GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » BAR

Mistrovství České republiky v sekání sektů - z největší useknuté láhve ochutnalo sekt 223 lidí

 

 

sommelierKamil Prokeš z rodinného vinařství Proqin Velké Němčice vybojoval titul mistra České republiky v sekání sektů neboli sabráži (sabrage je francouzský výraz pro otevírání lahví sektu useknutím jejího hrdla). Podařilo se mu to již podruhé a navázal tak na vítězství v roce 2009.



O prvenství v 7. ročníku Mezinárodního mistrovství České republiky v sekání sektů, které uspořádali moravští sommelieři pod patronací Asociace sommelierů ČR již tradičně ve vinařském dvoře Vinných sklepů U Jeňoura a nového Hotelu Beatrice ve vyhlášené sklepní lokalitě Nechory u Prušánek na Hodonínsku, usilovalo 15 soutěžících z České republiky a Slovenska. Oproti předchozím letem chyběli soutěžící z dalších zemí. „Když v uplynulých ročnících poznali na vlastní kůži úroveň soutěže, přiznali, že ještě musí hodně trénovat. Podle nich se u nás seká první liga, ale oni jsou zatím na úrovni krajského přeboru, a proto skončili hluboko v poli poražených," vysvětlil trojnásobný sommelierský mistr ČR a jeden z organizátorů klání Libor Nazarčuk z Břeclavi.


Odborná porota pod vedením prezidenta Asociace sommelierů ČR Martina Pastyříka se shodla, že letošní rok by ve znamení nástupu mladých a především žen, z nichž hned tři postoupily do šestičlenného finále.


Atraktivnost soutěže zvýšil fakt, že její výsledky se započítávají do dlouhodobého hodnocení o Sommeliera roku ČR, na základě, kterého bude vybrán reprezentant ČR pro sommelierské mistrovství světa i Evropy! I to přispělo k tomu, že se na jihu Moravy představila tuzemská sommelierská špička. To jen potvrzuje, že tato akce si vydobyla pozici největšího a nejdůležitějšího setkání sommelierů na Moravě.


Na druhém místě skončil Petr Sláma z pražské restaurace Auberge d´Escargot a třetí místo vybojoval Michal Jandl, sommelier restaurace La casa Argentina Praha. Všichni tři předvedli ve finále za velmi bouřlivé atmosféry skvělé výkony, když láhve sekali nejen šavlemi, ale například i hokejkou, skleničkou, podšálkem, obručí z bečky, puškou, golfovou holí, lopatou a láhve sekali před tělem, za zády a dokonce i na hlavě. Naproti tomu všechny tři sommelierky byly svým postupem do finále velmi zaskočeny, a tak tentokrát na stupně vítězů nedosáhly, ale a rozdaly si to mezi sebou o titul nejlepší sommelierka. Ten nakonec také zůstal na Moravě, a to zásluhou Zdeňky Kačmárové z Vinotéky a radničního sklepa Moravský sommelier v Lednici. Ta tak navázala na své vítězství z předloňska. V hlasování diváků zvítězil těsně Aleš Čub z Vinotéky Le Bouchon Karlovy Vary, který se však stejně jako například úřadující mistr Slovenska Tomáš Šajgal, do finále ve velké konkurenci neprobojoval.


Absolutní vítěz Kamil Prokeš i vítězka ženské kategorie Zdeňka Kačmárová dostali za svůj triumf originální šavle na sabráž s pozlacenou rukojetí od Jiřího Horáka z Pardubic.


Hlavní cenou letos byla osmnáctilitrová láhev sektu Sekt Jan Petrák, která se však nesekala. Je totiž putovní a jsou na ní zapsáni vítězové všech předchozích ročníků. Vítěz může láhev kdykoliv otevřít, ale pak ji musí včas vrátit, aby byla opět naplněna. Jedná se totiž o největší láhev sektu vyrobenou kdy na území České republiky a byla proto zapsána jako první sobotní rekord do České knihy rekordů. Její cena se pohybuje kolem 30 tisíc korun.
Dalším rekordem, který zaevidoval zástupce Agentury Dobrý den z Pelhřimova, byla největší láhev sektu vyrobená a useknutá v ČR. Dvanáctilitrové láhvi sektu z vinařství Proqin Velké Něnčice usekl hrdlo dvěma sekyrkami v rámci svého finálového vystoupení pozdější vítěz Kamil Prokeš. Z této jediné láhve ochutnalo sekt neuvěřitelných 223 lidí, což je další rekordní zápis a vylepšení rekordu z roku 2010, kdy si připilo 206 lidí. Čtvrtý rekord v počtu lidí, kteří usekli během jedné minuty sekty postupně v řadě za sebou, se podařilo vyrovnat. Stejně jako loni v limitu uspělo v souboji s láhví 34 účastníků, když vedle soutěžících se na rekordu podíleli například i porotci a tuzemští výrobci sektů.


„Čtvrtý rekord nám bohužel nevyšel, protože hned tři láhve při sekání praskly a tak je nemohl zástupce agentury Dobrý den uznat," prozradil Libor Nazarčuk, který coby spolupořadatel a moderátor akce stejně jako v předchozích ročnících nesoutěžil.


Součástí mistrovství byla také přehlídka šumivých vín vyrobených klasickou metodou kvašením v láhvi. V konkurenci 110 vzorků z čtrnácti zemí tří kontinentů zvítězilo v hlasování odborné veřejnosti a sommelierů Champagne Théophile brut, před dalším zástupcem této světoznámé francouzské oblasti šumivých vín Taittinger brut Reserve a růžovým šumivým vínem Crémant de Bourgogne Rosé brut od Paula Cholleta.


Z tuzemských sektů se do první desítky prosadily Baphomet sekt Blanc de blanc brut Jakuba Šamšuly z Čejkovic, Hort sekt brut z VINO Hort Dobšice a růžový sekt Cuveé Rosé extra brut 2007 od Sekt Jan Petrák z Kobylí. Alespoň jeden hlas obdrželo 77 sektů, což svědčí o vysoké kvalitě prezentovaných šumivých vín.

 

Oficiální pořadí Mezinárodního mistrovství ČR v sekání sektů 2011


pořadí

1. Prokeš Kamil Vinařství Proqin Velké Němčice
2. Sláma Petr Time4Champagne - Auberge d´Escargot
3. Jandl Michal Restaurace La casa Argentina Praha
finále Kačmárová Zdeňka Vinotéka a radniční sklep Moravský sommelier® Lednice
finále Slavíková Lucie Merlot d´Or Plzeň
finále Málková Aneta studentka Znojmo
nejlepší sommelierka Kačmárová Zdeňka Vinotéka a radniční sklep Moravský sommelier® Lednice
cena diváků Čub Aleš Vinotéka Le Bouchon Karlovy Vary

 


Informace: Libor Nazarčuk, 606 202 595, info@moravskysommelier.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: WineOfCzechRepublic
23.06.2011 - 14:08:34

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.