GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » HOTEL/WELLNESS/SPA

Učňové postavili škole penzion. Teď ho celý sami řídí

 

 

ilustracni fotoStudenti otevřeli unikátní penzion za 21 milionů. Řeší v něm vše - od úklidu po vedení účetnictví.

 

Přichází v číšnické uniformě, tác s pitím v jedné ruce, ubrousek v druhé. Je lehce nejistý a nervózní, "skutečné" hosty obsluhuje vůbec poprvé. Po chvíli zavrávorá a sodovka padá z tácu na zem. "Moc se omlouvám," vyhrkne osmnáctiletý Matěj Pravda a spěchá pro novou lahev.


Teprve se zaučuje. Je studentem třetího ročníku oboru kuchař-číšník odborného učiliště v HoršovskémTýně na Domažlicku. I když výuční list dostane Pravda až za půl roku, už nyní "naostro" pracuje. Stejně jako zhruba čtyři stovky jeho spolužáků i on se zapojil do v Česku zatím unikátního projektu - penzionu, který postavili a řídí sami učňové. Žáci se starají o všechno - od úklidu po přijímání objednávek.


Od základní desky až po ubrusy


Penzion V Oboře, jak ho žáci pojmenovali, je dvoupatrový dům s devíti pokoji, terasou a restaurací. Je právě dokončený, béžová omítka a nové parkoviště září novotou už zdaleka. Penzion začal fungovat teprve před deseti dny.


Zajímavý je ale především tím, že se jedná doslova o "učňovský výrobek". "Dělali to prakticky celé sami. Od návrhu projektu přes základní desku až po malování zdí. Podívejte třeba na tyhle kachlíčky. To všechno obložila jediná žačka, která tu studuje zedničinu. Ušetřili jsme zhruba 30 procent z ceny stavby," vypráví s nadšením ředitel učiliště Václav Švarc a otevírá dveře do kuchyně plné páry. Právě tu kmitá osm kuchařů žáků s energickou mistrovou. Připravují špenát pro zdejší restauraci, do které zatím chodí studenti z okolních dílen, od prvního prosince otevírá i pro veřejnost. "Polévky nalívej po deseti talířích a začni nosit. Víc ne, jinak by ti to vystydlo," udílí pokyny mistrová. "Když pošleme kuchaře na praxi do firmy nebo do školní jídelny, tak většinou jen loupe cibuli. K ničemu jinému ho nepustí, protože nemají čas ho to učit a bojí se, že to zkazí. Tady se už od prvního ročníku dostane ke všemu, co ke kuchařině patří. Necháváme je pracovat úplně samostatně," vysvětluje Michal Man, pedagog, který tu má na starosti kuchařskou směnu.


"Nechávají nás tu dělat skutečně všechno. Až se to tu rozjede, bude to jako práce v normálním hotelu," doufá osmnáctiletý Tomáš Bízek, který tu vaření studuje třetím rokem. Podobně mluví i stejně stará Radka Divišová, která na učilišti studuje management obchodu a v penzionu už týden pracuje jako recepční. Vede knihu hostů, přijímá objednávky, dohlíží na výměnu povlečení. "Dělám to vůbec poprvé. Až sem začnou chodit skuteční hosté, budu z toho dost nervózní," připouští Divišová. A první objednávky pokojů už přicházejí, hlavně od cykloturistů.


Nejde o byznys, ale o praxi


Penzion, na jehož stavbu dal Plzeňský kraj 21 milionů korun, nemá ambici pouštět se do velkého byznysu. Ceny jsou podobné jako v okolí - dvoulůžko stojí 500 na noc, oběd do šedesáti korun. "Investici platil kraj, my jako škola chceme vydělat jen tolik, aby to pokrylo náklady. Nejde nám o obchod. Chceme zajistit praxi našim žákům, a to už od prvního ročníku," říká ekonomka projektu Miluše Fousová.


Právě dostat se brzy k praxi bývá pro učně a tím pádem i pro firmy největší problém. "Bez praxe je firmy nechtějí, ale prváky a druháky během studia většinou do provozu nevezmou," říká Jiří Vojtěch z Národního ústavu pro odborné vzdělávání, podle kterého je penzion V Oboře výjimečný. "Existují třeba školní hotely. Ale takový projekt, který si studenti i sami postaví, je skutečně zatím jedinečný," dodává Vojtěch.


I když se nezaměstnanost českých učňů v posledních dvou letech mírně snižuje, u některých oborů, jako právě gastronomie, stále zůstává na 20 procentech.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Zuzana Keményová
05.11.2011 - 16:54:47

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.