GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » HOTEL/WELLNESS/SPA

Wellness v lázních - rozhodně ano

V posledních letech se v České republice nastartoval obrovský boom a rozmach využívání pojmu wellness. Termínem "wellness" je dnes nazýváno prakticky vše, co poskytovatelé wellness služeb produkují, i přesto, že i wellness má svou vlastní definici. 

 

ilustrační foto 

 
V České republice zapomínáme na jednu důležitou věc, a tou je zlaté české lázeňství. Jeho základním problémem je, že v léčebném lázeňství chybí inovace a medicínský výzkum nových metod. Klienti využívající služeb lázní a wellness si často tyto pojmy pletou. Není to jejich chyba, ale chyba poskytovatelů služeb, a to především v lázeňství.


Základním faktem je to, že wellness je v současné době "trendy a in" a marketingově doslova válcuje lázeňství. Lázně dělají obrovskou chybu, že se do tohoto boje o klienty vrhají bezhlavě i přesto, že jejich lázeňské zařízení či lázeňský hotel není vlastně na wellness uzpůsoben a klientům se jako wellness v 60 % případů nabízejí klasické lázeňské léčebné produkty, které v sobě prvky wellness obsahují jen velmi sporadicky.


JAKÝ JE ROZDÍL MEZI LÁZNĚMI A WELLNESS?


Můžeme začít třeba legislativou. Wellness centra nikdo necertifikuje a nemají žádnou právní ani legislativní ochranu. Rozpor je v tom, že malý penzion na Šumavě, který má jeden whirlpool se saunou a maséra na telefonu, bojuje o stejné wellness klienty jako špičkové zařízení, které drží určitý světový koncept wellness.


Léčebné lázně mají v České republice svou zákonnou normu - lázeňský zákon, a jsou tvrdě kontrolovány krajskými úřady, které udělují registrace, jelikož léčebné lázně jsou z většiny nestátní zdravotnická zařízení. Druhým hlídačem je Ministerstvo zdravotnictví - Český inspektorát lázní a zřídel, a v neposlední řadě také zdravotní pojišťovny. Na druhé straně mají léčebné lázně i přes legislativní nastavení těžkou pozici, protože užívání termínu "lázně" není v Česku nijak řešeno. Pak vznikají po republice nové lázně, které nejsou lázněmi z pohledu legislativy ani z pohledu poskytovaných služeb, poněvadž nedisponují přírodním léčivým zdrojem osvědčeným Ministerstvem zdravotnictví.


WELLNESS DO LÁZNÍ ROZHODNĚ PATŘÍ


Je nutné určit, v jaké formě by wellness mělo být do léčebných lázní zapojeno. Prioritou je striktně oddělit lázeňské klienty na rehabilitačních pobytech od wellness klientů. Rehabilitační programy využívají zcela jiné portfolio procedur než wellness. V České republice v současnosti neexistuje žádný výzkum nových léčebných metod ani působení přírodních zdrojů, které se využívají v lázeňství. Výzkum zanikl uzavřením Výzkumného balneologického ústavu v Mariánských Lázních již před více než 10 lety. V současné době máme jen národní referenční laboratoř na přírodní léčivé zdroje, která pouze zkoumá kvalitu zdrojů z pohledu mikrobiologie a složení, avšak vliv na naše zdraví bohužel nezkoumá.


Na základě tohoto vakua se slovo balneologie začíná postupně vytrácet z českého lázeňství i oboru rehabilitace. Hojně jej však začíná využívat Asociace wellness a poskytovatelé wellness služeb, včetně nového trendu medical wellness. Ovšem balneologie do wellness nepatří, jelikož balneologie je obor, který je podmíněn využitím převážně místních přírodních léčivých zdrojů. Může být zakomponována do wellness tam, kde se vyskytují přírodní léčivé zdroje, ale samozřejmě v souladu s koncepcí wellness a definicí balneologie.


Léčebné lázně jsou momentálně ve velmi špatné pozici, jelikož centrálně zaspaly s propagací svých vlastních produktů, ať už vezmeme ty léčebné, rekondiční či tzv. wellnessové. Bohužel léčebným lázním se stále nedaří zbavit přívlastku, že lázně jsou pro "staré a nemocné" a nebo pouze pro "vyvolené", což je historický pozůstatek předešlé doby. Je třeba naučit klienty pečovat o své zdraví a učit je, aby do lázní jezdili preventivně a ne až ve chvíli, kdy budou nemocní. Wellness do lázní rozhodně patří, jen je potřeba najít soulad a hlavně hranici, kde končí lázeňství a začíná wellness či naopak.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Tomáš Masarik
24.06.2010 - 06:49:59



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 5 plus 5 je
 

LhkGK 10.01.2021 12:19:45
Meds information sheet. Brand names. <a href="https://prednisone4u.top">can you get prednisone prices</a> in USA. Some information about drugs. Read information now. <a href=http://m.ganggo.org/board/word_view.php?no=9183&uid=707&fid=707&code=baseball_news&select=&textfield=?1=1>Actual trends of medication.</a> <a href=http://m.ganggo.org/board/date_view.php?no=5029&uid=3938&fid=3882&code=newss&select=&textfield=&category_no=2>Everything information about medication.</a> <a href=http://gossi.co.kr/home/201204205zlhCUhRQQ/home.php?go=pds_list&pds_admin_num=8709&num=5905&start=90&mode=&field=&s_que=&year=&month=&tag=&gong_number=>Best news about meds.</a> a276236
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.