Aby váš bar působil na hosty důvěryhodně, je nutné jej vybavit nejen kvalitními přístroji, zajímavým nábytkem a zkušeným barmanem, ale také sklem v požadovaném množství a variantách. Abyste v tom nebyli ztraceni, přinášíme vám malý návod, jakým sklem bar vybavit a co do něj připravit.
Irish coffee - skleněný šálek na stopce s ouškem na teplé nápoje.
Koktejlka - sklenka sloužící k podávání klasických koktejlů, krémů i nápojů se šumivým vínem.
Koňakovka - sklenka uzavřeného tvaru na nízké nožce, používaná především při podávání koňaku a brandy.
Likérka - sklenka na nožce o obsahu 5 cl, používá se k servírování lihovin a likérů a při přípravě tzv. shooters.
Malý tumbler - používá se na koktejly typu highball, collins a fizz.
Old fashioned - sklenka nižší než tumbler sloužící pro krátké nápoje podávané "on the rocks".
Panák - malá sklenička na nápoje s vysokým podílem alkoholu.
Pivní pohár - lehce uzavřená sklenice s uchem.
Punčový pohár - šálek pro tepelně zpracovávané nápoje, jako jsou punče.
Šampaňská miska - sklenka na nožce ve tvaru misky. Využívá se převážně na nápoje obsahující větší množství drceného nebo vločkového ledu.
Šampaňský pohár - štíhlá sklenka (flétna) na koktejly a aperitivy s obsahem šumivého vína.
Velký tumbler - sklenka bez nožky používaná pro servis dlouhých míchaných nápojů.
Vinná sklenka - užívá se především na vína, ale i na exotické dlouhé nápoje a koktejly s drceným ledem.
Míchané nápoje lze dělit podle mnoha kritérií, přičemž hranice mezi jednotlivými kategoriemi nejsou přesné. Kromě standardně používaných se můžete za barem setkat i s méně známými, proto je dobré je znát.
Cobblers - nápoje se připravují přímo do servírovací sklenky s ledem.
Collinses - nejdelší z dlouhých nápojů, s obsahem 30 cl i více. Připravují se do velkého tumbleru a obsahují cukrový sirup, citronovou šťávu a lihovinu.
Crustas - jsou charakteristické tzv. krustou na servírovací sklence. Typické je i složení: cukrový sirup, citronová šťáva, lihovina a 1-2 střiky maraschina.
Egg-noggs - základem je vždy mléko (teplé nebo studené), vejce, lihovina a muškátový oříšek.
Fizzes - připravují se vždy v šejkru a obsahují cukrový sirup, citronovou šťávu a lihovinu. Hotový nápoj se v tumbleru dolije šumivou složkou.
Flips - Připravují se velmi krátce v šejkru tak, aby nedošlo ke zředění vodou. Obsahují povinně žloutek a aromatizují se muškátovým oříškem.
Pousse-cafés - do úzké sklenky tulipánového tvaru se lijí různobarevné lihoviny tak, aby se nesmísily.
Zdroj: www.ihned.cz
Autor: Klára Chromás
31.08.2011 - 13:26:19
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
1. Který/á hoteliér/ka je vám vzorem? Vzory nemám, spíš odstrašující ...
Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...