Kamil Prokeš z rodinného vinařství Proqin Velké Němčice vybojoval titul mistra České republiky v sekání sektů neboli sabráži (sabrage je francouzský výraz pro otevírání lahví sektu useknutím jejího hrdla). Podařilo se mu to již podruhé a navázal tak na vítězství v roce 2009.
O prvenství v 7. ročníku Mezinárodního mistrovství České republiky v sekání sektů, které uspořádali moravští sommelieři pod patronací Asociace sommelierů ČR již tradičně ve vinařském dvoře Vinných sklepů U Jeňoura a nového Hotelu Beatrice ve vyhlášené sklepní lokalitě Nechory u Prušánek na Hodonínsku, usilovalo 15 soutěžících z České republiky a Slovenska. Oproti předchozím letem chyběli soutěžící z dalších zemí. „Když v uplynulých ročnících poznali na vlastní kůži úroveň soutěže, přiznali, že ještě musí hodně trénovat. Podle nich se u nás seká první liga, ale oni jsou zatím na úrovni krajského přeboru, a proto skončili hluboko v poli poražených," vysvětlil trojnásobný sommelierský mistr ČR a jeden z organizátorů klání Libor Nazarčuk z Břeclavi.
Odborná porota pod vedením prezidenta Asociace sommelierů ČR Martina Pastyříka se shodla, že letošní rok by ve znamení nástupu mladých a především žen, z nichž hned tři postoupily do šestičlenného finále.
Atraktivnost soutěže zvýšil fakt, že její výsledky se započítávají do dlouhodobého hodnocení o Sommeliera roku ČR, na základě, kterého bude vybrán reprezentant ČR pro sommelierské mistrovství světa i Evropy! I to přispělo k tomu, že se na jihu Moravy představila tuzemská sommelierská špička. To jen potvrzuje, že tato akce si vydobyla pozici největšího a nejdůležitějšího setkání sommelierů na Moravě.
Na druhém místě skončil Petr Sláma z pražské restaurace Auberge d´Escargot a třetí místo vybojoval Michal Jandl, sommelier restaurace La casa Argentina Praha. Všichni tři předvedli ve finále za velmi bouřlivé atmosféry skvělé výkony, když láhve sekali nejen šavlemi, ale například i hokejkou, skleničkou, podšálkem, obručí z bečky, puškou, golfovou holí, lopatou a láhve sekali před tělem, za zády a dokonce i na hlavě. Naproti tomu všechny tři sommelierky byly svým postupem do finále velmi zaskočeny, a tak tentokrát na stupně vítězů nedosáhly, ale a rozdaly si to mezi sebou o titul nejlepší sommelierka. Ten nakonec také zůstal na Moravě, a to zásluhou Zdeňky Kačmárové z Vinotéky a radničního sklepa Moravský sommelier v Lednici. Ta tak navázala na své vítězství z předloňska. V hlasování diváků zvítězil těsně Aleš Čub z Vinotéky Le Bouchon Karlovy Vary, který se však stejně jako například úřadující mistr Slovenska Tomáš Šajgal, do finále ve velké konkurenci neprobojoval.
Absolutní vítěz Kamil Prokeš i vítězka ženské kategorie Zdeňka Kačmárová dostali za svůj triumf originální šavle na sabráž s pozlacenou rukojetí od Jiřího Horáka z Pardubic.
Hlavní cenou letos byla osmnáctilitrová láhev sektu Sekt Jan Petrák, která se však nesekala. Je totiž putovní a jsou na ní zapsáni vítězové všech předchozích ročníků. Vítěz může láhev kdykoliv otevřít, ale pak ji musí včas vrátit, aby byla opět naplněna. Jedná se totiž o největší láhev sektu vyrobenou kdy na území České republiky a byla proto zapsána jako první sobotní rekord do České knihy rekordů. Její cena se pohybuje kolem 30 tisíc korun.
Dalším rekordem, který zaevidoval zástupce Agentury Dobrý den z Pelhřimova, byla největší láhev sektu vyrobená a useknutá v ČR. Dvanáctilitrové láhvi sektu z vinařství Proqin Velké Něnčice usekl hrdlo dvěma sekyrkami v rámci svého finálového vystoupení pozdější vítěz Kamil Prokeš. Z této jediné láhve ochutnalo sekt neuvěřitelných 223 lidí, což je další rekordní zápis a vylepšení rekordu z roku 2010, kdy si připilo 206 lidí. Čtvrtý rekord v počtu lidí, kteří usekli během jedné minuty sekty postupně v řadě za sebou, se podařilo vyrovnat. Stejně jako loni v limitu uspělo v souboji s láhví 34 účastníků, když vedle soutěžících se na rekordu podíleli například i porotci a tuzemští výrobci sektů.
„Čtvrtý rekord nám bohužel nevyšel, protože hned tři láhve při sekání praskly a tak je nemohl zástupce agentury Dobrý den uznat," prozradil Libor Nazarčuk, který coby spolupořadatel a moderátor akce stejně jako v předchozích ročnících nesoutěžil.
Součástí mistrovství byla také přehlídka šumivých vín vyrobených klasickou metodou kvašením v láhvi. V konkurenci 110 vzorků z čtrnácti zemí tří kontinentů zvítězilo v hlasování odborné veřejnosti a sommelierů Champagne Théophile brut, před dalším zástupcem této světoznámé francouzské oblasti šumivých vín Taittinger brut Reserve a růžovým šumivým vínem Crémant de Bourgogne Rosé brut od Paula Cholleta.
Z tuzemských sektů se do první desítky prosadily Baphomet sekt Blanc de blanc brut Jakuba Šamšuly z Čejkovic, Hort sekt brut z VINO Hort Dobšice a růžový sekt Cuveé Rosé extra brut 2007 od Sekt Jan Petrák z Kobylí. Alespoň jeden hlas obdrželo 77 sektů, což svědčí o vysoké kvalitě prezentovaných šumivých vín.
pořadí
1. Prokeš Kamil Vinařství Proqin Velké Němčice
2. Sláma Petr Time4Champagne - Auberge d´Escargot
3. Jandl Michal Restaurace La casa Argentina Praha
finále Kačmárová Zdeňka Vinotéka a radniční sklep Moravský sommelier® Lednice
finále Slavíková Lucie Merlot d´Or Plzeň
finále Málková Aneta studentka Znojmo
nejlepší sommelierka Kačmárová Zdeňka Vinotéka a radniční sklep Moravský sommelier® Lednice
cena diváků Čub Aleš Vinotéka Le Bouchon Karlovy Vary
Informace: Libor Nazarčuk, 606 202 595, info@moravskysommelier.cz
Autor: WineOfCzechRepublic
23.06.2011 - 14:08:34
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...