GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.03.2024, svátek má Josef
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

[Celkem článků: 35]

 1 / 4 

 
Calvados - pálenka s historií

14.09.2011 - Calvados - pálenka s historií

Calvados je typickým francouzským destilátem. Vyrábí se destilací zkvašeného jablečného moštu, někdy i hrušek. Po destilaci nápoj zraje v dubových sudech, a to minimálně dva roky. Víte ale v čem spočívá tajemství jeho...

více zde...

 
Vínovice po italsku

05.05.2010 - Vínovice po italsku

Grappa. Každý z nás už asi tenhle název slyšel, možná i nějaký ten destilát ochutnal, ale byla to ta pravá, správná grappa? Jak se vyrábí a v čem...

více zde...

 
Armagnac - lék na čtyřicet nemocí

10.12.2009 - Armagnac - lék na čtyřicet nemocí

Zřejmě jste si ho v baru nebo restauraci nikdy neobjednali - větší slávu vždycky sklízel jeho slavnější bratr koňak. Přesto jste o této pálence, vyráběné z vinných hroznů, už zřejmě slyšeli nebo aspoň četli o místě jejího původu. Gaskoňsko totiž vedle mušketýra d Artagnana a Cyrana z Bergeracu proslavil právě armagnac.

více zde...

 
VIVA TEQUILA! Střet mýtů a reality

20.02.2009 - VIVA TEQUILA! Střet mýtů a reality

To co je pro Moraváka slivovice, Řeka ouzo či Itala grappa , je pro Mexičana tequila. Oproti jmenovaným však obliba této pálenky dávno překonala pomyslné hranice své rodné země a dnes patří k nejvíce expandujícím lihovinám vůbec. Posledních 15 let tequila doslova dobývá svět. Od prosince roku 1993, kdy mexický regulační úřadu pro tequilu (CRT) vede statistiky, bylo založeno 133 nových výrobních společností a zaevidováno 843 značek.

více zde...

 
Absinth - základní informace

20.09.2008 - Absinth - základní informace

Absinth je tradičně destilovaný nápoj s vysokým podílem alkoholu (45%-75% ). Jeho charakteristická zelená barva mu vysloužila přezdívku „zelená víla“, i když může být i jinak zbarvený. Díky bylině Pelyněku Pravém (Artemisia absinthium) má typickou příchuť a obsahuje thujon – éterický olej, jenž může údajně mít psychotropní účinky.

více zde...

 
Bourbon - základní informace

02.10.2008 - Bourbon - základní informace

Připravujeme

více zde...

 
Základní informace o ginu

20.09.2008 - Základní informace o ginu

Gin je líh původem z Holandska. Díky své neutrální chuti je gin velmi oblíbený destilát na přípravu koktejlů. Gin, na rozdíl od whisky, která je destilována podobným způsobem, nestáří, jen se nechá chvíli odležet a následně se stáčí do lahví.

více zde...

 
Grappa, vinné destiláty - základní informace

02.10.2008 - Grappa, vinné destiláty - základní informace

Vyrábí se destilací fermentovaného vinné drtě, stopek a semen, které zůstávají po lisování vína. Nejznámějšími destiláty z vinných výlisků je italská Grappa a francouzký Marc, dále zivania z Kypru, Tresterbrand z Německa, španělské Orujo.

více zde...

 
Koňak, Armagnac, Brandy - základní informace

20.09.2008 - Koňak, Armagnac, Brandy - základní informace

Znalost destilace přivezli na Pyrenejský poloostrov Arabové koncem 8. století. Zde již zkušení vinaři v průběhu jednoho století začali vyrábět pomocí periodických destilačních přístrojů různé druhy brandy ze zkvašených hroznů a jiného ovoce. Brandy se však proslavila až na přelomu 16. a 17. století, kdy holandští obchodníci začali víno destilovat.

více zde...

 
Likéry - základní informace

02.10.2008 - Likéry - základní informace

Likér je sladký alkoholický nápoj, často ochucený ovocem, bylinkami, kořením či jinými plody a někdy smetanou. Víme, že již Hippokrates pil nápoj dochucený anýzem, a že Řekové používali kmín k dochucení svých nápojů. Můžeme také najít zmínku použití bylin v alkoholických nápojích v Bibli v knize Izajášově.

více zde...

 
[Celkem článků: 35]

 1 / 4 

 
ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.