GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 15.11.2018, svátek má Leopold
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » INSPIRACE/RESTAURACE

Nejlepší světovou restaurací je potřetí kodaňská Noma, bodovaly i španělské podniky

 

 


ilustracni fotoPrestižní žebříček nejlepších restaurací světa třetí rok po sobě vede kodaňská Noma, kterou vede šéfkuchař Rene Redzepi. Vaření z domácích surovin a pečlivé zpracovávání surovin se podniku opět vyplatilo. Další dvě pozice obsadily španělské restaurace.


Už třetí rok po sobě je nejlepší restaurací na světě Noma, kterou v dánském hlavním městě Kodani vede šéfkuchař Rene Redzepi.


Zvítězila v žebříčku 50 nejlepších restaurantů na světě (S. Pellegrino Worlds 50 Best Restaurants), který vyhlašuje britský časopis Restaurant Magazine. Pořadí určuje přes 800 šéfkuchařů, restauratérů a novinářů.


Nezměnilo se ani pořadí na druhém a třetím místě, které patří španělským podnikům. Druhý je El Celler de Can Roca z Girony nedaleko Barcelony, třetí Mugaritz ve městě Errenteria u San Sebastiánu. Čtvrtá je restaurace D.O.M. v Sao Paolu v Brazílii.



Desítka nejlepších

 

1. Noma, Kodaň, Dánsko


2. El Celler de Can Roca, Girona, Španělsko


3. Mugaritz, San Sebastian, Španělsko


4. D.O.M., Sao Paulo, Brazílie


5. Osteria Francescana, Modena, Itálie


6. Per Se, New York, USA


7. Alinea, Chicago, USA


8. Arzak, San Sebastian, Španělsko


9. Dinner by Heston Blumenthal, Londýn, Velká Británie


10. Eleven Madison Park, New York, USA

 

Noma byla otevřena v roce 2004 a podle magazínu od základu změnila pohled na severskou kuchyni. Sama zpracovává maso, včetně uzení, sušení a nasolování. Stejně tak používá vlastní octy z ovoce i destiláty. Zaměřuje se víc na pivo, než na víno a soustředí se na domácí suroviny včetně šneků, trnek nebo nezralých švestek.



V Michelinově průvodci má dvě ze tří možných hvězd. Opakované dobré umístění v žebříčku restaurací má dramatický dopad na počet hostů v restauraci. Rene Redzepi 28. dubna na Twitteru napsal, že na stůl v restauraci nyní čeká 1204 lidí. Před dvěma lety ve stejné době měl přitom na oběd i večeře objednáno jen 14 stolů.


"Často jsme měli při obědech prázdné stoly," vzpomínal šéfkuchař po prvním vítězství v roce 2010. "Den poté, co jsme získali ocenění, si rezervaci online pokoušelo zadat 100 tisíc lidí, což je neskutečný počet. Během jednoho dne jsme teoreticky mohli restauraci naplnit na 15 let dopředu. Bylo to šílené."


V žebříčku mají nejvíce zástupců Spojené státy - celkem osm restaurací, z toho tři v první desítce. Španělsko má v první desítce také tři podniky, celkem je jich mezi padesáti nejlepšími pět. Francie je zastoupena sedmi restauracemi, nejvýše je na 12. příčce pařížský L´Atelier Joela Robluchona.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
03.05.2012 - 06:14:10

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

04.06.2010 - Jak začít se sushi

Přinášíme osm rad pro všechny kdo se chtějí naučit dělat ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.