GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 11.05.2024, svátek má Svatava
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

U Springera

 

Pavel a Jaroslav st.Asi každý, kdo se zajímá o víno, už zřejmě o vinařství osobitého vinaře a experimentátora z jihomoravských Bořetic slyšel. Pavlu Springerovi se podařilo na domácím trhu prosadit se s víny vyšší cenové kategorie. Jako jeden z prvních v Česku začal se záměrným mícháním více odrůd, aby tak vytvořil dokonalejší víno. Navzdory riziku, že taková vína (mnohdy) konzervativní veřejnost nepřijme.


Springerův novátorský přístup se naštěstí osvědčil a jeho vína dnes sbírají úspěchy nejen doma, ale i v zahraničí. Naposledy třeba na jedné z nejslavnějších světových soutěží Concours Mondial de Bruxelles, jež se na jaře konala v sicilském Palermu. V konkurenci 6600 vín z víc než třiceti zemí světa si Vinařství Springer odvezlo stříbrnou medaili za Sylvánské 2001 ledové.


Nejznámějším kouskem vinařství je ovšem bezesporu cuvée Skale, lahodné spojení odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot a Svatovavřinecké. Kombinace francouzských odrůd mírně připomíná vína z oblasti Bordeaux, svatovavřinecké ale poskytuje hravost a mladistvou ovocnost Moravy. Že jde o nadprůměrné víno, dokazuje mimo jiné i fakt, že je dostanete třeba v pražské restauraci La Degustation Bohéme Bourgeoise, jedné z nejlepších v Česku. Pro představu: 1,5litrová lahev Magnum ročníku 2004 se přímo u Springerů prodávala za necelé dva tisíce korun.


Osudové setkání


Vinařskou tradici v rodině založil Jakub Springer z Pouzdřan už v 19. století. Bohužel po druhé světové válce byly vinice rodině zabaveny, a tak novodobá historie vinařského rodu se začala opět až po pádu komunistického režimu. "Založili jsme s bráchou nové vinařství. V restitucích jsme sice nedostali, co jsme měli, ale stejně jsme začali na vlastních vinicích, částečně z restituce, částečně koupených. Vysadili jsme první čtyři hektary a nakupovali jsme kvalitní hrozny," říká Pavel Springer.


Do roku 1999 vyráběli Springerovi lahvová i sudová vína. Pak se ale rozhodli jít cestou kvality a celou produkci začali stáčet do lahví.


"Hodně nás ovlivnilo seznámení s profesorem Vilémem Krausem, poradil nám hodně v technologii odbourání kyselin. Co jsme ho poznali, jsou naše vína rok od roku lepší," vzpomíná na osudové setkání Springer.


Kvalitě podřídili celou filozofii vinařství: výrazně redukují sklizeň hroznů už od počátku, provádí i tři probírky neboli redukci počtu hroznů na keřích. Réva vinná jako rostlina je totiž schopná uživit určitý počet hroznů, které na jaře vyraší. Pokud některé hrozny včas odstřihneme, réva připravené živiny rozdělí mezi menší počet hroznů, a ty jsou poté vyzrálejší a celkově mnohem kvalitnější.


Podstatnou devízou vinařství jsou vinice samotné, tratě Skale a Čtvrtě patří mezi jedny z nejlepších v oblasti.


"Čtvrtě jsou hodně svažité, půda převážně sprašovitá, pěstujeme tam hlavně rulandské modré, modrý Portugal, svatovavřinecké a merlot," vysvětluje Pavel Springer. Skale je nejstarší tratí v obci Vrbice a je vedena stejně jako před sedmi sty lety.


Hotová vína putují ještě na delší dobu do sklepů ke zrání. "Nechceme prodávat nedokonalá, nedoladěná vína. Myslíme si, že na trh by se mělo víno dostat, až když je připravené k pití, harmonické a sladěné. Proto některá vína zrají i několik let, než dovolíme zákazníkům ochutnat," přibližuje Springer strategii vinařství.


pinot noir 06Tip autora: Aleš Pokorný, hlavní Someliér restaurace Monarch, řádný člen Asociace someliérů ČR


Pinot Noir výběr z hroznů 2006


Nádherná cihlovorubínová barva se zlatavými odlesky na okrajích sklenice. Výrazná zralá vůně džemu z černých srdcovek a jahod. Chuť je silná, plná a kořenitá, s lehkými nasládlými tóny karamelu. Vhodné k delšímu zrání na láhvi.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 


 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Aleš Pokorný
25.08.2010 - 19:59:06



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 2 plus 6 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

06.10.2009 - 20 tázek pro: Vladana Horáková, generální ředitelka, Aquapalace Hotel Prague

1. Který/á hoteliér/ka je vám vzorem? Vzory nemám, spíš odstrašující ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.