GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » HOTEL/WELLNESS/SPA

Jak zapůsobit na hosta v restauraci


Jak zapůsobit na hosta v restauraci - The Augustine Prague"Dobrý večer madam, dozvěděl jsem se od obsluhy, že se zajímáte o složení naší smržové omáčky. Je to vlastně docela jednoduché." Dotyčná dáma je právě hostem v restauraci The Monastery a my jako personál věříme, že přijde znovu. Všichni jsme pro to totiž udělali maximum.

 


Jen v Praze jsou přes dvě stovky čtyřa pětihvězdičkových hotelů, což je minimálně stejný počet hotelových restaurací. Ty nehotelové asi ani nikdo nespočítá. A neustále se otvírají další a další. I kdybychom stále ještě netrpěli následky ekonomické krize, trh je omezený a konkurence obrovská. Klíčovou otázkou tedy je, jak provozovat restauraci, do které se lidé přijdou najíst a kam se budou rádi vracet. Nejlepším receptem na plnou restauraci by zřejmě byla speciální akce s názvem "Každé jídlo zdarma". To je však utopie, protože ekonomická stránka věci je stejně důležitá jako hosté.


Pokud nebudete mít v kuchyni člověka schopného efektivně řídit náklady tak, jako by restaurace byla jeho majetkem, nutně se ekonomická nestabilita projeví na kvalitě jídla nebo na velikosti porcí. Potažmo pak nezájmem hostů. Z pohledu kuchyně je podle mého názoru několik hledisek pro úspěch restaurace zcela zásadních.

 

 

KONCEPT A KONKURENCE


Nejdůležitější událost v životě restaurace je určení směru, kterým se má vydat. Bude to restaurace s lokální kuchyní, francouzská braserie nebo řecká taverna? Ať už se rozhodnete pro jakýkoli koncept, měli byste se ho držet. A pokud váš šéfkuchař v životě nebyl v Itálii, nemá vůbec žádnou logiku pouštět se do italské kuchyně, jakkoli zrovna žádané. Bývá také zvykem monitorovat konkurenci. I když mít přehled o tom, co se kde děje, je jistě dobré, musím říct, že já osobně "nešpioním". Jedu si zkrátka po své koleji. Není pro mě klíčové, co vaří ostatní - chci být originální. Nejdůležitější jsou pro mě suroviny a koncept. Pokud objevím na trhu zajímavou surovinu, vymyslím jídlo, ve kterém nejlépe vynikne.

 

 

KONZISTENTNÍ KVALITA


Můžete mít sebeoriginálnější koncept, geniálního šéfkuchaře a optimální polohu restaurace, ale pokud nebudete mít v kuchyni tým spolehlivých, patřičně vytrénovaných lidí, nikdy neudržíte kvalitu jídla na stejné úrovni. Role šéfkuchaře je klíčová, ale ani on není v kuchyni přítomen neustále. Proto musí svůj tým náležitě vycvičit, což je poměrně náročný a zdlouhavý proces. Především však mějte na paměti, že za úspěchem kuchyně není jen jedna osoba, nýbrž celý tým, kde každý jeho člen musí mít vědomí vlastní důležitosti a odpovědnosti.

 

 

OSOBNÍ PŘÍSTUP


Musím přiznat, že mi dlouho trvalo pochopit, že šéfkuchař procházející se po restauraci a lehce konverzující s hosty si pouze nehýčká své ego. Teď už z vlastní zkušenosti vím, že není větší motivace, než si popovídat s hostem, který projeví zájem o produkt či technologický postup. Ne všichni mají samozřejmě potřebu rozprávět s kuchařem, což bez výhrady respektuji. Ale otázka "Chutnalo vám?" je podle mě vždy na místě. Je pravda, že procházení po place zabere dost času, na druhou stranu ale hosta svým zájmem dokážete podchytit a on se jistě bude rád vracet.

 

 

JAK DOSTAT HOSTA DO RESTAURACE?


