GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 27.04.2024, svátek má Jaroslav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » AKTUÁLNĚ

Na Hodonínsku se bojovalo v sekání sektů, použita byla i kytara

 

ilustrační fotoNejlepší znalci vína z Moravy a Čech se utkali v obci Prušánky na Hodonínsku v republikovém mistrovství v sekání sektů. Za oběť jim padlo 700 lahví, jimž šavlemi, noži, ale i dalšími předměty, mezi nimiž byla i kytara nebo trubka, usekali hrdla. Mistrovský titul si nakonec potřetí za sebou odnesl Milan Krejčí. Vznikl i nový rekord v sekání sektů, řekl dnes ČTK pořadatel akce Libor Nazarčuk, který sám patří k nejlepším moravským sommeliérům.


Pro sekání sektů se používá odborný termín sabrage. Lidé jej znají především z historických filmů, kde si tímto způsobem otvírali sekty opilí důstojníci. Zdánlivě jednoduchý úkon je přitom složitý. K tomu, aby se z amatéra stal mistr v sabrage, potřebuje podle expertů hodiny sekání hrdel lahví.


Vše je postaveno na tom, že se musí ve správném úhlu narazit ze spodní strany na hrdlo láhve sektu tak, aby odletělo. Láhev musí zůstat celá a sekt v ní bez potíží konzumovatelný.


"Každý má na to svůj grif. Pokud je technika dobrá, lze pak láhev otvírat téměř čímkoli," uvedl Nazarčuk. Přesvědčili se o tom i účastníci sobotního mistrovství. Mistři sommeliéři si na otvírání lahví vzali kromě šavlí a nožů i hudební nástroje, kladívka, sekerky, dláta či jiné druhy nářadí. Sabrage přitom není jen doménou mužů. Mezi 18 soutěžícími byly i tři ženy.
Pro hodnocení mistrovství platí tvrdá pravidla. Porota kontroluje, co z láhve po sekání zbylo, zohledňuje se ladnost provedení a v neposlední řadě také bezpečnost celého úkonu.


Sabrage jde znalcům vína na Moravě podle Nazarčuka tak dobře, že je obdivují jejich kolegové ze zahraničí, včetně Francie, která je rájem sektů. Svědčí o tom i nový sobotní republikový rekord v hromadném sekání sektů. Soutěž je štafetová. Účastníci v ní musí sekat jednu láhev po druhé. Nově jich 44 otevřelo šavlí láhev v jediné minutě. Loňský rekord byl 35 lahví.


"Pokud si někdo bude chtít sabrage vyzkoušet, rozhodně by měl požádat o pomoc zkušeného sommeliéra. Nezdařený pokus může skončit vážným zraněním," varoval Nazarčuk. Doplnil, že sekání sektů stále častěji patří k oblíbeným doprovodným akcím při prezentacích moravských vín.

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
21.06.2010 - 08:34:30



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 9 plus 8 je
 

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.