GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » HOTEL/WELLNESS/SPA

Neopovrhujte českou produkcí

 

 

Snad každý host uvítá, například při návratu do hotelu po odpolední procházce městem, malé občerstvení ještě před večeří, ať už se jedná o kávu, dezert, víno či sýr. Právě posledně jmenovaná kombinace je, co se týká použití, univerzální a nalezne své místo téměř při každé příležitosti.

 

 

ilustracni foto

 

Pokud vhodně propojíte ochutnávku sýrů a vín, můžete tím hosty motivovat a naladit k návštěvě restaurace a následné větší konzumaci. Ochutnávku sýrů spolu s víny je ale nutné dobře promyslet a neservírovat jen to, co dům dá nebo je třeba spotřebovat. I malé cedulky s doporučením, který sýr se hodí ke kterému vínu, dělají z ochutnávky větší událost a zábavu. Nejlepší je ovšem, aby po celou dobu ochutnávky, která se většinou koná mezi čtvrtou a šestou hodnou odpolední, byl přítomen sympatický a komunikativní číšník či číšnice. Ochutnávku situujte do klidného a příjemného prostředí, aby hosté nebyli rušeni vedlejšími vlivy.


NABÍZET DOMÁCÍ, ČI ZAHRANIČNÍ PRODUKTY?


Sami ze svých zkušeností víte, že když jedete na dovolenou do jiné země, chcete toho o dané lokalitě zjistit co nejvíce, kulturou a přírodou počínaje a gastronomií konče. Představte si, že jste ve Francii a tamní hotel vám nabídne k ochutnávce Nivu nebo Blaťácké zlato. Asi budete zklamáni, že neochutnáte místní francouzské sýry, zároveň se neubráníte pocitu, že vám české sýry ve Francii budou chutnat jinak než doma. Naopak je to snad ještě patrnější. Proč byste si měli dělat vrásky se sháněním vybraných zahraničních sýrů a vín, která jsou i velmi nákladnou položkou do vašeho rozpočtu. Sáhněte raději po české produkci.


Podobnou zkušenost má i designový hotel Sax. "Našim hostům jsme nabízeli v odpoledních hodinách zdarma občerstvení a ochutnávku zahraničních sýrů a vín, ale nezdálo se, že by je nabídka nějak výrazně oslovila. Navíc nebylo snadné zajistit ten správný výběr a nemělo ani význam brát drahé produkty. Když jsme zahraniční nabídku změnili na českou, ohlas na sebe nenechal dlouho čekat. Zvědavost přilákala hosty a nabídka českých produktů je láká dodnes," říká Dagmar Malá, generální ředitelka pražského hotelu Sax.


CO NABÍZÍ DOMÁCÍ TRH


Sýry se dají kombinovat s čímkoliv, ale při samotné konzumaci doporučují výrobci sýry doplňovat ovocem nebo zeleninou s kouskem tmavého pečiva. Není nic hezčího než pohled na krásně ozdobený banketní stůl nabízející širokou plejádu sýrů. Zasáhnete hned dva senzory - čich (vůně sýrů je nezaměnitelná) a zrak (oku budou lahodit barevné variace hroznového vína, jahod a dalších vhodných doplňků).


Z českých produktů můžete vybírat z mlékárny Madeta, a to např. Blaťácké zlato, které patří mezi měkké sýry se zlatooranžově zbarveným povrchem, se zřetelnými kousky vlašských ořechů nebo zrnky zeleného pepře. Jedná se o obdobu italského sýru Bel Paese. Tento sýr je obzvláště vhodný k přípravě nevšedního pohoštění či delikátní svačince. Výrobce jej doporučuje podávat se svěžím bílým vínem - Müller Thurgau, Neuburské, Veltlínské zelené. Primátor od stejného výrobce zase patří mezi přírodní sýry ementálského typu. Je zvlášť vhodný pro použití ve studené kuchyni na přípravu obložených mís a chuťovek. Jeho chuti dají nejlépe vyniknout středně plná červená vína - Frankovka, Rulandské modré, Beaujolais. Vhodný je také sýr Gouda, který má holandské kořeny. Je měkký, pružný a má máslové, téměř tavené sýrové aroma. Chutná velmi jemně, oříškově a je také vhodný jako součást sýrového bufetu.


Z nabídky Mlékárny Polná je vhodné použít např. sýr Koliba, který patří mezi pařené přírodní uzené sýry. Sýr se vyznačuje mléčně nakyslou, mírně slanou chutí s výraznou vůní po uzení. Stále větší oblibě se těší také čerstvé přírodní sýry, ať už ovčí či kozí. Čerstvý kozí sýr z Mlékárny Polná je vyráběn pouze z kozího mléka. Vyznačuje se příjemně mléčnou nakyslou chutí s velmi lehkou příchutí kozího mléka. K dostání je i v několika příchutích, s pažitkou, kapií, bazalkou, česnekem, kmínem či dokonce příchutí gyros. Před přímou konzumací byste neměli zapomenout nechat všechny sýry alespoň 15 minut při pokojové teplotě, aby se otevřela a rozvinula jejich chuť a vůně.

 

JAKÉ SÝRY K VÍNŮM?


Veltlínské zelené - tvrdé a polotvrdé sýry holandského typu - ementál, eidam, gouda, Zlatá Praha. Neuburské - polotvrdé a tvrdé sýry holandského typu s kořením - eidam, gouda.


Ryzlink vlašský - tvrdé sýry typu čedar a zrající sýry typu trapist - Blaťácké zlato.


Sauvignon - polotvrdé sýry holandského typu i uzené - Archivní sýr, Zlatá Praha, tvrdé ovčí a kozí sýry - Pecorino, oštěpek.


Sylvánské zelené - tvrdé sýry - ementál, Moravský bochník, čerstvé ovčí a kozí sýry - feta, brynza, balkánský sýr.


Rulandské bílé - tvrdé sýry - ementál, Gran Moravia, Primátor a tvrdé kozí sýry.


Rulandské šedé - tvrdé sýry - ementál, Gran Moravia, Primátor, zrající sýry, sýry typu trapist - Blaťácké zlato, uzené pařené sýry - oštěpek, Parenica, Koliba.


Ryzlink rýnský - tvrdé a polotvrdé sýry holandského typu i uzené - ementál, eidam, Madeland, zrající sýry, sýry typu trapist - Hermadur.


Chardonnay - tvrdé a polotvrdé sýry holandského typu - eidam, gouda, tvrdé ovčí a kozí sýry.

 

Výběr sýrů je obrovský.
České mlékárny i soukromí výrobci dnes nabízejí velmi rozmanitou škálu sýrů pro každou příležitost.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Věra Nováková
17.03.2011 - 20:58:27

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.