GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » BAR

V Praze se stal prvním "nealko" mistrem světa barman ze Slovinska

 


Stojan Krizman Prvním mistrem světa v míchání nealkoholických koktejlů se dnes v Praze stal slovinský barman Stojan Krizman. Připravil nápoj s názvem I Love Mattoni. Do večerního finále v Muzeu MHD ve Střešovicích z 28 účastníků šampionátu postoupili tři mistři šejkrů. Druhé místo získal Polák Lukas Wojczyk a třetí byla Olga Markewičová z Ruska. Český reprezentant Petr Vopálenský ze semifinále nepostoupil. Vítěz získal 10.000 dolarů (asi 183.000 korun).


Na finálovém večeru provázelo soutěž profesionálů i klání českých celebrit. Topmodelka Simona Krainová, moderátorka Lejla Abbasová, herec Tomáš Krejčíř a frontman kapely Monkey Business Matěj Ruppert se uchopili barmanského náčiní a pokusili se porotě sestavené z novinářů a návštěvníků dokázat, že i laik může namíchat chutný nápoj. Nejvíce bodů získal Ruppert.


Účastníky světového barmanského šampionátu nečekal ve vyřazovacím kole vůbec jednoduchý úkol. Za osm minut měli namíchat šest nealkoholických koktejlů. Kdo limit překročil, inkasoval trestné body. Ty mohl získat třeba za rozlití ingrediencí používaných k přípravě a další prohřešky vůči barmanské etice. Na pódiu přitom vytvářeli přímo umělecké artefakty. "Časový limit byl pro mnohé překážkou. Jinak téměř nechybovali, přijeli opravdoví mistři," řekl prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský.


Porota se při hodnocení soutěžících zaměřila nejenom na vlastní techniku barmanské práce, ale důležitý byl i jejich projev, byť prostý efektů jako při různých barmanských show. Chuť nápojů v očíslovaných sklenicích v zákulisí hodnotili degustátoři. Svojanovský byl spokojený s představením Vopálenského. Podle něho byl technicky výborný, ovšem jeho moderní pojetí, kdy jsou nápoje méně sladké, patrně některé porotce nepřesvědčilo. "Přesto si myslím, že naši barmani patří do světové špičky," uvedl.


Třicetiletý Vopálenský pracuje v pražském baru Hemingway a barmanské profesi se věnuje 12 let. Zúčastnil se řady soutěží, ale poprvé měřil své schopnosti s tak silnou konkurencí. Účast v soutěži považuje za důležitou zkušenost. Připravoval koktejl Mattoni 1867 s levandulí, brusinkou, bezinkou a fialkou. "Příprava není složitá, chce to jen zručnost při práci se šejkrem. Myslím, že by se tento koktejl mohl objevit v barech na nápojových lístcích," míní Vopálenský.


Světová barmanská soutěž v míchání nealkoholických nápojů se konala už počtrnácté. Předchozích 13 ročníků vešlo ve známost jako Mattoni Grand Drink. Na změně statutu se dohodly pořádající Karlovarské minerální vody s Mezinárodní barmanskou asociací IBA, která soutěži statut mistrovství světa udělila. "Udělení statutu mistrovství světa je potvrzením kvality soutěže. Je to pro nás závazek udržet její úroveň i v budoucnu," řekl generální ředitel společnosti Karlovarské minerální vody Alessandro Pasquale.


Předchozí ročníky světové soutěže Mattoni Grand Drink hostily už Budapešť, Krakov, Berlín, Riga a Karlovy Vary. V Praze se akce konala potřetí v řadě. V minulých ročnících nechyběli reprezentanti evropských barmanských velmocí, jakými jsou Portugalsko a Itálie. Přijeli i barmani z Brazílie či Argentiny. Zástupce České republiky v soutěži naposledy uspěl v roce 2005, když se soutěžilo v Karlových Varech. Loňské prvenství získal slovinský barman Miro Petrevčič za koktejl Strawberry Mattoni Forever.


Receptura každého soutěžního koktejlu musí být původní. Počet ingrediencí není omezen. Všechny musejí být běžně dostupné. Nápoje by neměly překročit hranici 25 kalorií na 100 mililitrů. Část ze soutěžních koktejlů se nikdy na nápojových lístcích barů neobjeví kvůli náročné přípravě. Další ovšem doznají úprav a jsou běžně k mání. Kromě finančního ocenění vítěze šampionátu obdrží dalších 5000 dolarů (zhruba 92.000 korun) národní asociace, která vítězného barmana vyslala.

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
04.10.2010 - 09:54:40

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.