François Thuille je charismatický Francouz, který prošel kuchyněmi celého světa – vařil v Africe, Polsku, Moskvě či Mongolsku. Před rokem objevil krásy Šumavy, zamiloval si houbaření a rozhodl se tu zůstat – jako šéfkuchař restaurace Nebespán v Kašperských Horách. Jak hodnotí českou kuchyni a jak Čechy a jejich chutě?
Francouzská kuchyně si poslední roky získává i mezi Čechy čím dál více příznivců. Mezi návštěvníky Šumavy jsou už butik hotel i restaurace proslaveny tím, že zde delikatesy připravuje nefalšovaný Francouz François Thuille. Ten se narodil v Cognacu a původní profesí je řezník. I dnes si tak sám vyrábí skvělé paštiky, terinky, šunku, klobásky a nově také čerstvý kravský a kozí sýr.
Důvodem, proč se usadil právě na Šumavě, byla ale jeho vášeň pro procházky lesem a sběr hub. Nebespán si pak vybral pro styl jeho kuchyně, která hlásá návrat k původní francouzské venkovské kuchyni, kde se pracuje s kvalitními, čerstvými, a pokud možno regionálními surovinami.
“V pozorování české kuchyně znovu nacházím a oceňuji především využití zeleniny a luštěnin, které se tak trochu ztratily z každodenní francouzské kuchyně. Mám velmi rád čočku, fazole, kořenovou zeleninu, ať už upravenou samostatně, nebo připravenou spolu s masem, podávanou jednoduchým způsobem, nebo v polévkách. Velmi také oceňuji využívání produktů, které nabízí okolní šumavská příroda, především lesní plody a houby, které jsou v české kuchyni často zastoupeny,” říká François Thuille.
Češi se rádi scházejí kolem dobrého jídla v rodinném kruhu
Další věc, která ho fascinuje, je to, že Češi se rádi scházejí v rodinách okolo dobrého jídla a na jejich stole nikdy nechybí polévka. “Rodinné hodnoty jsou velmi silně ukotveny v každodenním místním životě. Češi, s nimiž se setkávám, jsou velmi příjemní a jsou to opravdoví Gurmáni. Obdivuji také místní výrobu cukrovinek, která má mnoho různých forem a detailů. Zjistil jsem, že hlavní součástí každodenního jídelníčku je maso, což je dané zdejším klimatem, zčásti možná i tím, že za dob totality bylo kvalitní maso nedostatkové zboží,” dodává François Thuille.
Kuchaři z celého světa míří do Francie, francouzští do celého světa
Známý francouzský kulinářský kritik a jeden ze zakladatelů slavného průvodce Michelin, Curnonský, kdysi řekl: “V kuchyni se nic nového nevymyslí, vše se jen přetváří a vyvíjí. Vývoj nadále pokračuje a kuchaři z celého světa pracují ve francouzských restauracích a francouzští kuchaři působí po celém světě.”
A je to pravda. Stejně je tomu i v případě Françoise – vařil v Africe, Polsku, Moskvě či Mongolsku, kde strávil sedm let a dokonce si tam našel životní partnerku, která s ním nyní žije v Kašperských Horách. Před příchodem do České republiky měl na starosti velký gastronomický podnik zahrnující několik restaurací francouzského stylu v Šanghaji.
V Čechách se cítí dobře a rád by tady zůstal a vařil ještě alespoň několik let, aby posbíral další zkušenosti, jimiž může obohatit vývoj francouzské kuchyně. “Francouzští kuchaři v průběhu několika staletí své praxe hledali, tvořili, ale také mixovali to nejlepší z různých světových kuchyní. Dávali důraz na kvalitu surovin, využívání tradičních receptů a zároveň zaváděli nové kuchařské techniky. Tak se dostali k tomu, co dnes na francouzské kuchyni obdivujeme – k její rafinovanosti a hlavně rozmanitosti. Gastronomie je ve Francii skutečně uměním života a neoddělitelnou součástí francouzské kultury, která se takto rozšiřuje do celého světa, i na Šumavu,” uzavírá François Thuille.
Autor: nebespan.cz
23.08.2017 - 09:52:26
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...