GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 02.05.2024, svátek má Zikmund
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Irové i Češi chodí večer na drink. Jsme si podobní

 

 


Scházíme se v lobby hotelu K+K Fénix poblíž Václavského náměstí. Na stolku stojí několik lahví whisky, degustační skleničky a světový velvyslanec značky Tullamore Dew John Quinn mě zasvěcuje do chuti tohoto nápoje, v němž pomalu rozeznávám vůni zelených jablek, vanilky a kupodivu i jemného másla. V Tullamore Dew Black 43, která zrála v sudech po sherry, ještě také chuť višní v čokoládě. Takže degustuji s Irem z Dublinu, který celý svůj profesní život zasvětil "whisky byznysu".

 

 

 

ilustracni foto

 

 

Scházíme se v lobby hotelu K+K Fénix poblíž Václavského náměstí. Na stolku stojí několik lahví whisky, degustační skleničky a světový velvyslanec značky Tullamore Dew John Quinn mě zasvěcuje do chuti tohoto nápoje, v němž pomalu rozeznávám vůni zelených jablek, vanilky a kupodivu i jemného másla. V Tullamore Dew Black 43, která zrála v sudech po sherry, ještě také chuť višní v čokoládě. Takže degustuji s Irem z Dublinu, který celý svůj profesní život zasvětil "whisky byznysu".


"Začal jsem v branži hned po střední škole v roce 1974, prošel jsem marketingem, obchodním oddělením a v pětadvaceti už jsem začal pracovat v mezinárodním developmentu. Byl jsem na Novém Zélandě, v Austrálii, v Latinské Americe, ve Francii. Přímo pro značku Tullamore Dew pracuji na různých pozicích od roku 1994," vypráví člověk, který marketing vystudoval dálkově, protože v mládí o studia na univerzitě nestál.


Létá z kontinentu na kontinent


Když se ho zeptáte, proč je irská whisky v Česku oblíbenější než skotská či kanadská, odvětí, že je to možná podobným životním stylem Irů a Čechů. Všude ve světě se chodí do restaurací na večeři, v Irsku a v Česku se večer chodí na drink. "A mimochodem, nejde jen o whisky. I v pití piva jsme si hodně podobní, Irové jsou na druhém místě hned za Čechy," směje se.


Aktuálně má na českém trhu Tullamore Dew zhruba 25procentní podíl, každá čtvrtá láhev whisky v maloobchodu či každý čtvrtý panák whisky v restauraci představuje právě tato značka. Loni se tu podle Quinna prodalo přes milion láhví. A ve stejném roce byla Tullamore Dew 12 Year Old v soutěži World Whiskies Awards pořádané časopisem Whisky Magazine vyhlášena nejlepší irskou blended whiskey světa.


Quinn je od loňského května vůbec prvním celosvětovým velvyslancem této whisky. Na starosti má například Severní Ameriku, Velkou Británii, Francii, Česko, ale také Slovensko, Bulharsko, Skandinávii a pochopitelně rodné Irsko. Náplní jeho práce je, aby barmani dokázali whisky správně servírovat, obchodníci prodávat a konzumenti si ji pak správně vychutnat. Za více než třicet let v tomto byznyse je totiž Quinn také prvotřídním degustátorem a dokáže chuť whisky rozebrat na "prvočísla". Hodně času tráví v letadle. Přitom, když mu bylo třináct a měl odjet na výměnný studijní pobyt do Francie, nabyl pocitu, že asi nikdy v životě nepoletí. Zatímco spolužáci cestovali do Evropy letadlem, jeho rodičům nabídl ředitel školy, že ho vezme s sebou autem, aby na cestě nebyl sám. "Byl jsme hrozně naštvaný a znechucený a myslel si, že se do letadla prostě nikdy nedostanu. Dnes je to vtipné - létám téměř denně," vzpomíná Quinn.


Před čtrnácti dny byl v San Francisku a v New Yorku, minulý týden ve slovenských Vysokých Tatrách, víkend strávil v Praze, kde se účastnil oslav irského národního svátku sv. Patricka a také vedl řízenou degustaci pro přední tuzemské barmany. Tento týden míří Quinn do Londýna a pak do Polska a Kolumbie. "Ale stále žiji v Dublinu se svou ženou, už 33 let, především díky její trpělivosti," přiznává otec čtyř dospělých dětí - dvou dcer a dvou synů. I jedno z jeho dětí pracuje ve whisky branži.


Tvrdí, že si sklenku whisky dá i doma. Když se vrátí z práce, sedne si ke krbu a právě whisky ho dokáže uklidnit. "Jedna sklenka na dobrou noc," říká. Se svou ženou si ale tímto nápojem nepřipíjí. "Ona whisky nemá ráda, pije bílé víno," říká.


Původně chtěl být fotbalistou


Jako dítě a mladý muž hrával gaelský fotbal, což je tvrdší varianta evropského fotbalu - hráčů je na každé straně patnáct a míče se mohou dotýkat i rukama. Chtěl se stát slavným fotbalistou, hrál za dublinský tým. Byl prý docela dobrý, ale ne dost dobrý. A v pětadvaceti, kdy se měl začít věnovat fotbalové kariéře, odcestoval do Austrálie, kam ho vyslal jeho zaměstnavatel. Dodnes se ale fotbalem baví - je manažerem ženského týmu v Dublinu, hraje v něm i jedna z jeho dcer.


A taky miluje golf. "Ale hraju fakt velmi špatně, mám hendikep 20 a to je strašné. Ale pokud jsem doma, hraji golf každý víkend," dodává.

 

Hodně času trávím na cestách - jeden den jsem v New Yorku, druhý zase v Praze, žiji ale v Dublinu, se ženou jsme spolu díky její trpělivosti už 33 let.
John Quinn

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petra Horáková
22.03.2012 - 09:06:26

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

15.10.2008 - Brány luxusu a exotice otevřené

Český trh se stále více otevírá exotickým a luxusním potravinám. ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

14.12.2009 - Výsledky pivovarů bude nově zpracovávat nezávislá firma

Výrobní výsledky tuzemských pivovarů bude do budoucna zpracovávat nezávislá firma, ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.