GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » BAR

Slovák nejlepším světovým barmanem

 

průběh soutěže31 nejlepších barmanů světa se sešlo v arktickém domově Finlandia Vodky, aby soutěžili ve 12. ročníku mezinárodního poháru Finlandia Vodka Cup. Tato barmanská soutěž je jednou z největších na světě a mohla by být jako předvoj Olympijských her ve Vancouveru nazývána „zimní barmanskou olympiádou“ se třemi soutěžními kategoriemi koktejlů. Po dokončení míchání a sečtení všech bodů byl uznávanou porotou jako vítěz zvolen Slovák Anton Velich. Anton byl vybrán nejen na základě bodového součtu, ale také díky jeho kreativitě, odborným znalostem a stylu. Český soutěžící, jednadvacetiletý Milan Zaleš, obsadil v tomto klání krásné 10 - 13. místo.

 

 

„Jsem velice překvapen a nemůžu uvěřit, že se to opravdu stalo. Můj sen se stal skutečností“, říká šťastný vítěz.

 

 

12. ročník mezinárodního poháru Finlandia Vodka Cup byl úspěšný po mnoha stránkách a přilákal rekordní počet soutěžících. “Letošní ročník také spatřil rekordní množství koktejlů namíchaných z pyré z čerstvého ovoce a „fresh“ džusů namísto tradičních surovin, což odráží současný trend v míchání“, říká globální ambasador značky Finlandia Vodka, pan Markku Raittinen.

 

 

Aby se soutěžící mohli zúčastnit finále Finlandia Vodka Cup, museli nejdříve vyhrát regionální soutěže ve svých státech. Vítězové pak byli pozváni do Finska, kde dostali šanci reprezentovat svou zemi v mezinárodním finále. Během něj museli soutěžící prokázat svůj talent při míchání 3 unikátních kreací v kategorii aperitiv, long drink a „quick mix“.

 vítězové

 

V kategorii “quick mix” dostali soutěžící ingredience teprve 10 minut před začátkem utkání. Během této doby pak měli vymyslet nový recept na drink a během následujících 5 minut ho i namíchat.

 

 

Každý drink, který barmani namíchali, musel být složen z Finlandia Vodky nebo nějakého člena její rodiny příchutí: Cranberry Fusion, Lime Fusion, Redberry Fusion, Mango Fusion, Wild Berries Fusion, Grapefruit Fusion nebo Blackcurrant Fusion. Po každém kole hodnotila drinky mezinárodní porota, která se zaměřila na aroma, vzhled a chuť každého koktejlu. Do celkového skóre se započítávaly body ze všech tří kategorií.

 

 

Snow village (Sněžná vesnička) Levi ve Finsku, kde se letošní finále Finlandia Vodka Cup konalo, je majestátní zimní oázou. Nabízí sněžný hotel, restauraci a bar, příznačně nazývaný IceBar, a hostí přemíru zimních aktivit. Snow village se nachází asi 200 km na sever od polárního kruhu. Je vytvořena z asi 1,5 milionů kilogramů sněhu, dalších 300 000 kilogramů křišťálového ledu a je popisována jako osmý div světa. Soutěžící, kteří zde předváděli to nejlepší ze svého barmanského umění, byli vystaveni velmi náročným podmínkám, finále totiž probíhalo v IceBaru, přibližně v mínus 10°C.

 

 

Vítěznými koktejly z dílny Antona Velicha se staly:

 

 vítězné koktejly

CU-MARTINI – Aperitiv

 

4 cl vodky Finlandia
2 cl limetkového džusu
1.5 cl likéru Peach Tree 
1,5 cl sirupu z pomela
4 x plátek čerstvé okurky
Metoda: míchání / shaker / jemné přelití
Ozdoba: Plátek čerstvé okurky

 

 

 

 

FINLANDIA ICECREAM – Long Drink
 

4 cl vodky Finlandia Mango
2 cl kokosového sirupu
2 cl limetkového džusu
5 cl mango džusu
5 cl jahodového džusu
Metoda: shaker
Ozdoba: čerstvá máta & jahoda

 

 

RED DREAM – Quick Mix

 

40 ml vodky Finlandia Blackcurrant
60 ml čerstvé šťávy z granátového jablka
10 ml čistého sirupu
Floaat Champagne
Metoda: Shaker + float
Ozdoba: kúra z limetky

 

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

15.02.2010 - 07:49:49



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 6 plus 3 je
 

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.