GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » KÁVA, ČAJ

Kvetoucí čaje se v České republice těší stále větší oblibě

 

Kvetoucí čaj, foto Oxalys.czKvetoucí čaje vyrobené z ručně svazovaných lístků zeleného či bílého čaje s uvnitř umístěným květem bylinky, který se po zalití rozvine, zažívají v České republice boom. Do podvědomí Čechů se začaly dostávat přibližně před dvěma lety. Před vánočními svátky patřily k nejžádanějším. Zájem o ně začal kulminovat do naprosto nečekaných rozměrů, řekl ČTK Petr Zelík, jednatel jedné z největších balíren čajů a kávy v České republice, slušovického Oxalisu.

 


    Během let se na první příčku pomyslného žebříčku oblíbenosti čajů dostávaly různé druhy. V polovině 90. let patřilo prvenství rooibosu z Jižní Afriky, který obsahuje vitamín C a řadu minerálů. V Česku se ho nyní prodává několik druhů. Později jeho popularitu předčily čaje zelené, aby je poté vystřídal Pu-erh, známý zejména pro své léčebné účinky a zemitou chuť.

 


    "Kvetoucí čaje jsou zatím poslední vlnou, kterou pociťujeme poslední dva roky a stále zesiluje," podotkl Zelík. Jejich základem jsou bílé nebo zelené čaje. Květ, který je uvnitř, má pouze dekorativní účel.


reklama:


    I přesto, že sypané či porcované čaje si u Čechů nacházejí stále více příznivců a těší se stále větší oblibě, kávy se na českém trhu prodá téměř čtyřikrát více. "Objem prodeje kávy je 5,5 miliardy Kč a čaje 1,2 až 1,3 miliardy Kč. Zatímco káva mírně stagnuje, čaj roste," podotkl jednatel slušovického Oxalisu. Podnik zpracovává pouze sypané čaje. Ty podle Zelíka v Česku preferuje maximálně 15 procent obyvatelstva.

 


    Oxalis, který se zabývá i dovozem, zpracováním a prodejem zrnkových plantážových káv, byl založen v roce 1993. Všechny produkty dováží ze země původu a zpracovává je ve Slušovicích na Zlínsku. Originální produkty prodává v České republice a vyváží je do téměř 30 zemí světa, například do Polska, Maďarska, Slovenska, Ruska, Bahrajnu, Číny, Estonska, Irska, Rumunska, Španělska, Anglie či Finska.

 


    I přes hospodářskou krizi loňský rok byl pro firmu nejúspěšnější v historii, když společnost vykázala obrat přes 140 milionů korun, což představuje meziroční nárůst zhruba o pět procent.

 

Kvetoucí čaj, foto Oxalys.cz
    Podnik vloni dokončil síť vlastních prodejen v Česku, otevřel další čtyři. Celkem tak Oxalis provozuje 20 prodejen v ČR a jednu na Slovensku. Podnik v sezoně zaměstnává 100 až 120 lidí. V budoucnu se chce soustředit na rozšíření franšízingové spolupráce, investovat do strojového parku a zautomatizovat proces, což podle Zelíka souvisí s vyšší orientací na export. Ten nyní tvoří asi 20 procent celkového obratu.

 


    Oxalis je největším prodejcem sypaných čajů v České republice. Kromě čajů a kávy má ve svém portfoliu i několik set druhů čajového a kávového příslušenství jako například plechových dóz, sítek, konviček a hrnků.

 

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK, foto: Oxalys.cz
19.01.2010 - 13:57:38



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 3 plus 1 je
 

Brookerka 14.01.2012 12:30:58
Levné kvetoucí čaje, včetně velkého množství informací najdete na http://www.doplnky-a-dekorace.4fan.cz/9-kvetouci-caje
KÁVA, ČAJ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.