Již skoro dvě stě hotelů a gastronomických společností v Praze se zapojilo do projektu společnosti Veolia Voda, jehož cílem je nabízet hostům vodu z vodovodu prostřednictvím on-tradu. Otázkou však je, proč se k tomuto kroku odhodlává stále více podniků?
Mezi prvními přihlášenými byl například hotel InterContinental Praha nebo hotel Jalta. "Hosté ze Španělska a Řecka jsou zvyklí, že na stole mají karafu s vodou k volnému použití. Je to servis pro hosta," myslí si například Radomír Smrčka z hotelu InterContinental. V tomto hotelu nabízeli vodu z kohoutku už před tím, než kampaň společnosti Veolia začala. "Měli jsme na začátku trochu obavy, jak se projeví na tržbách skutečnost, když budeme nabízet zdarma vodu z kohoutku. Naše obavy byly ale zbytečné, protože žádný pokles či nárůst tržeb se nekonal," dodává Smrčka. Někdo by mohl namítat, že i s kohoutkovou vodou narůstají náklady, sklo, džbánky či karafy se musí umýt, někdo musí na stůl vodu donést a při dnešním bedlivém sledování nákladů se nad rozvahou pozastavil nejeden F&B manažer. Co člověk, to názor. "V karafách kohoutkovou nabízíme zdarma - myslím si, že je to samozřejmost, když host utratí za jídlo a víno a nás voda z kohoutku nestojí skoro nic, tak ji rádi poskytneme zdarma," říká Josef Rokos, F&B manažer, Grand Hotel Alchymist & Spa.
Veolia Voda předpokládá, že by tento projekt měli uvítat především hosté, z nichž mnozí mají podobnou osobní zkušenost ze zahraničí. Například ve Francii v mnoha restauracích dostanou čerstvou vodu v karafě automaticky na stůl, případně ochucenou plátky citronu a ledem. Projekt byl spuštěn nejdříve v Praze v loňském létě a postupně byl rozšířen do regionů, kde vodovody a kanalizace provozují společnosti ze skupiny Veolia Voda ČR. V celé ČR se zatím přihlásilo zhruba 350 podniků. "Cílem kampaně je zlepšit pohled lidí na vodu z kohoutku. Kampaň v žádném případně není namířena proti minerálním vodám, ty mají v pitném režimu své místo. I přesto však stále čelíme napadání ze strany našeho hlavního výrobce minerální vody, který neváhá obcházet restaurace a nabádat, aby vodu z kohoutku neservírovali," říká Marcela Dvořáková, výkonná ředitelka komunikace a marketingu společnosti Veolia Voda.
Restaurace, které se do projektu přihlásí, dostanou k dispozici originální karafy od designéra Daniela Piršče nebo od Jiřího Pelcla. Vodárenské společnosti jim provedou navíc zdarma kontrolu kvality vody. Tato kontrola se dělá jako nadstandard, aby měli majitel i hosté jistotu, že voda je v naprostém pořádku. Veolia Voda nechává zcela na majitelích restaurací, zda budou vodu nabízet zdarma, nebo zda karafu s vodou zpoplatní. "Důležité je, aby měl host na výběr," říká Marcela Dvořáková.
Například Grand Hotel Alchymist & Spa pochopil, co znamená mít širokou nabídku, již před třemi lety, když pro své hosty připravil tzv. Water menu. Z 20 různých typů vod z různých koutů světa si host může kromě českých tradičních značek vybrat například vodu Goccia di Carnia z Itálie, Borjomi z Gruzie, Valser ze Švýcarska, VOOS z Norska, nebo Finé z Japonska. "Na tento nápad nás přivedl Thorsten Buehrmann ze Seven Stars and Stripes, který u nás dělal audit kvality. Dle mých informací jsme jediný hotel v ČR, který takovou nabídku vod má. V zahraničí je běžné se nějak odlišit od ostatních - buď máte velkou nabídku stejně jako u vín, a nebo nabízíte vodu z kohoutku - my jsme zvolili nabízet oboje, takže host má na výběr vodu zdarma, nebo placenou balenou. Nejvíce se samozřejmě prodávají levnější druhy, Mattoni Grand a Aquila, cizinci většinou preferují českou vodu, chtějí ji vyzkoušet. Dále pak San Pellegrino a Acqua Panna. Bling voda s kamínky od Swarowského se moc neprodává, ale zase je známá a kdo má peníze a chce se předvést, objedná si ji. Z mého pohledu jde o obyčejnou vodu s kamínky a dobrou reklamou. K whisky je vhodná například TyNant voda z Walesu. Každá z vod má nějaký příběh, který je ve Water menu zmíněn," říká Josef Rokos, F&B manažer hotelu Alchymist.
Zdroj: www.ihned.cz
Autor: Věra Nováková
15.09.2010 - 06:46:49
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...