GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 27.04.2024, svátek má Jaroslav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » NEALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Před 180 lety se narodil "otec" slavné minerálky Heinrich Mattoni 

 

Mattoni logoKlíčem k úspěchu Heinricha Mattoniho byla nejen kvalitní minerálka, nesoucí jeho jméno, ale i obchodní talent a pracovitost. Jako jeden z prvních v oboru také dokázal mistrně užívat reklamy. Od počátku budoval silnou a výraznou obchodní značku, například dodnes užívanou etiketu s orlicí nese Mattoniho minerálka od 80. let 19. století. Od narození slavného podnikatele uplyne 11. srpna 180 let.


Mattoni pocházel z rodiny karlovarského měšťana a cínařského mistra, jehož předkové přišli na západ Čech z Itálie a údajně pocházeli ze starého florentského šlechtického rodu. Dostalo se mu kvalitního vzdělání a zkušenosti poté sbíral u několika velkých obchodních firem ve Vídni a Hamburku. Do samostatného podnikání se pustil v polovině 50. let, kdy si od města Karlovy Vary pronajal právo obchodovat s tamní minerální vodou. Výhodně se oženil s dcerou karlovarského purkmistra Knolla (měli spolu šest dětí) a obchodu se dařilo.


Mattoni prodával nejen karlovarskou vodu a místní minerální soli, ale především minerální vodu z nedalekých pramenů v Kyselce. Ta na rozdíl od té karlovarské byla nejen zdravá, ale také i chutná. Mattoni si prameny v Kyselce pronajal v roce 1867 od hraběte Černína a zdejší minerálce, kterou začal stáčet do lahví, dal své jméno. Za několik let prameny a přilehlé lázně koupil za téměř půl milionu zlatých a tato na svoji dobu obrovská investice se mu bohatě vyplatila.


Mattoni zahájil zlatý věk Kyselky - kromě moderní stáčírny a elektrárny zde vybudoval lázeňský palác a promenády, hotely, neorenesanční vilu (zámeček) a další stavby včetně romantických cest s altánky. Do lázní přivedl železnici, a tím nejen podpořil obchod s minerálkou, ale z městečka učinil plnohodnotné lázně, ve kterých pulzoval společenský život. Zatímco v prvních letech po koupi pramenů stáčel kolem 650.000 lahví ročně, z nichž zhruba třetina směřovala na vývoz, v roce 1910, kdy zemřel, vyvážela jeho společnost na deset milionů lahví a patřila k nejznámějším minerálním vodám světa.


Mattoni byl i veřejným činitelem a donátorem. Kromě Karlových Varů byla jeho hlavní domovskou adresou Vídeň, kde byl v roce 1889 povýšen do šlechtického stavu, získal titul císařského rady a mnoho dalších poct. Dnešní zdevastovaný památkově chráněný areál lázní a stáčírny minerálky v Kyselce ale bohužel jen těžko připomíná dobu, kdy tato obec co do atraktivity soupeřila s Karlovými Vary.

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
12.08.2010 - 08:50:11



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 9 plus 10 je
 

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.