GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 08.05.2024, svátek má Statní svátek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » BAR

Vyznejte se v džungli barového skla

 

 


Aby váš bar působil na hosty důvěryhodně, je nutné jej vybavit nejen kvalitními přístroji, zajímavým nábytkem a zkušeným barmanem, ale také sklem v požadovaném množství a variantách. Abyste v tom nebyli ztraceni, přinášíme vám malý návod, jakým sklem bar vybavit a co do něj připravit. 

 

 

 

 

 

 

Irish Coffee, Koktejlka, Konakovka

 

Irish coffee - skleněný šálek na stopce s ouškem na teplé nápoje.

 

 


Koktejlka - sklenka sloužící k podávání klasických koktejlů, krémů i nápojů se šumivým vínem.

 

 

Koňakovka - sklenka uzavřeného tvaru na nízké nožce, používaná především při podávání koňaku a brandy. 

 

 

 

 

 


Likerka, Maly tumbler, Old Fashioned

Likérka - sklenka na nožce o obsahu 5 cl, používá se k servírování lihovin a likérů a při přípravě tzv. shooters.

 

 

 

Malý tumbler - používá se na koktejly typu highball, collins a fizz.

 

 

 

Old fashioned - sklenka nižší než tumbler sloužící pro krátké nápoje podávané "on the rocks".

 

 

 

 


Panak, Pivni pohar, Puncovy pohar

 

Panák - malá sklenička na nápoje s vysokým podílem alkoholu.

 

 

 


Pivní pohár - lehce uzavřená sklenice s uchem.

 

 

 


Punčový pohár - šálek pro tepelně zpracovávané nápoje, jako jsou punče.

 

 

 

 

 

Sampanska miska, Sampansky pohar

 

Šampaňská miska - sklenka na nožce ve tvaru misky. Využívá se převážně na nápoje obsahující větší množství drceného nebo vločkového ledu.

 

 

 

 

 

Šampaňský pohár - štíhlá sklenka (flétna) na koktejly a aperitivy s obsahem šumivého vína.

 

 

 

 

 

Velky tumbler, Vinna sklenka

 

 

Velký tumbler - sklenka bez nožky používaná pro servis dlouhých míchaných nápojů.

 

 

 

 


Vinná sklenka - užívá se především na vína, ale i na exotické dlouhé nápoje a koktejly s drceným ledem.

 

 

 

 


KATEGORIE MÍCHANÝCH NÁPOJŮ


Míchané nápoje lze dělit podle mnoha kritérií, přičemž hranice mezi jednotlivými kategoriemi nejsou přesné. Kromě standardně používaných se můžete za barem setkat i s méně známými, proto je dobré je znát.


Cobblers - nápoje se připravují přímo do servírovací sklenky s ledem.


Collinses - nejdelší z dlouhých nápojů, s obsahem 30 cl i více. Připravují se do velkého tumbleru a obsahují cukrový sirup, citronovou šťávu a lihovinu.


Crustas - jsou charakteristické tzv. krustou na servírovací sklence. Typické je i složení: cukrový sirup, citronová šťáva, lihovina a 1-2 střiky maraschina.


Egg-noggs - základem je vždy mléko (teplé nebo studené), vejce, lihovina a muškátový oříšek.


Fizzes - připravují se vždy v šejkru a obsahují cukrový sirup, citronovou šťávu a lihovinu. Hotový nápoj se v tumbleru dolije šumivou složkou.


Flips - Připravují se velmi krátce v šejkru tak, aby nedošlo ke zředění vodou. Obsahují povinně žloutek a aromatizují se muškátovým oříškem.


Pousse-cafés - do úzké sklenky tulipánového tvaru se lijí různobarevné lihoviny tak, aby se nesmísily.

 

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Klára Chromás
31.08.2011 - 13:26:19

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

06.10.2009 - 20 tázek pro: Vladana Horáková, generální ředitelka, Aquapalace Hotel Prague

1. Který/á hoteliér/ka je vám vzorem? Vzory nemám, spíš odstrašující ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.