Ve Špindlerově Mlýně byla ve čtvrtek 14. ledna 2010 neobvyklá koncentrace barmanů, drinků a her. Na zasněženou pláň se sem sjeli nejlepší barmani z Čech, Moravy a Slovenska, aby bojovali o prvenství v soutěži Finlandia Vodka Cup a možnost zúčastnit se celosvětového finále tohoto klání.
Přípravy na soutěž začaly u každého z barmanů již v listopadu minulého roku. Do konce tohoto měsíce totiž museli připravit originální recepturu na vlastní drink, která byla jejich vstupenkou do soutěže. Prvním sítem poroty, v jejímž čele byli odborníci české gastronomie, prošlo 46 soutěžících. Ti měli na trénink svého umění dva měsíce, během kterých museli zapracovat nejen na preciznosti, ale také na kreativitě. Do Špindlerova Mlýna se pak sjelo 31 semifinalistů z České a Slovenské republiky, na něž čekala řada náročných úkolů. Nejnáročnější disciplínou byl quick mix – právě zde se ukázalo, nakolik je barman kreativní a flexibilní. Od pořadatelů dostal kufřík s předem neznámými ingrediencemi, z nichž měl během 10 minut vymyslet neotřelý recept na drink a koktejl pak i namíchat. Milan Zaleš, který zvítězil v celkovém hodnocení všech tří připravených drinků, pojede naši republiku v únoru reprezentovat na celosvětové finále do finské Levi. Vítěz ke svému prvenství říká: „Nepočítal jsem s tím, že vyhraji, chtěl jsem si zasoutěžit, takže vítězství beru jako příjemný bonus. Do Finska se už moc těším.“ Slovenským nejlepším barmanem se stal Anton Velich. Oba pánové se tak utkají ještě jednou, a to v konkurenci TOP barmanů z celého světa.
V letošním ročníku připravili pořadatelé překvapení i pro přihlížející laiky. Každý se mohl zúčastnit Finlandia Vodka Beginner Cupu, soutěže pro barmany – amatéry. Kdo ví, třeba právě z tohoto klání vzejde vítěz příští celosvětové soutěže.
Zkuste si i vy namíchat doma vítězný drink soutěže Finlandia Vodka Cup od Milana Zaleše. Potřebovat budete:
2 cl Finlandia Vodka Cranberry
3 cl Southern Comfort
¾ šťávy z poloviny limetky
Všechny ingredience promíchejte v šejkru, nalijte na led do „long“ sklenice a dolijte brusinkovým džusem. Ozdobit můžete plátkem limetky a ostružinou.
Hlavní strana | Články od nejnovějšího | Aktuálně | Alkoholické nápoje | Pivo | Víno | Nealkoholické nápoje |
Potraviny/Kuchyně | Hotel/Wellness/Spa |
Nové výrobky • | Recepty • |
Inzerce • |
Databáze dodavatelů • | Nápoják • |
15.01.2010 - 13:25:58
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...