ambiente)


Jurij Kolesnik (majitel restaurace La Veranda)


Martin Kuciel (autor nejčtenějšího českého foodblogu cuketka.cz)


Pavel Maurer (autor gastronomického průvodce Grand Restaurant)


Hana Michopulu (novinářka a autorka kuchařek)


Miroslav Motejlek (ekonomický novinář agurmet)


Ari Munandar (šéfkuchař ­restaurace Zinc, Hilton Old Town)


Petra Pospěchová (gastronomická redaktorka HN)


Vladimír Poštulka (foodkritik)


Jitka Rákosníková (šéfredaktorka časopisu F.O.O.D.)


Roman Vaněk (majitel Pražského kulinářského institutu)


Martina Vávrová (PR ředitelka hotelu Four Seasons)


Jana Florentýna Zatloukalová (autorka kuchařek a majitelka restaurace Bistro Florentýna)

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petra Pospěchová
11.05.2011 - 09:47:29

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

06.10.2009 - 20 tázek pro: Vladana Horáková, generální ředitelka, Aquapalace Hotel Prague

1. Který/á hoteliér/ka je vám vzorem? Vzory nemám, spíš odstrašující ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.