GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 08.05.2024, svátek má Statní svátek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Čtvrtá barva vína

 

 


ilustracni fotoNa slupkách

 


Dáte si bílé, nebo červené? Nebo snad růžové? Stále častěji se ale dostává i na barvu čtvrtou, stoupá popularita takzvaných oranžových vín.


Barva, temně žlutá, naoranžovělá a někdy až měděná, zaujme na první pohled. Mnohem výraznější part u těchto vín, oproti vínu vyrobenému ze stejných hroznů běžným postupem, hrají třísloviny. Ty mohou evokovat až dojem jako u černého čaje či různých rostlinných výluhů. Oranžová vína leckdy nabízí nezvyklé chuťové tóny, až slané či výrazný dojem umami, ale i aroma pomerančů, máty či sušených květin.


Obzvláště při variantách připravených s výraznějším přístupem vzduchu, se můžete dočkat pronikavých ostřejších vůní ne úplně vzdálených sherry, tónů oříšků a mnoha dalšího. Oranžová vína bývají minimálně sířena, často lahvována jen po stočení bez filtrace a čiření. Typicky se velmi mění ve sklence, prospívá jim delší provzdušnění (třeba i celý den) v karafě.


Červená vína získávají svou barvu delším kontaktem moštu se slupkami, a pokud jej minimalizujete, vzniknou z většiny modrých hroznů vína bílá (tzv. Blanc de Noir). Při klasické přípravě bílého z bílých hroznů je v naprosté většině případů po pomletí mošt v kontaktu se slupkami jen krátce (nebo se mošt lisuje přímo z celých, nepomletých, hroznů). Pokud toto pravidlo porušíte a bílý mošt leží a kvasí se slupkami a pecičkami, klidně i několik týdnů či dokonce měsíců, můžete získat právě víno oranžové.


Kdy hlava nebolí, ani když pijete moc


A když je řeč o oranžových vínech, nelze vynechat jednu velmi tradiční kategorii vín, která možná brzy oslaví menší renesanci. Jsou jimi vína připravená tzv. kachetinskou metodou. Obrací se k ní nejen úzká skupina vinných experimentátorů, ale v různě pozměněné podobě s ní pracují i větší vinařství, u nás se jí zabývá například Miloš Michlovský.


Jméno nese podle oblasti Kacheti ve východní Gruzii, kolébce vinařství. Mošt z pomačkaných hroznů se stáčí do velkých hliněných nádob (kvevri) zakopaných v zemi. K moštu se přidává i rmut (slupky, třapiny, pecičky). Ze začátku, než mošt začne kvasit, se obsah nádob promíchává. Později jsou uzavřeny a zahrnuty hlínou. Dokvášející víno takto leží tři až čtyři měsíce a ze slupek a třapin se louhují všechny zajímavé látky.


V různých variantách může být víno zasířeno, ale typické množství dodávané síry je velmi malé. I proto prý i po neuměřené konzumaci takového vína druhý den ráno nebolí hlava. Jisté ovšem je, že kachetinská vína
a jejich modernější varianty stojí za pozornost, nabízejí širokou škálu projevů pro konzumenty konvenčních vín naprosto netradičních, výrazné aroma a svéráznou chuť.
Asi nejslavnějšími oranžovými, která jsou připravována upravenou kachetinskou metodou, jsou v poslední době ta italská, nejčastěji pak z Friuli na hranicích se Slovinskem. Největší vinařskou hvězdou tohoto stylu je pak svérázný Josko Gravner.


Opakování - matka chuti i aroma


Oranžová a kachetinská vína ovšem zdaleka nejsou jediná, při jejichž přípravě hrají významnou roli slupky hroznů a kontakt moštu s nimi zaručuje jedinečný charakter.


Na vinětách červených vín z italské Verony se můžete setkat s označením Ripasso. Tato technika, kterou lze přeložit jako "opakování", používá chytrý způsob zvýraznění vína. Čerstvé červené z apelace Valpolicella je doplněno o slupky (matolinu) ze slavného mohutného Amarone či sladkého Recioto, případně přetočeno do nádob, ve kterých tato vína předtím kvasila. Díky maceraci na jejich slupkách získává Valpolicella výraznější barvu, aromatiku i chuť, zdůrazňují se třísloviny a další složky vína.


Nový zdroj potravy pro kvasinky navíc zapříčiní další krátké kvašení, a tím i navýšení množství alkoholu a plnosti vína. Někdy se místo matoliny používají celé částečně sušené hrozny, ale metoda se slupkami po přípravě Amarone je tradičnější.


Tip autora

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Jan Čeřovský
03.05.2012 - 06:43:10

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

06.10.2009 - 20 tázek pro: Vladana Horáková, generální ředitelka, Aquapalace Hotel Prague

1. Který/á hoteliér/ka je vám vzorem? Vzory nemám, spíš odstrašující ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.