Dětství na Novém Zélandu a cestování po celém světě ovlivnilo nejen celý jeho život, ale i jeho vášeň pro vaření. "Při tvorbě nových receptů jsem ovlivněn vším, co je kolem mě. Všechno je o hledání inspirace, člověk musí mít pořád oči otevřené," dodává Liam Claringbold, šéfkuchař hotelu Comsa Brno Palace.
Nemyslím si, že je to nezbytné. Být skvělým kuchařem, to přichází zevnitř. Můžete strávit celou svou kariéru v Brně, a přesto být skvělým kuchařem. Avšak pozice šéfkuchaře již vyžaduje určité mezinárodní zkušenosti. Je třeba znát mezinárodní ingredience a vědět, které země vás obklopují a kterými se můžete inspirovat. Tato zkušenost je nezbytná, kuchař by jinak začal stagnovat a vařil dokola pořád ta stejná jídla.
Je jich celkem dost. Ale kuchyně, o které bych se toho rád dozvěděl mnohem více, je kuchyně asijská. Mám rád její vůni a rozmanité chutě. Když se podíváte na asijskou kuchyni, jsou to malé misky s různými jídly. Jednotlivé chutě či vůně se příliš nemíchají. Je to vlastně způsob, jakým se jedlo v minulosti a 80 % populace světa se takto stále ještě stravuje. Pro mě je občas talíř plný jídla nudný.
Je pravda, že ingredience na Novém Zélandu jsou trochu odlišné od těch českých. Máme fantastický výběr mořských plodů a čerstvé zeleniny. Tradiční novozélandské jídlo je pečená jehněčí kýta s pečenou kumarou, národní sladkou bramborou, a vařenou zeleninou. Jako dezert bych doporučil tzv. Pavlova. Pavlova je dezert podobný českým pusinkám, s křupavou kůrkou a zdobený ovocem kiwi.
Česká kachna je opravdu vynikající jídlo. Co naopak opravdu nemůžu strávit, jsou dvě česká jídla. Tím prvním je klobásová polévka. Vůně této polévky je pro mě příliš silná a uzené klobásy příliš těžké. Druhým jídlem je - a nezabijte mě za to prosím - svíčková na smetaně. Kombinace hovězího, smetany, citronu a brusinek je na mě trochu moc.
Reality show jsou skvělé, je to skvělá televizní zábava. Myslím si, že show Zdeňka Pohlreicha je úžasná. Dívám se na ni, kdykoliv můžu - moje přítelkyně samozřejmě překládá. Zdeněk ví, o čem mluví, je to profesionál. Je velká škoda, že tak skvělí kuchaři, jako je on, musí zasahovat tam, kde to kuchaři s nízko nastaveným osobním standardem nezvládli.
Inspiruji se vším, co je kolem nás. Jdu po ulici a ucítím vůni nebo uslyším zvuk, který mě inspiruje. Nebo něco vidím... například něčí boty a pomyslím si, že ty boty vypadají jako nějaký druh ryby, a řeknu si, že by bylo dobré s tím něco udělat. Všechno je prostě o tom, najít inspiraci.
No samozřejmě, mnohokrát! Někdy vytvořím takové jídlo, že bych jej nejradši hodil o stěnu. Každá myšlenka začíná v naší představivosti a jde jen o to ji vzít a přenést do reality. Někdy to funguje, někdy zase ne.
Moje přítelkyně je Češka, původem z Karviné. V minulosti jsme mluvili o přesunu do České republiky, a když jsem uviděl nabídku práce v hotelu Comsa Brno Palace, poslal jsem svůj životopis a uspěl. Byla to pro mne opravdu velká změna. Když jsme otevřeli restauraci Pallazo, nikdo v mojí kuchyni nemluvil anglicky. Pro všechny to byl těžký zápas a jen díky tomu, že jsme táhli za jeden provaz, jsme všechno zvládli. Nejsem z těch, kteří by utíkali od životních výzev.
Spolu se mnou je nás devět kuchařů pracujících na plný úvazek a 24 učňů. Všichni pracujeme velice tvrdě, každý se soustředí na svoji práci tak, aby odvedl ten nejlepší výsledek. To je jediná cesta, jak postoupit vpřed, jak být lepší než včera. Ve své kuchyni nemám místo pro kovboje ani lenochy.
Liam Claringbold.
V jeho kuchyni pracuje devět kuchařů a 24 učňů a všichni vědí, že jedinou cestou, jak jít vpřed, je být dnes lepší než včera.
Zdroj: www.ihned.cz
Autor: Alexandra Foretová
24.11.2010 - 07:54:25
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...