GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 13.11.2019, svátek má Tibor
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » BAR

Pražská vodka v srdci Prahy

 

 

Pražská vodka cup 2010„Ať žije Petřín" - tak tato slova známé písně si jistě zpívali všichni účastníci 4. ročníku barmanské soutěže PRAŽSKÁ VODKA CUP 2010, který se tentokrát konal pod širým nebem na terase Restaurantu Nebozízek. Pražský hrad v pozadí a rozkvetlý Petřín dodaly soutěži naprosto jedinečnou atmosféru, která strhla soutěžící i diváky.


Možná právě umístění soutěže do atraktivní lokality, ale především oblíbenost soutěže a míchání drinků z kvalitní české vodky bylo příčinou, že se na soutěž přihlásil rekordní počet barmanů včetně zahraničních. „Letošní počet zúčastněných barmanů z Čech, ale i např. ze Slovinska, Slovenska, Polska a Maďarska, je v porovnání s předchozími ročníky nejvyšší, což svědčí nejen o tom, že tuzemské barmanské soutěže získávají na kvalitě a mezinárodním věhlasu, ale také o zvýšeníprestiže CBA. A právě dobré jméno a image, jejichž budování jsmese svými kolegy věnovali mnoho času, se vyplatilo a troufám si říci, že dnes je CBA vnímána velmi pozitivně nejen mezi barmany, ale i mezilaickou veřejností." komentoval účast Aleš Svojanovský, prezident České barmanské asociace, která celou soutěž odborně garantovala.

 

Barmanské klání proběhlo již tradičně ve dvou kategoriích - CLASSIC a FLAIR. Základní, a tedy povinnou ingrediencí byla Pražská vodka. Další důležitou podmínkou účasti v soutěži byla originalita koktejlu s dosud nezveřejněnou recepturou. „Pražská vodka patří k předním značkám vodky v České republice. Z hlediska svých produktových charakteristik představuje moderní mezinárodní koncept prémiových lihovin - obsah alkoholu 40%, původ lihu pouze obilný líh, chuťově neutrální s čistou a jemnou vůní. Z tohoto důvodu je Pražská vodka velmi vhodná pro používání v gastronomii a zejména pak v míchaných nápojích." řekl Michal Panocha, brand manager společnosti PRAŽSKÁ VODKA & DESTILÁTY, která byla hlavním partnerem soutěže.


Komise složená z odborníků CBA hodnotila vedle technické zdatnosti také zručnost, odbornost nebo správnou teplotu nápojů. Při bodovém hodnocení bylo nejdůležitějším měřítkem chuťové sladění jednotlivých ingrediencí, ale přihlíželo se také k celkovému dojmu a estetickým požadavkům.


Svoje umění předvedlo divákům i porotě 37 profesionálních barmanů v kategorii CLASSIC (tradiční příprava drinků). Na prvním místě se umístil Milan Tomiczek, 2. místo získal Michal Sekereš a 3. místo Michal Driml. V kategorii FLAIR své, mnohdy senzační akrobatické kousky, prezentovalo 11 barmanů, z nichž nejlepší byl Martin Vogeltanz, který bude reprezentovat Českou republiku na mistrovství světa v Singapuru v listopadu 2010, následován Lukášem Valou a Ondřejem Cempírkem. Průvodcem této části soutěže byla moderátorka Diana Kobzanová, která se netajila svou vášní k míchaným nápojům a odborným poradcem několikanásobný mistr České republiky ve free stylu, David Neumann.


Aby diváci, mezi nimiž nechyběli zahraniční turisté, nebyli jen pasivními pozorovateli dění na podiu, byla i pro ně připravena soutěž, tzv. „Pouring test" a také škola míchaných nápojů, kde si za pomoci mistra barmana zkusili namíchat osvěžující koktejl z Pražské vodky.


Letošní ročník se díky zajímavé lokalitě, umění soutěžících a nakonec i hezkému počasí velice vydařil a nasadil tak vysokou laťku ročníkům příštím.


Receptury vítězných koktejlů

 


Meringue (Smetanový zákusek)Vítězný koktejl Milana Tomiczka v kategorii CLASSIC nesl název „Meringue (Smetanový zákusek)".


Složení koktejlu:

 

2 cl Pražské vodky

3 cl Cacao likéru Monin

3 cl smetany

1 cl ananasového džusu

1 cl sirupu Monin Creme brulée.


Ozdoba: čokoláda, čokoládový topping

 

 

 

Pražské peprné jahůdkyV kategorii FLAIR zvítězil koktejl Martina Vogeltanze s názvem "Pražské peprné jahůdky".


Složení koktejlu:

 

3 cl Pražské vodky

1 cl Cordial

1,5 cl sirupu Monin Jahoda

3 cl jahodového nápoje Cappy

1 kávová lžička balsamica

čerstvý pepř


Ozdoba: mango, jahoda, pepř

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

18.06.2010 - 09:49:35



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 1 plus 8 je
 

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2017 - První boutique hotel na Šumavě láká na delikatesy francouzského šéfkuchaře

Restaurace Nebespán v Kašperských Horách je synonymem špičkové zážitkové gastronomie ...

02.07.2009 - Karlovy Vary - Thriller na kolonádě

Krize tvrdě dopadla na západočeské lázně. Jezdí do nich o ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

04.06.2009 - DAŇOVÉ ŘÍZENÍ - Obrana proti daňové kontrole

Při sporech s finančním úřadem vám potřebné argumenty dodají judikáty.

13.09.2011 - Postmixy šetří váš čas, prostor i peníze

Pokud řešíte zajištění přísunu chutných, čerstvých a osvěžujících nápojů pro ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2019 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.