GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » HOTEL/WELLNESS/SPA

Sauny všemi smysly

 


Moderní technologie nabízejí senzorické vnímání všemi smysly během celého procesu saunování. Kombinací klasických přírodních materiálů s technickými novinkami je účinek sauny maximálně podpořen.

 

 

ilustracni foto

 

 

Od prvních zmínek o saunování v 11. století se lidé nemohou nabažit tohoto zážitku, prožitku či chcete-li životního stylu. Parní lázně si lidé dopřávali nejen v klasických kamenných lázních v jižní a východní Evropě, ale také stanovou verzi, a to asijské kočovné kmeny během svého putování světem. Saunu, jak ji známe v dnešním slova smyslu, si oblíbili zejména na severu Evropy a za její kolébku lze bezesporu považovat Finsko, kde jejich počet již dosáhl zhruba 1,5 milionu při počtu pěti milionů obyvatel. V Evropě se masový rozmach saunování datuje do dvacátého století.


I SAUNY PODLÉHAJÍ TRENDŮM


Společné pro všechny je snaha o očistu těla, relaxování duše, nabytí energie a v neposlední řadě i zdravý životní styl. Během pobytu v horkém prostředí dochází k prokrvení těla, zrychlení metabolismu a následné detoxikaci díky pocení a odplavení škodlivin. Ochlazovací část zase srovnává tělesnou teplotu a snižuje srdeční frekvenci, zvyšuje okysličení krve a stimuluje se funkce ledvin. Proto se klasické saunování řadí mezi nejvyhledávanější služby ve fitness či wellness centrech. Provozovatelé center si těchto skutečností jsou vědomi, a proto se snaží své služby stále vylepšovat a jít s dobou. I saunování totiž podléhá trendům a konkurenčnímu boji. Výrobci každoročně přicházejí na trh s novinkami, vylepšeními, technickými inovacemi a nevšedním designem nejen saun jako takových, ale také odpočíváren a ostatních doplňků a služeb s tím spojených.


NEODOLATELNÁ VŮNĚ DŘEVA


Sauna v moderním pojetí je zaměřená na prožitek všemi smysly. Mezi zásadní vjemy během saunování patří dotyk a čich. Proto se v saunách vyskytují přírodní materiály. Sauna v klasickém pojetí je ta vyrobená ze dřeva (pro jeho nízkou tepelnou vodivost). Na výrobu se používají vysoce kvalitní tvrdá prkna bez suků a pryskyřice. Důležitá je i jemná struktura dřeva, a proto patří mezi nejvyhledávanější dřeva vysoce odolné severské smrky se světlým dřevem a světlehnědé až narůžovělé kanadské borovice (tzv. hemlock). Tato dřeva jsou finančně přijatelná, jejich údržba je nenáročná. Ušlechtilý cedr pocházející z Jižní Ameriky je sice značně finančně náročnější, ale zato sauna z něj poskytne vskutku nevšední zážitek. Luxusní cedrové dřevo je esteticky zajímavé díky své barevnosti, výrazné kresbě a dlouhodobě příjemně voní až několik let. Cedrové dřevo vyniká odolností a téměř neomezenou životností a výborně izoluje. Pro přímý styk s pokožkou se často používá dřevo s exotickým názvem abachi. Tuto africkou vrbu oblíbenou pro svou nízkou tepelnou vodivost naleznete jako lavice, opěrátka, podhlavníky, podlahy a na dalších místech, kterých se přímo v sauně dotýkáme. Bezsukové dřevo z abachi nepálí, ale příjemně hřeje.


KDYŽ JE VE HŘE KELO


Laponské specifikum představuje stříbrně šedé dřevo Kelo. Tamní sauny a sruby staví převážně z tohoto vzácného "mrtvého" dřeva borovic, které po několik století roste, odumře a seschne. Druhý typ Kelo dřeva a tzv. sub-wood, neboli dřevo, které po plavání na vodní hladině kleslo ke dnu a "vytěžené" po několika letech má vlastnosti ideální pro sauny. Oba druhy mají specifickou vůni a pobyt v saunách z Kelo dřeva má obzvlášť příznivé účinky na organismus.


DESIGN PRO POHODLÍ


Má-li sauna poskytnout uvolnění, neměl by pobyt v ní být nepohodlný. Řada interiérů saun však stále nabízí strohá tvrdá rovná lehátka tak nepřirozená pro zaoblený tvar lidské postavy. Přitom lze vytvořit pohodlí a klást tak důraz na individuální potřeby hostů. Dřevo je tvárný materiál a proto designéři saun nabízejí například podpěry hlavy v ergonomických tvarech vhodných pro dokonalou relaxaci. Funkční zaoblené podpěry vyrobené nejlépe z dřeva abachi, případně cedru či borovice umožní příjemné uložení hlavy, ale také následné uvolnění krku, šíje a ramen.


