GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » INSPIRACE/RESTAURACE

Dokázal jsem majitelům, že si SaSaZu na sebe vydělá

 

 

Dokazal jsem majitelum, ze si SaSaZu na sebe vydelaBRIGÁDNÍK ŠÉFEM. Je mu sedmadvacet a už rok a půl řídí pražský klub i restauraci SaSaZu, kde zdvojnásobil obrat. Přitom tam začínal v ochrance. Nyní pomáhá přenést koncept podniku i do Kambodže.

 


Michelinské ocenění Bib Gourmand aneb "dobré jídlo za přijatelné ceny", které asijská restaurace SaSaZu letos v březnu už potřetí obhájila, bylo jen jedním z dárků, které David Šauer dostal k třetímu výročí od založení klubu i restaurace SaSaZu v pražské Holešovické tržnici. Hlavní dárek si vybral už na silvestra. Jeho izraelští šéfové ho po čtrnácti měsících, kdy SaSaZu vedl, definitivně potvrdili ve funkci generálního ředitele podniku, kde firemní večírky pořádají firmy jako Google nebo třeba ČEZ a kam míří stovky lidí za kapelami jako Nightwork, Charlie Straight či Čechomor.


Možná mu k úspěchu pomohlo jeho právní vzdělání, možná praxe z restaurace a diskotéky Shabo v rodných Uhlířských Janovicích, kterou vlastnili jeho rodiče, možná skvělá znalost angličtiny. A možná víra v sebe sama, talent a také kus štěstí. Restaurace pod vedením izraelského šéfkuchaře Shahafa Shabtaye totiž fungovala od počátku skvěle, takže lidé do SaSaZu cestu znali. Vydělávat ale musel začít hlavně klub, který může najednou hostit 1 800 návštěvníků.


Hned jsem vyhodil osobního řidiče bývalého šéfa


Do SaSaZu Šauer přišel před třemi lety na brigádu, kdy si jako vysokoškolák přivydělával na studentský život. Pracoval v ochrance. Ale rychle postupoval, každých šest měsíců o něco výš - řídil celé bezpečnostní oddělení, pak byl zodpovědný za provoz a ve finále se ho zeptali, zda nechce převzít řízení celého podniku. To když se ve funkci šéfa klubu neosvědčil ani Rakušan, ani Holanďan, ani Řek a izraelský majitel - společnost Queenco Leisure International (vlastní hotely a kasina především v Řecku, ale také v Asii) - sáhl po Čechovi. "Myslím, že to byl z jejich strany poslední zoufalý krok, že si řekli, dejte to Čechovi a uvidíme. Původně to totiž měl být klub pro horních deset tisíc a tento koncept se v době krize absolutně neosvědčil, výsledky byly tristní. Majitelům se nejen nevracela investice, ale do klubu lili stále víc peněz," vzpomíná Šauer.


Projekt musel kompletně předělat. "Tady prostě nikdy nebude fungovat druh zábavy, který je typický pro velké kasino v Řecku - k nám nebude každý den chodit ani zlatá mládež, ani celebrity a utrácet horentní sumy. To si prostor pro 1 800 návštěvníků nemůže dovolit," popisuje. Dnes v klubu podle něho potkáte jeden den kluka s rodiči na koncertě oblíbené skupiny, druhý den slavného DJ a třetí módní přehlídku nebo výstavu.


Pravdou je, že Šauer nástup do vedoucí funkce nezahájil úplně tradičně. Zaprvé majitelům řekl, že si SaSaZu na sebe vydělá a že od nich nechce žádné peníze na provoz, což mohli považovat buď za krok hlupáka, který neví, co říká, nebo za férovou nabídku. "A hned jsem vyhodil osobního šoféra generálního ředitele, který pobíral vskutku nadprůměrný plat. A prodal luxusní auto, kterým bývalý šéf jezdil," říká Šauer, který hned nato s produkčním týmem připravil v klubu sérii koncertů a diskoték se slavnými DJs. Psal se říjen 2010 a on za pár týdnů věděl, že se mu jeho postup vyplatí. "Přestalo se prostě plýtvat penězi na nesmyslné požitky manažerů a začali jsme makat, to muselo vyjít," směje se. Na koncerty se mu do klubu podařilo přilákat nejen české kapely, ale vystoupili v něm i britští zpěváci Billy Idol a Lily Allenová - oba dokonce poprvé v Česku. K úspěchu podniku příspívají i drobné detaily, jako jsou třeba Thajky, které hostům namasírují ruce. Za tři roky od otevření přišlo do klubu kolem půl milionu návštěvníků, z toho skoro dvě stě tisíc loni. "A navíc se nám podařilo přitáhnout velké firmy, které u nás pořádají své akce - byl tu ČEZ, automobilka Škoda, Google a to je pro byznys hodně důležité," uvádí Šauer.


SaSaZu otevřeme i v Kambodži


Rychlý postup Šauera těšil, jeho matka se ale dlouho bála, že nedostuduje. Nakonec loni studia dokončil, ale právník už z něho nebude. "Manažerem jsem se učil za pochodu, budgety, reporting, rozhodování, prezentování výsledků, to vše bylo nové," vzpomíná, jak první dva měsíce ve vedení podniku netušil, kde mu hlava stojí. "Loni jsme měli obrat přes sto milionů korun. Obratově jsme o padesát procent výš než zpočátku," říká mladý muž, který o sobě tvrdí, že ho úspěch nezměnil. "Doufám, že jsem pořád normální kluk," dodává.


Je ale pravdou, že před necelými třemi lety to byl student a brigádník, dnes je z něho manažer, který si koupil byt v Praze, splácí hypotéku a žije s přítelkyní, kterou potkal ještě před svým vzestupem na dovolené v Chorvatsku. "Je to Slovenka, také právnička, teď zvládla rigorózní řízení a získala titul JUDr.," chlubí se. A vzpomíná, že i její rodiče měli strach, že odchodem z Bratislavy mohou její studia rychle skončit. "Ale snad jsme oběma stranám dokázali, že umíme být zodpovědní," usmívá se Šauer, který chce jednou mít tři děti a těší se, že na podzim vyrazí s kuchařem Shabtayem na jeho Asia trip, který SaSaZu pořádá.


"Deset dní strávím s naším šéfkuchařem ve Vietnamu, Kambodži a na Filipínách, loni jsem nemohl, tak si to letos užiju," říká Šauer, který se momentálně podílí i na rozjezdu stejného konceptu restaurace SaSaZu na ostrově Rhodos a v Kambodži.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petra Horáková
25.04.2012 - 06:27:08

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.