GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 08.05.2024, svátek má Statní svátek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Češi letos vypili méně alkoholu. Prodej lihovin klesá

 

 

ilustracni foto

Meziroční pokles zájmu o tvrdý alkohol nezastaví ani prosincové nákupy. Lihovin se prodá nejméně za posledních deset let. Roste ale zájem o víno.

 

Spotřeba lihovin letos rapidně klesla. Podle odhadu výrobců zhruba o dva miliony litrů, tedy o tři až pět procent v porovnání s loňským rokem, který byl už tak pro likérky velkým propadákem. Prodej lihovin klesá v restauracích, barech i obchodech.


Loňský rok byl přitom pro likérky i prodejce z hlediska odbytu jedním z nejhorších. Stát tehdy zvýšil spotřební daň, což zdražilo jednu láhev o pět až sedm korun. Obchodníci se ještě před loňským lednem masivně předzásobili a likérkám pak v následujících měsících klesl odbyt na minimum. Dražší alkohol však nešel na odbyt ani v obchodní síti. Výsledkem byl pokles prodeje na trhu zhruba o osm milionů litrů na celkových 60 milionů - včetně dovozu.


Stock posiluje podíl na trhu


"Letos pokles pokračuje, i když už ne o tolik jako loni. V říjnu a listopadu byl hodně velký propad zájmu konzumentů a celkovou bilanci zřejmě nevylepší ani vyšší prodeje v prosinci," říká Petr Pavlík, generální ředitel božkovského Stocku, který je jedničkou trhu, a prezident Unie výrobců a dovozců lihovin. Stock je přitom jednou z mála likérek, kterým letos prodeje v restauracích a obchodech rostly a zvýšil díky tomu svůj tržní podíl v Česku na rekordních 44 procent.


Svým způsobem si v tomto roce nestěžují ani další výrobci. Lidé sice nakoupili méně jejich tvrdého alkoholu, ale velkoobchodníci odebrali od likérek v porovnání s loňským rokem, kdy měli velké zásoby, přece jen více. "Loňský rok byl z hlediska naší výroby tristní. Letos už sice od nás obchodníci odebrali v porovnání s loňskem více, ale těžko to považovat za úspěch. Spotřeba lihovin vytrvale klesá," komentuje situaci Pavel Kadlec, šéf druhé největší likérky v Česku, ústecké Granette & Starorežná Destilleries. Důvodů je podle něj několik - vyšší ceny, přesun konzumentů k laciným značkám vína i změna životního stylu lidí.


Záchranou může být export


O nepřetržitém poklesu spotřeby mluví i spolumajitel čtvrté největší likérky, jindřichohradecké Fruko Schulz, Josef Nejedlý. "Prodej obchodníkům nám sice letos vzrostl v porovnání s loňským hodně špatným rokem zhruba o 15 procent, ale zájem lidí skutečně vytrvale klesá. Řešíme to například posílením vývozu, teď zejména do Ruska," říká Nejedlý.


K přesunům na trhu a posílení velkých výrobců, jako je Stock, přispěl i letošní krach jedné z větších likérek, společnosti Trul.


Údaje o propadu spotřeby lihovin dokládají i čísla Českého statistického úřadu. Ještě v roce 2009 vzrostla v tuzemsku spotřeba 40procentních lihovin na 8,2 litru na hlavu. V roce 2010 už toto číslo podle statistiků kleslo na 7 litrů.


Loni se výrazně propadla i spotřeba piva - meziročně o osm procent. Letos už ale pivovarníci zaznamenávají mírný, ani ne jednoprocentní meziroční nárůst, daný například rostoucím zájmem o piva v PET lahvích. Zhruba o čtyři procenta roste letos i prodej vína, především lacinějších značek.


Zatímco vinařům nahrává skutečnost, že stát z vína (kromě sektů) nevybírá žádnou spotřební daň, likérkám kromě zvýšené spotřební daně zvyšují náklady i rostoucí ceny základních surovin, jako jsou líh a cukr. Tvrdý alkohol kvůli tomu podražil už letos a od ledna zdraží znovu.

 

Vývoj spotřeby lihovin v Česku


58 MILIONŮ LITRŮ
Očekávaná letošní celková spotřeba lihovin v Česku (prodej v obchodech a restauracích, včetně dovozu)


60 MILIONŮ LITRŮ
lihovin se vypilo v Česku loni


Pořadí největších tuzemských výrobců lihovin


1Stock Plzeň - Božkov


2Granette & Starorežná Destilleries - Ústí n. Labem


3Karlovarská Becherovka


4Fruko Schulz - Jindřichův Hradec


5Rudolf Jelínek - Vizovice

 

ZDROJ: UNIE VÝROBCŮ A DOVOZCŮ LIHOVIN, ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Miroslav Petr
30.12.2011 - 10:29:46

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

06.10.2009 - 20 tázek pro: Vladana Horáková, generální ředitelka, Aquapalace Hotel Prague

1. Který/á hoteliér/ka je vám vzorem? Vzory nemám, spíš odstrašující ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.