GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 08.05.2024, svátek má Statní svátek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » POTRAVINY/KUCHYNĚ

Bez masa musíme být lepší než ostatní podniky

 

 

Bezmasá jídla jsou v České republice stále oblíbenější. Zelenina z českých velkoobchodů není příliš kvalitní.

 

Holanďan Filip Kavka Smiggles žije v České republice devět let. Za tu dobu se naučil výborně česky, rozjel úspěšný catering a nyní rok a půl spoluvlastní čím dál oblíbenější vegetariánskou restauraci Mlsná kavka. Tvrdí, že vegetariánská kuchyně je v Česku na vzestupu a že jeho restaurace není jen pro hosty, kteří vyznávají pouze bezmasou stravu, ale pro všechny, kteří chtějí vyzkoušet jídlo, ke kterému by se maso vlastně ani nehodilo.

 

 

 ilustracni foto

 

 


Se svým podnikáním začal vlastně už v Holandsku, kde nějakou dobu žil ve squatu a kde se také seznámil i se svojí nynější manželkou Janou. "Měli jsme tam hospodu, kde jsme nabízeli denní menu. Nebyl velký výběr, ale to jídlo mělo úroveň, bylo levné, kvalitní a zdravé. Zároveň jsem vařil ve vyhlášené, luxusnější restauraci, tam jsem se hodně naučil. Podle hodnocení byla druhá nejlepší v Holandsku, podle mě byla ovšem první. A to díky poměru ceny a kvality jídla," říká na úvod a ihned dodává, že v Nizozemsku je vegetariánská kuchyně seriózní obor. V každém městě je hned několik restaurací zaměřených pouze na bezmasou kuchyni.


Tam také založil první cateringovou firmu, ve které nejdřív pracoval na půl úvazku, ale když si získala oblibu, musel se jí začít věnovat naplno. V nabídce měli i bioprodukty, začali péct i domácí pečivo, o které byl díky běžně prodávanému velký zájem. Před devíti lety mu manželka ale řekla, že natrvalo v Nizozemsku zůstat nechce. Firmu, která mimochodem stále existuje, přenechal partnerovi a přestěhoval se do Prahy.


Začal opět pracovat v kuchyni a pomalu a na půl úvazku rozjížděl s několik brigádníky catering. "Později se nám narodilo dítě, a protože manželka chtěla co nejrychleji také nastoupit do práce, tak jsme byli oba napůl na rodičovské dovolené. Mně to vyhovovalo, protože když je člověk stále jen doma s dítětem, zužuje se mu svět a je to vyčerpávající. V práci to byl v podstatě oddech. A zhruba před dvěma lety chtěl Adámek do školky, za svými kamarády a opět se otevřela možnost podnikání," pokračuje Kavka Smiggles s tím, že je založením podnikatel, pro kterého ale není prvořadý zisk. Ten je samozřejmě nutný, ale nejdůležitější je, že si může podnik zařídit podle svého.


A začal hledat partnera pro otevření restaurace. "Catering je sice fajn, ale co se týče vaření, je limitovaný. Pro kuchařské ambice je restaurace zajímavější. A pro byznys je lepší mít společníka, který převezme část odpovědnosti a můžete spolu přemýšlet," vysvětluje.


Protože měl kontakt na občanské sdružení Green Doors, které se zabývá pracovní a sociální rehabilitací lidí s duševními onemocněními, oslovil je a dohodli se. Vznikla restaurace, kde část prací vykonávají právě lidé potýkající se s duševními onemocněními, především schizofrenií. Důležitý byl i vstřícný přístup radnice Prahy 8, která pro podnik poskytla prostor.


