Pro většinu restaurací a kaváren jsou káva a speciality z ní připravované běžnou součástí nápojového lístku. I v tomto segmentu gastronomie však fungují trendy a novinky, které je dobré následovat.
Naprostou klasikou v menu teplých nápojů tvoří espresso a jeho dvojitý bratr double espresso (dopio). V Čechách je zatím stále populární také "velká káva", tzv. lungo (espresso prodloužené horkou vodou) nebo kávové speciality s mlékem. Zřejmě nejoblíbenější variantou je caffe latte macchiatto. Pokud si tento nápoj také u vás objednává většina hostů, doporučuji nabízet ji v ledové variantě třeba se sirupem. Drink připravujte klasickým způsobem, avšak napěněné mléko nalévejte do vyfrapované sklenice naplněné ledem. Led můžete podle chuti zastříknout sirupem (např. Philibert Routin) nebo jejich kombinací. Osvědčená je např. máta a čokoláda (drink pojmenujte After Eight) nebo příchuť bílé čokolády a kokosu (Piňa Colada). Oba drinky je možné připravit i jako teplý nápoj.
Pokud budete chtít ve své kavárně překvapit hosty něčím novým, mám pro vás jeden zajímavý tip. Do šálku na cappuccino připravte espresso (30-35 ml extraktu) a doplňte jej porcí šlehačky. Používejte kvalitní vychlazenou surovinu, nikdy ne šlehačku ve spreji. Drink před servírováním zakápněte 2?cl sirupu (příchuť bezinkový květ nebo makadamový oříšek) a ozdobte barevným cukrářským posypem. Máte drink, který je jednoduchý, rychlý, perfektně vypadá a ještě lépe chutná.
Konečně přichází jaro a s ním končí sezona čajů a teplých nápojů obecně. Pokud chcete podpořit prodej produktů s vysokou marží, připravte si varianty pravých ledových čajů s kousky čerstvého ovoce a kávy ve formě frappé.
Zdroj: www.ihned.cz
Hlavní strana | Články od nejnovějšího | Aktuálně | Alkoholické nápoje | Pivo | Víno | Nealkoholické nápoje |
Potraviny/Kuchyně | Hotel/Wellness/Spa |
Nové výrobky • | Recepty • |
Inzerce • |
Databáze dodavatelů • | Nápoják • |
Autor: Michal Křižka
15.03.2010 - 11:30:48
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...