Letní období je pro hotel jednoznačným přínosem. Celková "méně výkonná" atmosféra u zákazníků i napjatější rozvrh u "náhodně projíždějících" dávají možnost výnosnější obchodní práce. Kdo nepřišel celý rok posedět, nyní se rád zastaví jak na kávu, tak na zmrzlinu. Kdo si nemohl z logistických nebo časových důvodů dopřát chladný doušek, třeba jen aperitiv, dá si ho nyní možná dvakrát. Kdo přijede s dětmi, asi přistoupí na šikovnou nabídku zmrzlinových pohárů.
Není ovšem možné "ochlazovat" kuchyni a její nabídku. Především: klientům musíte vnuknout myšlenku o hygieně vaší práce. Namístě bude upozornění jako "V létě nepoužíváme majonézu a nepodáváme vaječná jídla". To snad zúží nabídku salátů a jiných studených předkrmů. Abyste však nezklamali těšící se hosty, mějte na jídelním lístku po celé léto alespoň dva druhy studených (ovocných/zeleninových) polévek. Stejně tak bude dobré poznamenat v sekci Studené moučníky větu "Jako vždy, i v létě pouze čerstvé".
Zapamatujte si, že zkušený host bude v létě žádat osvěžení chladným čajem. Ani běžný návštěvník nebude ochoten se prochladit ledovým welcome-drinkem a následně výlučně chlazenými nápoji. Absurdní je, když veškeré i nealkoholické nápoje jsou pouze v chladicích boxech. I zde je host vaším pánem. Sklenička vody patří i ke zmrzlině, tak jako ke kávě, kterou po konzumaci hlavních jídel rovněž v létě nabídněte; samozřejmě také ve formě frappé.
Majitel, z jakýchkoliv důvodů nucený k obsazení směn neoptimálně nízkým počtem obsluhujících, by ovšem sám měl přiložit ruku k dílu. On i dospělí členové jeho rodiny, jsou mnohdy jako jediní schopni dodat místní informaci. Takovou, kterou nepodchytil internet ani celostátní média, GPS ani papírová mapa. Znalý host ovšem právě v létě vítá konzumaci v interiéru: kde by měl být klid a zastínění, částečná ochrana před hmyzem a vždy vyšší úroveň stolování. Za to jej netrestejte přehlížením či vnucováním zahrádky.
Pro ohled na sebe a vlastní pohodlí, zvláště v doprovodu dětí, potřebuje host v létě volně vydechnout. Nabídněte mu možnost alespoň se v klidu upravit. A pokud na decentně osamoceném místě bude moci dát vyschnout nátělník, vlastně ho tím přimějete k delšímu pobytu... a vyšší objednávce. S ohledem na seniory omezte nabídku jídel smažených, pikantních, exotických a jinak těžkých. A staršímu, jenž se nešťastně rozhlíží po ztracené dvacetikoruně, z nevysvětlovaných důvodů nabídněte z vlastní peněženky svoji: vy si ji zvednete později při úklidu.
Zdroj: www.ihned.cz
Autor: Václav Šťastný
21.06.2010 - 06:21:21
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...