Kavka Smiggles říká, že klienti a zároveň zaměstnanci jsou schopní, ale mají své potřeby. "Specifické třeba je, že mají sníženou míru soustředění. Musíme je lépe zaškolit, někdy to stojí více vysvětlování. Sestavili jsme i manuály, kde je všechno popsáno, pravidelně děláme školení, kde vše ještě jednou probíráme," uvádí. Musí jich mít více, protože někteří třeba měsíc pracovat nemohou a je nutné za ně mít náhradu. Na druhé straně jsou takoví lidé kvůli svému sníženému uplatnění na trhu práce více motivovaní.


Vegetariánská restaurace v Česku musí být lepší než obyčejná, Mlsná kavka staví na čerstvých surovinách a domácí výrobě. Typický je třeba případ, kdy přijde na večeři pár, kdy žena objednala stůl a partner jde s ní, aby jí udělal radost. Ovšem už od začátku má špatnou náladu a netěší se. Počítá s tím, že jídlo bude bez chuti, a i když to tak potom objektivně není, je těžké změnit názor. O to lepší pocit pak je, když se to povede, a muž s úsměvem říká, že tohle tedy nečekal. Podobně překvapeni bývají také starší lidé.


"Snažíme se být restaurací pro všechny. Chodí sem jak pankáči s dredy, kteří chtějí veganské jídlo, tedy i bez vajec nebo mléka, ale také byznysmeni, kteří chtějí lehký oběd s vitaminy. Přes den sem chodí maminky s dětmi, proto tu máme i dětský koutek. Sám mám tu zkušenost, že když jsi na mateřské a je zima, tak se doma zblázníš. Komerčně se to sice moc nevyplatí, ale jsem moc rád, když dám maminkám možnost vyjít ven. To je pro mě daleko důležitější než mít třeba momentálně o deset procent vyšší zisk," říká Kavka Smiggles.


I když jsou jeho kořeny v kuchyni, nevyhýbá se ani obsluze hostů. Každý host je jiný a on jim všem chce udělat příjemný večer. Z toho má dobrý pocit a nabíjí ho to energií. Do Mlsné kavky se sjíždějí nejen lidé z celé Prahy, ale i mimopražští, kteří přijedou autobusem na Florenc a najdou si čas zajít si sem na večeři.


Momentálně má problém s nákupem surovin, protože ty z velkoobchodů nejsou, na rozdíl od Nizozemska, příliš kvalitní. Chtěl by se spojit s několika okolními restauracemi a najmout člověka, který by jezdil do okolí Prahy nakupovat pro všechny.


"Jsem vegetarián dvacet let. V Mlsné kavce ukazujeme, že lze vařit i tak, jak se vařilo třeba před padesáti lety, bez polotovarů a chemických přísad. Nezaměřujeme se vyloženě na zdravou kuchyni, ale když si host dá u nás každý den jídlo, jeho tělo dostane vše, co potřebuje, jen bez zbytečných tuků. Vaření bez masa přinese lehkost samo o sobě," dodává.


Chodí k nám pankáči s dredy na veganské jídlo i byznysmeni na lehký oběd.

 

Filip Kavka Smiggles


Narodil se v roce 1972 v Holandsku. Studoval všechno možné, ale nakonec se stejně začal věnovat vegetariánské kuchyni. Před devíti lety se s manželkou Janou přestěhoval do Čech, restauraci Mlsná kavka otevřel před rokem a půl. Má jednoho syna, ve volném čase jezdí rád na kole a běžkách.

 

ZELENINA
Filip Kavka Smiggles tvrdí, že české velkoobchody nenabízejí příliš kvalitní zeleninu, a není mu jasné proč. Menší zemědělci zase prodávají často pouze jeden druh, a tak je každodenní nakupování čerstvých surovin náročné.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Hynek Paštěka
17.04.2012 - 13:12:28

POTRAVINY/KUCHYNĚ
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

06.10.2009 - 20 tázek pro: Vladana Horáková, generální ředitelka, Aquapalace Hotel Prague

1. Který/á hoteliér/ka je vám vzorem? Vzory nemám, spíš odstrašující ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.