GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » BAR

AFP: Koktejl po vietnamsku je vylepšená národní polévka

 

Se svým koktejlem, jemuž říká pho na počest vietnamské nudlové polévky stejného jména, se mladý hanojský barman snaží popularizovat umění míchání koktejlů v zemi, kde je národním nápojem pivo. Píše o tom agentura AFP.

Pham Tien Tiep patří ke generaci hipsterů, která se snaží vnést změny do umění žít. V této komunistické zemi, kde vládne jediná strana a odlišné názory nejsou tolerovány, se drží stranou politiky.

Jeho koktejl se skládá z bylinek, které obvykle koření slavnou polévku: hvězdicového anýzu, čerstvého koriandru, skořice a kardamonu. To vše je utopeno v ovocném likéru cointreau a v ginu. Nudle a hovězí, které tvoří polévku, jsou ze seznamu ingrediencí vynechány.

Obřadně prožene koktejl přes zařízení ve tvaru věže na baru, aby se naplnil vůněmi bylinek, které jsou v něm uspřádány v patrech.

Přesvědčit Vietnamce, aby se zajímali o toto umění, nebyla snadná věc.

V zemi s 93 miliony obyvatel, z nichž je polovina mladší 30 let, se ročně vypije 3,4 miliardy litrů piva, zatímco vína a dalších alkoholických nápojů jen 70 milionů litrů.

"Trochu mi působilo potíže prosadit se proti pivu či rýžové pálence. My se však zaměřujeme na jinou úroveň, je to cosi luxusnějšího a elegantnějšího," vysvětluje Pham Tien Tiep ve svém baru v historickém centru Hanoje.

Ale v Hanoji a především v Ho Či Minově Městě, které je ekonomickým centrem prudce se rozvíjející země, je čím dál tím více mladých vzdělaných lidí, kteří mají prostředky na to, aby si dopřáli koktejl hodný nejlepších barů v New Yorku. Koktejl pho dnes kopíruje několik barů v Ho Či Minově Městě.

Pham Tien Tiep, který pracoval v luxusním hotelu Metropole a zúčastnil se několika mezinárodních soutěží v míchání koktejlů, vynalezl tento nápoj z nostalgie po dobách, kdy jako chudý student pracoval v restauraci podávající nudlovou polévku.

"V těžkých dobách, kdy jsme neměli mnoho peněz, jsme do takových lidových restaurací chodili," vzpomíná třicátník, který svůj bar Ne otevřel loni. Takové restaurace jsou v zemích jihovýchodní Asie lidovou institucí.

V baru Ne stojí koktejly v přepočtu kolem 150 Kč, téměř patnáctkrát více než pivo v lidovém baru.

"Je plno luxusních restaurací, které zúročují jídla z těch lidových. Udělat to s koktejlem je jiný způsob, jak tato jídla přetvořit," říká vietnamský podnikatel Kien Phan.

Pho je dnes módní záležitostí, existují pizzy s pho, burrito s pho a dokonce i zmrzlina s pho.

Pham Tien Tiep se na této slibné cestě nehodlá zastavit: pracuje na koktejlu na bázi marinované okurky a podává hostům koktejl pojmenovaný Under the bridge na bázi rybí omáčky, základní ingredience národní kuchyně.

"S pomocí koktejlů můžeme propagovat vietnamskou kuchyni po celém světě," sní barman v Ne Nguyen Tuan Anh.

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
11.05.2018 - 08:29:04

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.