SŮL I DRAHOKAMY


Nově se v saunách také mísí vůně dřeva s nezaměnitelnou vůní soli. Po solných jeskyních se pomalu vkrádá sůl i do saun. Jedná se o klasickou finskou saunu, jejíž stěny jsou zcela či zčásti pokryty krystaly nejkvalitnější himálajské soli. Blahodárné účinky na tělo a mysl sauny umocňuje přítomnost soli a vstřebávání vzácných minerálů z ní do těla. Solné klima díky odlišné vlhkosti podporuje činnost dýchacího aparátu, pročištění kůže a pomáhá při dermatologických potížích. Také barevnost solných krystalů navozuje příjemnou uvolněnou atmosféru a má pozitivní vliv na psychiku. Pobyt v solné sauně lze doplnit i následnou procedurou. Jako novinku lze zařadit "solný scrub" celého těla neboli peeling pomocí jemných solných krystalů. Podobně jako sůl působí pozitivně na lidský organismus i drahokamy a polodrahokamy. Umístěním jejich krystalů (např. ametystu, růženínu atd.) docílíte i v relaxační místnosti nového rozměru uvolnění.


OCHLAZENÍ DO MORKU KOSTÍ


Protipólem prohřátému tělu v sauně je ochlazení. Na řádné ochlazení by se měl klást podobný důraz a péče, jaký je věnován ohřátí. Způsobů ochlazení se nabízí nespočet, vše záleží na možnostech vybavení centra. Hosté mohou pobývat buď pouze ve studeném vzduchu či své tělo zchladit studenou, resp. ledovou vodou. Nejjednodušší variantou je pobyt ve vodě, resp. jezeru, rybníku, říčce, bazénku pod širým nebem. Opravdoví otužilci pak skáčou vysekanou dírou v ledu (avanto) do vody nebo se válejí ve sněhu.


Moderní vnitřní ochlazovací systémy dovedou navodit nečekanou atmosféru. Zapomeňte na klasickou sprchu nebo káď s ledovou tříští. Výrobci senzorických sprchových systémů umí skloubit několik technických vymožeností a umožní vnímat ochlazení více smysly. Ledový déšť prýštící z LED sprchové hlavice měnící barvu z bílé na modrou a nevtíravou vůní dřeva či máty dokonale osvěží tělo i mysl. To vše ještě může být podtrženo jemnou vodní masáží od dolních končetin směrem k hlavě (tak má správně probíhat ochlazování) z postranních trubek a hudbou či zvuky severské přírody. Klient se však během dalšího ochlazování může ocitnout v tropickém pralese, kde sprchová hlavice je podsvícená například zeleně, mlha ve sprše voní mangem a přitom naslouchá zvukům džungle.


DOKONALÉ UVOLNĚNÍ NEJEN VLEŽE


Pobyt v sauně lze rozdělit do tří částí, kdy každá z nich má nezastupitelnou roli. Po ohřátí následuje ochlazení a po něm velmi důležitá doba uvolnění, relaxace a odpočinku. Proto se nemalé úsilí architektů a designérů věnuje i relaxačním místnostem. Naštěstí již tvrdým a nepohodlným lehátkům odzvonilo a host si užívá jako v bavlnce. I zde se totiž využívají moderní technologie nabízející prožitek všemi smysly, kdy dotyk je pouze jedním z nich. Elegantní lehátka se vyrábějí z rozličných materiálů, kde se klade důraz na funkčnost a udržení hygieny zároveň. Lehátka 21. století jsou multifunkční a kromě pohodlného ergonomického designu mohou například nabídnout i prohřátí, které uvolní napjaté svaly, odezní i křeče a zmírní se revmatické problémy. Kromě prohřátí si host může navolit i program hudby, tlumené podsvícení v různých barevných odstínech, osvěžení jemnou vůní či polohu sklonu lehátka. Lehátka mohou dokonce i jemně vibrovat či masírovat jednotlivé partie těla.


RELAXACE V HNÍZDĚ


Host si nemusí dopřávat závěrečnou relaxaci jen na lehátku. Závěsná křesla ve tvaru hnízda vycházejí z nejpřirozenější lidské polohy, kterou zná již plod během těhotenství, řada lidí při ní usíná a patří i k relaxačním polohám v józe. Poloha v lehu na zádech či boku při mírném nahrbení v zádech, pokrčených nohou a rukou. K tomu ještě nezvyklý pocit soukromí díky neobvyklému designu křesla. Tento způsob relaxace je nenahraditelný.


BIO SAUNA - TO NEJLEPŠÍ Z FINSKÉ A PÁRY


Nevyhovuje-li finská či parní sauna, bio sauna představuje ideální řešení. Tělo je zde prohříváno při nižší teplotě dosahující cca 60 ËšC a vlhkosti vzduchu 30-60 %. Právě nízká teplota umožňuje vhodné prostředí pro aromaterapii, tj. použití aromatických esencí a bylinných směsí k podpoře zdravotních aspektů pobytu v sauně. Bio sauna se hodí pro nemocné s kardiovaskulárním systémem, stejně jako pro ty s potíží horních cest dýchacích. K navození dokonalé relaxace a uvolnění napomáhá i často používaná chromoterapie (barevná světelná terapie). Doporučená doba saunování je pro začátečníky 10-15 minut, ale zkušenější mohou v bio sauně pobývat i 30 minut.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Linda Nejezchlebová
25.05.2012 - 06:19:08

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.