Neméně důležitou otázkou provozu hotelové restaurace zůstává skutečnost, jakým způsobem vůbec hosta k návštěvě restaurace přimět. Pochopitelně vám na jednu stranu pomůže mít k restauraci vlastní vchod, oddělený od vchodu do samotného hotelu. Pokud ani to není ve vašem případě možné, je třeba restauraci situovat co nejblíže recepci či lobby, aby si jí host hned po ubytování všimnul. Svou roli hrají také různé poutače a venkovní reklamy. Při jejich realizaci zapřemýšlejte nad velikostí a barevným řešením, aby se vám pak nestalo, že starého šéfkuchaře musíte na banneru přelepovat aktuální nabídkou nebo vám poutač absolutně zanikne ve fasádě. Na vašem zvážení necháme také použití barevných popisovačů na výlohách restaurace. Jde sice o nejflexibilnější možnost sdělení aktuální nabídky s minimálními náklady na pořízení, bohužel ne vždy se tato forma hodí ke konceptu restaurace. S rozvojem technologií se dnes nabízejí moderní formy oslovení zákazníků. Můžete ve svém okolí například pomocí technologie bluetooth rozesílat polední menu na mobilní telefony svých potenciálních zákazníků.

 

 

AUTOR: Richard Fuchs

executive chief, The Augustine Prague

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Richard Fuchs
14.06.2010 - 10:05:39



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 4 plus 2 je
 

MorrisJam 25.12.2022 18:54:52
https://hydroxychloroquinex.com/ 500 mg aralen
Unfaipt 12.12.2022 01:06:22
<a href="https://candipharm.com/ ">https://candipharm.com/</a>
NugNaife 07.10.2022 18:16:14
difference between claritin and clarinex https://candipharm.com/search?text=difference_between_claritin_and_clarinex
cialis tadalafil & dapoxetine 23.12.2021 14:05:47
https://cialiswithdapoxetine.com/ cialis alternative
cialis coupon 25.11.2021 05:12:09
buy cialis usa <a href="https://cialiswithdapoxetine.com/#">buy cialis usa</a>
cialis 20mg 30.10.2021 11:05:00
cheap cialis https://cialiswithdapoxetine.com/
does hydroxychloroquine have side ef 01.08.2021 00:16:20
when was hydroxychloroquine first used https://plaquenilx.com/# hcq drug
hydroxcloroquine 28.07.2021 14:09:02
hydroxychloroquine sulfate classification https://plaquenilx.com/# when was hydroxychloroquine first used
plaquenil sulfate 21.07.2021 04:40:03
chloroquinolone malaria https://chloroquineorigin.com/# hydroxychloroquine 200 mg tablets
hydrochlroquine 20.07.2021 15:17:09
is hydroxychloroquine quinine https://plaquenilx.com/# hcqs 200
what is clonidine 13.06.2021 05:04:17
hydroxychloroquinr <a href="https://hydroxychloroquinex.com/#">chloroquine tablets</a> chloroquine phosphate vs plaquenil
cialis online 09.06.2021 08:20:47
tadalafil tablets <a href="https://elitadalafill.com/">cialis without a doctor prescription</a> tadalafil from canada to usa
tadalafil vs cialis reviews 07.06.2021 23:16:15
tadalafil troche <a href="https://elitadalafill.com/">how long does tadalafil last</a> side effects of tadalafil
buy chloroquine phosphate 17.02.2021 19:12:26
chloroquine phosphate medicine <a href=https://chloroquineorigin.com/#>clorochina</a> chloroquine natural sources
buy zithromax 500mg 17.02.2021 17:43:15
zithromax strength <a href=https://zithromaxes.com/>buy generic zithromax</a> uses of zithromax
QmwHQ 10.01.2021 12:19:45
Medicines information sheet. Cautions. <a href="https://viagra4u.top">how to buy generic viagra</a> in the USA. All what you want to know about drug. Read information here. <a href=http://shop.khunjib.com/product/1543/%E0%B9%80%E0%B8%8B%E0%B8%95%E0%B8%AA%E0%B8%9B%E0%B8%AD%E0%B8%A3%E0%B9%8C%E0%B8%95%E0%B9%80%E0%B8%81%E0%B8%B4%E0%B8%A5%E0%B9%8C%E0%B8%A5%E0%B9%81%E0%B8%95%E0%B9%88%E0%B8%87%E0%B9%81%E0%B8%96%E0%B8%9A%E0%B8%82%E0%B9%89%E0%B8%B2%E0%B8%87%20%E0%B8%AA%E0%B8%B5%E0%B9%80%E0%B8%82%E0%B8%B5%E0%B8%A2%E0%B8%A7.html>Best what you want to know about medicines.</a> <a href=http://tictacados.org/index.php/forum/sexe-et-puberte/482084-all-news-about-meds#530277>All news about meds.</a> <a href=http://bpo.gov.mn/content/224>Some about medication.</a> 0b5cf4d
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.